fbpx
22.8 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 01/09/2024

    Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαίων δανειστών στο Eurogroup

    «Λευκός καπνός» από τo Eurogroup στις Βρυξέλλες βγήκε περίπου 20 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης - Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού - Το χάσμα γεφυρώθηκε στις παράλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Βαρουφάκη

    «Λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βγήκε περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του Eurogroup, ενώ τα περί συμφωνίας επιβεβαίωσαν λίγη ώρα αργότερα και αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που συνοδεύουν τον Μάριο Ντράγκι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από τις μαραθώνιες τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Eurogroup, φαίνεται πως έχει συνταχθεί το τελικό κείμενο-απόφαση συμφωνίας και τώρα μένει να συμφωνηθεί από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Η τελική μορφή του θα είναι ένα πιο γενικό κείμενο, του οποίου οι λεπτομέρειες θα τελειοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν στις επόμενες ημέρες.

    Αποτελεί, όμως, ένα σημαντικό βήμα, καθώς το κείμενο αυτό που συντάχθηκε από τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ δημιουργήθηκε έπειτα από ώρες συναντήσεων με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας εντός της ημέρας.

    Πάντως, προηγήθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο και συνεχείς άτυπες διαβουλεύσεις στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, πριν την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, προκειμένου να επιτευχθεί ένας «έντιμος» συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης που θα επέτρεπε την συνέχιση του δανειακού προγράμματος, και θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας στις 28 Φεβρουαρίου, δημιουργώντας στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν «νικητές και ηττημένοι».

    Η διπλωματία στο απόγειό της

    Ειδικότερα, από τις 16:00 ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από κοινού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο παράλληλων διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια και αυτοί που μετακινούνταν ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι ουσιαστικά έκαναν παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και το Βερολίνο, προκειμένου να αμβλύνουν τις διαφορές και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίτευξη -έστω και αρχικής- συμφωνίας στο Eurogroup.

    Η διαδικασία σε πολλούς θύμιζε διαπραγματεύσεις αλά… Κυπριακό. Ο κ. Ντάισελμπλουμ βρισκόταν, μάλιστα, σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, ένα υπαινικτικό τουίτ του οποίου άναψε… φωτιές και προκάλεσε νέο γύρο τηλεφωνημάτων.

    Σκοπός της παράλληλης διαπραγμάτευσης ήταν η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και η άμβλυνση των διαφορών που παρέμεναν πριν την έναρξη του Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.

    Σημειώνεται πως το κρίσιμο Eurogroup ξεκίνησε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση αφού η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και τελικά άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 7 (ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε ανακοινώσει θα ξεκινούσε στις 17:30 (πάντα ώρα Ελλάδας), λόγω των πυρετωδών «τριγωνικών» διαβουλεύσεων.
    Ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση

    Από την ελληνική πλευρά εκφραζόταν πριν την συνεδρίαση αισιοδοξία ότι θα υπάρξει γεφύρωση των διαφορών στο σημερινό Eurogroup.

    Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν, πάντως, πως οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούσαν από την ελληνική πλευρά επιπλέον εγγυήσεις που εστιάζονταν κυρίως στο να δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι συγκεκριμένες μονομερείς ενέργειες από τις οποίες δεσμεύεται να απόσχει, αλλά και να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει άμεσα να προχωρήσει.

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα