Η υγιεινή ζωή καθυστερεί την πνευματική κατάπτωση στους ηλικιωμένους

Μια αποτελεσματική διατροφή, «γυμναστική» του μυαλού και σωστή διαχείριση των κινδύνων που απειλούν την υγεία είναι σύμφωνα με Σκανδιναβούς ερευνητές το μυστικό για την αναχαίτιση της πνευματικής κατάπτωσης που έρχεται με το γήρας.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να καθυστερήσει την άνοια που συχνά πάει μαζί με τα γηρατειά, υποστηρίζει νέα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο φινλανδικής μελέτης για την αποτροπή της διανοητικής εξασθένησης και αναπηρίας στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η αντιμετώπιση του πλεονάζοντος βάρους και η προστασία της υγείας της καρδιάς παίζουν καίριο ρόλο στην μάχη κατά της άνοιας, επισημαίνουν οι ειδικοί, αναλύοντας τα αποτελέσματα που είχε η αλλαγή του τρόπου ζωής σε άτομα ηλικίας 60 και 77 ετών.
Βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, 1.260 Φιλανδοί που συμμετείχαν στην και αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν άνοια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: επί δύο χρόνια οι μισοί είχαν επαγγελματική βοήθεια με την μορφή ειδικής δίαιτας, προγράμματος φυσικής άσκησης και καρδιοτονωτικών ασκήσεων ενώ οι υπόλοιποι απλώς έλαβαν σχετικές συμβουλές αλλά όχι άμεση βοήθεια. Όταν τελείωσε το πρόγραμμα, οι πνευματικές λειτουργίες των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν βάσει του NTB (Neuropsychological Test Battery) που έδειξε σαφή υπεροχή όσων είχαν αλλάξει δραστικά το στυλ ζωής τους καθώς εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα σε ποσοστό 25%.
Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό Lancet, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι η ομάδα των ηλικιωμένων που έλαβε άμεση βοήθεια από ειδικούς είχε 83% καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της εκτέλεσης λειτουργιών και 150% όσον αφορά την ταχύτητα επεξεργασίας! Σημειωτέον ότι στην ομάδα που πήγε εξαιρετικά καλά στα τεστ, η ικανότητα της μνήμης δεν επηρεάσθηκε. Μόλις πρόσφατα, μια άλλη στην επιθεώρηση Neurology έδειξε ότι η προστατεύει τις περιοχές του εγκεφάλου ηλικιωμένων που εμπλέκονται στην κίνηση και τον συντονισμό αυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.