Η Λαϊκή Συσπείρωση για την λήψη μέτρων προστασίας του μαθητικού πληθυσμού από την εποχική γρίπη

0
9

Προς: – Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Τάσο Κωνσταντινίδη

Κοιν:   -Δήμαρχο κ. Γιάννη Βούρο

            – Δημοτικούς Συμβούλους

 

Για την λήψη μέτρων προστασίας του μαθητικού πληθυσμού από την εποχική γρίπη

 

Η έξαρση της γρίπης βρίσκει για άλλη μια φορά τη σχολική κοινότητα εκτεθειμένη, με πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα να κλείνουν και πολλούς μαθητές να μετρούν απουσίες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας, ειδικά στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Προχθές, συγκεκριμένα, ο Δήμος αποφάσισε το κλείσιμο 4 νηπιαγωγείων για δύο ημέρες. Πρόσφατα, επίσης, είναι τα προβλήματα με το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να λειτουργεί η θέρμανση με «δελτίο»

Πρόκειται πραγματικά για εμπαιγμό την περίοδο αυτή κι ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας από τους αρμόδιους φορείς, ενώ λειτουργούν τμήματα – τέρατα με 28 και 30 μαθητές,  το υπουργείο Παιδείας να εκδίδει εγκυκλίους για την ανάγκη επιμελούς καθαριότητας των σχολείων. Για άλλη μια φορά είναι στην αντίπερα όχθη από τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου μας γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική, καθώς οι υπηρεσίες καθαριότητας παρέχονται στο τέλος του σχολικού ωραρίου, με αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι τουαλέτες και άλλοι χώροι να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υγειονομική βόμβα για εκατοντάδες .

Στην Εγκύκλιο που έβγαλε το υπουργείο Υγείας στις 23/1/2020 αναφέρει ότι χρειάζεται: «Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες (…) μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες (…) Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης (…) Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης όπως μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών (…) για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών».

Από τα παραπάνω προκύπτουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν και από τις Σχολικές Επιτροπές και τις υπηρεσίες του Δήμου. Η εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών της χώρας μας δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά υποχρέωση του κράτους! Ο δήμος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες!

 

  • Πόσα σχολεία είναι εφοδιασμένα σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και τι σκοπεύετε να κάνετε;
  • Έχει προχωρήσει η μαζική παραγγελία – προμήθεια φαρμακευτικού υλικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, κάδους); Θα διεκδικήσει ο δήμος την αντίστοιχη χρηματοδότηση;
  • Έχετε φροντίσει ώστε όλα τα σχολεία να έχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν;
  • Θα απαιτήσετε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία; Έχετε εξετάσει τη δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης της καθαριότητας στα σχολεία μετακινώνταςεπιπλέον προσωπικό  για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες της περιόδου;
  • Αντί να είναι τα παιδιά σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, στεγάζονται σε σχολεία με κατάλληλες αίθουσες (ανεπαρκής εξαερισμός, μεγάλος αριθμός μαθητών συνωστίζεται σε αίθουσες διαδρόμους, κοντέινερ) και χαλασμένες υδραυλικές εγκαταστάσεις που ευνοούν την εξάπλωση της γρίπης. Ποιες είναι οι ενέργειές σας;
  • Προσανατολίζεται ο δήμος να απαιτήσει τον δωρεάν μαζικό εμβολιασμό στην αρχή του Φθινοπώρου των μαθητών και όσων εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία;

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Ν. Σερετάκης,

Δ. Γκούμα,

Γ. Ζαχαριάδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.