19.5 C
Nea Chalkidona
Τετάρτη, 29/05/2024

  Θρίλερ στο Σίδνεϊ: Άγνωστος κρατάει ομήρους σε καφέ

  Έντονη είναι η κατάσταση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, με έναν ένοπλο άγνωστο να έχει μπήκε σε καφετέρια του εμπορικού κέντρου της πόλης,  στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία, κρατώντας σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 40 ομήρους, 10 εργαζόμενους και 30 πελάτες. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σίπιον ανέφερε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».

  Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην μεγαλούπολη της Αυστραλίας επιβεβαίωσε επίσης ότι πρόκειται μόνο για ένα συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ και ότι η πόλη είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που όμως παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, ο δράστης φοράει μαντήλι στο κεφάλι και ρούχα που παραπέμπουν στο ισλάμ, ενώ κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για ζώνη με εκρηκτικά.

  Λίγο αργότερα, άνθρωποι εθεάθησαν να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ που πολιορκείται από την αστυνομία στο Σίδνεϊ μετά τη σύλληψη εκεί ομήρων, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδει ζωντανά το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7.

  Οι εικόνες δείχνουν μικρό αριθμό ανθρώπων –τρεις σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο– να βγαίνει τρέχοντας από το καφέ Lindt. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας που φοράει ποδιά του Lindt, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν μετακινηθεί πλησιέστερα στην πόρτα.

  Οι όμηροι φαίνεται πως βγήκαν από μια πλευρική πόρτα του καφέ, όπου πριν από έξι ώρες άρχισε το επεισόδιο. Άγνωστος δράστης κρατάει άγνωστο αρθμό ομήρων μέσα στο Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος.
  Η περιοχή έχει αποκλειστεί από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ πρόσφατα στο χώρο εμφανίστηκαν και οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής που ανάγκασαν τους περαστικούς και τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι. Πληροφορίες λένε πως ο δράστης ζητά να μιλήσει με τον ίδιο τον Αυστραλό πρωθυπουργό, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως βασικό τους μέλημα είναι να βγάλουν τους ομήρους έξω από την καφετέρια ασφαλείς.

  Νωρίτερα ο αρχηγός της αστυνομίας της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας είχε δηλώσει: “Μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχουμε έναν ένοπλο δράστη στο κατάστημα ο οποίος κρατεί αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων”.

  Καμιά επαφή δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί με τον δράστη, πρόσθεσε.

  Η Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία που βρίσκεται στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ και στην οποία φιλοξενούνται πολλές υπηρεσίες, εκκενώθηκε ενώ δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το Lindt Chocolate Cafe.

  Αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη, δύο από τους ομήρους είχαν κρατήσει στο τζάμι του καταστήματος μια μαύρη σημαία με αραβικούς χαρακτήρες, η οποία φαίνεται να έχει θρησκευτικό, ισλαμικό περιεχόμενο.

  Εκπρόσωποι του Ισλάμ στη χώρα καταδικάζουν το γεγονός

  Στο μεταξύ το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο των Ιμάμηδων, σχολιάζοντας τη σύλληψη ομήρων και την πολιορκία σήμερα σε καφέ του Σίδνεϊ, δήλωσε πως “καταδικάζει απερίφραστα αυτή την εγκληματική πράξη”.

  Στην κοινή δήλωση με τον Μεγάλο Μουφτή της Αυστραλίας αναφέρεται πως “τέτοιες ενέργειες καταγγέλλονται από το ισλάμ” και επισημαίνεται πως αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών.

  Ένας ένοπλος κρατάει σήμερα άγνωστο αριθμό ομήρων μέσα σ΄ένα καφέ στο κέντρο του Σίδνεϊ, το Lindt Chocolate Cafe, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η τοπική τηλεόραση έδειξε μερικούς ομήρους να κρατούν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σ’ ένα παράθυρο του καταστήματος. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: “Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του”.

  Ο Μεγάλος Μουφτής και το συμβούλιο υποσχέθηκαν “την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη (τους) προς τα θύματα και τις οικογένειές τους” και εξέφρασαν την προσδοκία για “μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της συμφοράς”.

  “Ενδείξεις για πολιτικά κίνητρα” βλέπει ο Αυστραλός πρωθυπουργός

  Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για σχέδια μαχητών να πλήξουν στόχους στην Αυστραλία, δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η σύλληψη ομήρων στο καφέ έχει πολιτικά κίνητρα.

  “Είναι ένα πολύ ανησυχητικό επεισόδιο. Μπορώ να αντιληφθώ τις ανησυχίες και τους φόβους του αυστραλιανού λαού”, δήλωσε ο Άμποτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα, χωρίς να δώσει καμιά πληροφορία για την πολιορκία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  “Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει πως πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο συνδέεται με την τρομοκρατία”, δήλωσε ο Άντριου Σκιπιόνε. “Έχουμε μια σύλληψη ομήρων από έναν ένοπλο δράστη και διαχειριζόμαστε την κατάσταση” βάσει αυτών των παραμέτρων, δήλωσε.

  “Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση αν παραστεί ανάγκη”, πρόσθεσε. Ωστόσο “θέλουμε να επιλύσουμε την κατάσταση με ειρηνικό τρόπο και θα κάνουμε τα πάντα για να το επιτύχουμε”, υπογράμμισε.

  #illridewithyou! Οι Αυστραλοί δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους μουσουλμάνους

  Το γεγονός της ομηρίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο Σίδνεϊ προκάλεσε ένα κύμα συμπαράστασης προς τους μουσουλμάνους της χώρας, με κεντρικό σύνθημα πως οποιοσδήποτε είναι μουσουλμάνος δεν είναι και απαραίτητα εξτρεμιστής ισλαμιστής. Κάπως έτσι ξεκίνησε το #illridewithyou, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους μουσουλμάνους που ένιωθαν ανασφάλεια να κυκλοφορήσουν με τα μέσα μεταφοράς στη χώρα από την ώρα που ξέσπασε το γεγονός της ομηρίας. “Αν πάρεις το λεωφορείο 373, έχεις περιβολή που παραπέμπει στη θρησκεία σου και δεν αισθάνεσαι ασφαλείς μόνη σου: Θα καθίσω μαζί σου” έγραψε η συγγραφέας Τέσα Κούμ και κάπως έτσι ξεκίνησε μια κίνηση μέσω του twitter για να δείξει πως οι πολίτες της Αυστραλίας δεν καταδικάζουν οποιονδήποτε πιστεύει στο Ισλάμ και δεν θα ήθελαν να περιθωριοποιήσουν όλη τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

  Πηγήnews247.gr
  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα