fbpx
17.1 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 25/04/2024

    Η ΛΑΣΥ για τον απολογισμό του 2019: Δύο διοικήσεις, ο ίδιος αντιλαϊκό δρόμος

    Την περίοδο της κρίσης κυβέρνηση, επιχειρηματίες, βουλευτές παράγοντές των κομμάτων της πλουτοκρατίας εξήραν το ρόλο “της αυτοδιοίκησης” ως δήθεν  πυλώνα κοινωνικής συνοχής. Με άλλα λόγια στο ρόλο της διαχείρισης της φτώχειας και της απορρόφησης των κραδασμών και της δυσαρέσκειας. Αυτό το ρόλο τον εκπλήρωσε με το παραπάνω η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το 2019 είναι έτος που η χώρα έχει μπει  σε αναιμική ανάπτυξη. Ακούμε  μεγάλα λόγια, ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και άλλα πολλά. Το ερώτημα και κριτήριο για τη χρονιά είναι λοιπόν: Ο λαός πλήρωσε την κρίση, τι αποκόμισε από την καπιταλιστική ανάπτυξη; Είναι άλλη μια  χρονιά που η εργατική τάξη πλήρωνε φόρο αίματος τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη χώρα και στην πόλη μας

    Είναι η χρονιά που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα από την εναλλαγή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμο. Το τρένο και ο οδηγός μπορεί να αλλάξαν, οι ράγες όμως παρέμειναν ίδιες, αυτές του ευρωμονόδρομου της εκμετάλλευσης και της θυσίας των λαϊκών αναγκών στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου

    Το 2019 επιταχύνεται  η εφαρμογή των σχεδιασμών του κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, υλοποιώντας τον σχεδιασμό που αποτυπώνονταν στο ΡΣΑ ήδη από το 2014. Το νέο γήπεδο είναι μέρος του,  όχι η αιτία του.

    Έτσι, μεε αφετηρία το γήπεδο δρομολογείται μια ευρείας έκταση αστική ανάπλαση, η οποία θα δημιουργήσει νέα κατάσταση στις χρήσεις και την τιμή της γης, ανακατατάξεις στην κοινωνική σύνθεση της περιοχής, στον χώρο των ΕΒΕ κτλ.

    Προχωρά η υπογειοποίηση Πατριάρχου Ιωακείμ-Φωκών που όχι μόνο κοστίζει εκατομμύρια χωρίς να εξυπηρετεί τίποτα άλλο πάρα μόνο την επιχειρηματική αξιοποίηση του νέου γηπέδου αλλά θα επιβαρύνει παραπέρα την περιοχή, ενώ ασκείται σημαντική πίεση για αλλαγή  χρήσεων γης στον προσφυγικό οικισμό και στην περί του γηπέδου περιοχή. Όποια επιμέρους έργα προωθούνται είτε συνδέονται με το ΡΣΑ   (λχ ο σχεδιασμός για ποδηλατοδρόμους κατά μήκος των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών) ή άλλα γίνονται σχετίζονται τις επενδύσεις που γίνονται (λχ αντιπλημμυρικό της περιφέρειας στην Ελ Αλαμέιν στη Ν Ιωνία, κυκλοφοριακή μελέτη σε επιλεγμένα σημεία στη Νέα Φιλαδέλφεια).

    Αυτό τον δρόμο, με διαφορετικό τρόπο και ρυθμούς, υπηρέτησαν και οι δύο δημοτικές αρχές, η πρώην του ΣΥΡΙΖΑ και η νυν της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

    Η συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική βγάζει μάτι στην Διαχείριση απορριμμάτων, την στήριξη στον αντιλαϊκό εθνικό, περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης που όχι μόνο διαιωνίζουν και επεκτείνουν την υγειονομική βόμβα στη ΦΥΛΗ – αλλά και εκτοκτεύουν το κόστος που πληρώνει ο λαός και αποτυπώνεται στις αλλεπάλληλες μεγάλες ανατιμήσεις των ποσών που πληρώνει ο Δήμος στον ΕΣΔΝΑ.

    Εκφράζεται αποκαλυπτικά με την περίπτωση των προσλήψεων 12 μόνιμων υπαλλήλων που έχουν εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ και δεν γίνονται επί χρόνια στο πράσινο Η μεν διοίκηση Βασιλόπουλου με το ένα χέρι έπαιρνε αποφάσεις για την πλήρωση των θέσεων χωρίς όμως να προβλέπει  τις απαραίτητες πιστώσεις ώστε αυτές να γίνουν, ενώ με το άλλο χέρι έδινε 1 εκατομμύριο και βάλε για την παράδοση  μεγάλου μέρους του πράσινου σε ιδιώτες. Η δε διοίκηση Βούρου συνέχισε να μην

    Αποτυπώνεται στα ματωμένα πλεονάσματα των 2 εκατομμυρίων στα ανταποδοτικά ως αποτέλεσμα της φορομπηχτικής πολιτικής της Διοίκησης Βασιλόπουλου εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής μίλησαν για “προίκα” που άφησαν στους σημερινούς ενώ παράγοντες της σημερινής διοίκησης «αναγνωρίζουν το έργο» που επιτεύχθηκε από τους προηγούμενους…

    Ενδεικτικά το  2019 η Δημοτική Αρχή ΣΥΡΙΖΑ:

    • Στήριξε την νέα επιδρομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα αποθεματικά των Δήμων
    •  Απογείωσε τα έσοδα από την τοπική φορολογία με τα οποία σώριασε τα 7 εκατομμύρια χρηματικά διαθέσιμα και τα οποία παρέδωσε πρώτος-πρώτος στην κυβέρνηση.
    • Σιώπησε μπροστά στα περιβαλλοντικά εγκλήματα της Περιφερειακής Αρχής Δούρου που επέβαλλε τις χωματερές σε Φυλή και Γραμματικό με τα ΜΑΤ.
    • Επιχείρησε να μπουν “παρκόμετρα” στο κέντρο της πόλης που αποτράπηκαν μόνο χάρη στην παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης


    Το 2019 H Δημοτική ΚΙΝΑΛ -ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη και συνεχίζει.

    Η δημοτική αρχή Βούρου συντονίζεται με την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή της ΝΔ, ιεραρχεί απόλυτα έργα που συνδέονται με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και τις ορέξεις των επιχειρηματιών στη περιοχή στην κατεύθυνση άρσης κάθε εμποδίου για την δράση τους. Περιορίζεται σε μια τυπική λειτουργία του Δήμου, όσο αφορά τους δημότες, ίσα – ίσα να τηρούνται τα προσχήματα και να προωθείται «απρόσκοπτα» η αντιλαϊκή πολιτική.

    Από τα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Αρχής Βούρου το τελευταίο τετράμηνο του 2019:

    Με το καλημέρα προχώρησε στον  αποκλεισμό των εκτός διοίκησης παρατάξεων  από όλες τις επιτροπές πλην των ..απόρων,

    Απέρριψε ψήφισμα στήριξης του ΚΕΘΕΑ, ούτε καν σε συζήτηση δεν δέχτηκε να τεθεί

    Πέρασε πρώτη από όλους τους Δήμους μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική διαχείρισης προσωπικών δεδομένων

    Αρνήθηκε να ψηφιστεί κανονισμός για τους αθλητικούς χώρους του δήμου που να διασφαλίζει την όσο πιο ανέξοδη πρόσβαση στον αθλητισμό για όλους.

     Παρείχε κάλυψη στις αυθαιρεσίες των κατασκευαστριών εταιρειών σε βάρος του Άλσους

    Προχώρησε σε παραπέρα άρση των όποιων ορίων στην εστίαση-διασκέδαση σε βάρος των κατοίκων και του δημόσιου χώρου.

    Χρεώνεται την πρώτη απόπειρα εκμίσθωσης μέρους του άλσους σε ιδιώτη

    Τη μονιμοποίηση του μίνι σκουπιδότουπου στο πρώην πάρκο κλυκλοφοριακής αγωγής.

    Απαντά με λογική κέρδους- αύξηση ιδίων πόρων – επιχειρηματικότητας και ανταποδοτικότητας. Υπερασπίστηκε μαχητικά την επιδρομή σε μικροκαταθέτες

     Διατήρησε πολύ ψηλά τα δημοτικά τέλη παρά το πλεόνασμα που ήταν  στα 2 εκατομμύρια και βάλε,, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε την πολιτική των εκπτώσεων στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με άσχετες δαπάνες.

    Συνέχισε την «κοινωνική πολιτική» φτωχοκομείου: Από το τεράστιο πλεόνασμα εκατομμυρίων περίσσεψαν μόλις…29000 για ελάφρυνση των λεγόμενων ευάλωτων ομάδων. Οτιδήποτε δωρεάν προς όφελος των δημοτών υλοποιείται με το σταγονόμετρο, χωρίς ουσιαστική στήριξη : δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε 45 δημότισσες, δωρεάν μαστογραφίες σε 70..

    Αύξησε  κατά 20% το Δημοτικό Φόρο και ομολογούν ανοικτά ότι πολιτική τους είναι να περνάει σιγά σιγά το σύνολο του Δήμου σε ανταποδοτική βάση

    Η «ανάπλαση του άλσους» συνέχισε την παράδοση του γιοφυριού της Άρτας για άλλη μια χρονια , οι παιδικές χαρές αφημένες σε μαύρο χάλι

    Πρόβλεψε  ψίχουλα για την αντιπλημμυρική προστασία,  οι δαπάνες για αντιμετώπιση θεομηνιών εξαφανίστηκαν,  είναι ανύπαρκτες για την αντισεισμική θωράκιση. Σε ένα Δήμο όπου το 85.9% των κτηρίων έχουν χτιστεί πριν το 1985 και το 62% χρονολογούνται πριν το 1970 έβαλε στο συρτάρι των αζήτητων τις εκθέσεις των  ΚΤΥΠ και αρνήθηκε να εγγράψει στο τεχνικό πρόγραμμα τον δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο που απαιτείται.

    Εμπεδώνει ως “κανονικότητα” την απαράδεκτη κατάσταση στην προσχολική αγωγή, την υγεία. Με δεκάδες βρέφη εκτός σταθμών, με τμήματα βρεφικά που λειτουργούν χωρίς άδεια και ένα ολόκληρο σταθμό (3ος ΝΦ) σε ακατάλληλο κτίριο αντί να διεκδικήσει την άμεση ανέγερσή νέου σταθμού δωρίζει το οικόπεδο…στην μητρόπολη για να χτίσει αυτή δικό της ιδιωτικό παιδικό σταθμό!

    Δεν έκρυψε την αλλεργία που έχει στους αγώνες των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων

    Έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για βραβείο ανεργατικότητας και αυταρχισμού. Μέσα σε λίγους μήνες έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, μέχρι και από την ΑΔΕΔΥ. Επιχείρησε να απολύσει Χριστουγεννιάτικά  τους εργαζομένους στο ΕΣΤΙΑ. Μεθοδεύει την εγκατάσταση καμερών σε εργασιακούς χώρους. Προωθεί συστηματικά την παράδοση υπηρεσιών κομμάτι-κομμάτι σε ιδιώτες. Στηρίζει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων και του αίσχους της δήθεν κοινωφελούς εργασίας.

    Το 2019 όμως είχε και ελπιδοφόρα σημάδια που έφεραν στην επιφάνεια σημαντικοί αγώνες εργαζομένων και νεολαίας. Με την κινητοποίηση των γονιών δόθηκε λύση στο 2ο Νηπιαγωγείο της Νέας Χαλκηδόνας. Χωρίς την κινητοποίηση των μαθητών σε πολλά σχολεία οι τάξεις θα παρέμεναν παγωμένες.  Αγώνες σε όλη τη χώρα και στη γειτονιά μας οι οποίοι εκφράσανε και κάτι βαθύτερο: την απαίτηση να ζήσουμε εμείς και τα μας τη ζωή που μας αξίζει, την απόφαση να μη συμβιβαστούμε με τη χαμοζωή που μας επιφυλάσσει το σύστημα της εκμετάλλευσης.

    Ελπιδοφόρα σημάδια που εκφράστηκαν και στην συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα και  που μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Για να δυναμώνει το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, η Κοινωνική Συμμαχία, για να βάλουμε ένα τέλος  στο φαύλο κύκλο των θυσιών των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

    Η ομάδα του Καφενείου
    Η ομάδα του Καφενείου
    Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα