fbpx
17.6 C
Nea Chalkidona
Παρασκευή, 19/04/2024

    Η ΛΑΣΥ στήριξε την πρόταση για ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών, αγωνίζεται για την ανατροπή της πολιτικής της ανταποδοτικότητας

    Το Δημοτικό Συμβούλιο της 14/12/2002 αποφάσισε σημαντικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη, υιοθετώντας με 19 ψήφους πρόταση που κατέθεσαν 14 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Η πρόταση της Διοίκησης που προέβλεπε διακοσμητικές μειώσεις έλαβε 14 ψήφους.

    Η Λαϊκή Συσπείρωση στήριξε την πρόταση των 14 Δημοτικών Συμβούλων καθώς προβλέπει την ουσιαστική ελάφρυνση των δημοτών με μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 30% – όσο αντιπροσωπεύει ποσοστιαία το πλεόνασμα στο σύνολο των εσόδων από τα τέλη τα οποία διαμορφώνονται εφέτος σε 0,87€ το τετραγωνικό για την κατοικία, 3,21€ για τα καταστήματα και 3,82€ για την εστίαση.

    Παράλληλα ανέδειξε το αντιλαϊκό πλαίσιο που κινούνται οι Δήμοι συνολικά, τη στρατηγική σύγκλιση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα στην τοπική διοίκηση και στη λογική της ανταποδοτικότητας. Σημείωσε ότι κριτήριο φιλολαϊκής στάσης αποτελεί πρώτα και κύρια η τοποθέτηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τη στρατηγική της ΕΕ, που υλοποιείται και μέσω των Δήμων.

    Το πλεόνασμα των 2.180.000€ συσσωρεύθηκε από τη φορομπηχτική πολιτική των δημοτικών αρχών τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κρίσης και σοβαρής οικονομικής δυσπραγίας για την πλειονότητα Η απόφαση δικαιώνει και την κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης και την θέση της ότι ήταν άμεσα υλοποιήσιμη ουσιαστική μείωση των τελών. 

    Επίσης έγιναν ομόφωνα αποδεκτές οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης να υπάρξει πλήρης απαλλαγή των ευπαθών ομάδων από τα τέλη, για τον ορισμό του συντελεστή για τράπεζες  σούπερ μάρκετ κτλ  στο ανώτατο δυνατό όριο, δηλ αύξηση >30%

    Ωστόσο η πρόταση των 14 συμβούλων δε συνιστά κάποια γενικότερη εναλλακτική πρόταση με φιλολαϊκό χαρακτήρα. Κινείται αυτή στη λογική της ανταποδοτικότητας, στην επιχείρημα μιας «νόμιμης» εφαρμογής της άδικης, ταξικής πολιτικής.

    Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως και όλοι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα, θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις διεκδικήσεις όχι μόνο για την ελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών αλλά για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας, για την ανατροπή της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής που τις καρατομεί στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

    Ολόκληρη η τοποθέτηση του Νίκου Σερετάκη:

    Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα και με σαφήνεια για το θέμα των ανταποδοτικών τελών

    Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει τα δημοτικά τέλη να καταργηθούν. Εϊναι μια εξόφθαλμα επαχθής μορφή φορολογία. Η λογική να περνά όλη η λειτουργία του Δήμου σε ανταποδοτική βάση, των «ιδίων εσόδων» διαπερνά όλες τις άλλες παρατάξεις, εντός και εκτός διοίκησης. Είναι κεντρική επιλογή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του

    Εμείς διεκδικούμε όλα τα παρακρατηθέντα, τη πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των υπηρεσιών που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες. Απαιτούμε τη φορολόγηση του κεφαλαίου, ιδιαίτερα του μεγάλου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

    Κριτήριο φιλολαϊκής στάσης δεν είναι κυρίως τα νούμερα, που έχουν φυσικά και αυτά τη σημασία τους, αλλά έχουν διαφορετική βάση εκκίνησης από δήμο σε δήμο, αλλά η στάση κάθε πολιτικής δύναμης, παράταξης, δημοτικής αρχής, αιρετού απέναντι στην κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και τη στρατηγική της ΕΕ, που υλοποιείται και μέσω των Δήμων

    Σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ζωτικές λαϊκές ανάγκες δε μπορούν να μπαίνουν στον Προκρούστη της ανταποδοτικότητας. Δε μπορεί δηλαδή βασικές υπηρεσίες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η δημόσια υγεία όπως η καθαριότητα, ειδικά εν μέσω πανδημίας, να καθορίζονται με βάση την δυνατότητα της τσέπης των λαϊκών οικογενειών.

    Μια τσέπη στην οποία πλέον έχουν απομείνει ελάχιστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ”Εργάνη” για το 2019:Ένας στους πέντε μισθωτούς, έχει μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά. Ένας στους τρεις λαμβάνει μεικτό μισθό μέχρι 700 ευρώ. Δηλαδή, το εισόδημα του 35,38% των μισθωτών κινείται πολύ κάτω ή γύρω από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού! Συνολικά το 56,25% λαμπβάνει κάτω από 900€ – πάντα μεικτά. Ενώ το 31% δουλεύει με ευέλικτες μορφές, ποσοστό που στους νέους φτάνει το 60%.

    Και σα να μη φτάνουν αυτά εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία όχι μόνο στηρίζετε αλλά και χειροκροτάτε, προχώρησε σε κόψιμο του Δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας . Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οι εργαζόμενοι χάνουν άλλο ένα 20% του μισθού, ενώ θεσπίσθηκε μισθός των 200€.

    Να μη μιλήσω για τα μικρομάγαζα που παραμένουν κλειστά και απλά βλέπουν τις αλυσίδες να συγκεντρώνουν ότι είχε απομείνει και στο λιανεμπόριο

    Τι ακριβώς λοιπόν θέλετε να εισπράξετε και από ποίόν;

    Όπως έχουμε ξαναπεί η στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων βγάζει μάτι ειδικά στην  τοπική διοίκηση Και σε αυτό τον τομέα όπως γνωρίζετε όλοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μεγαλούργησε»

    Είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ  η νομοθεσία για τους ΦΟΣΔΑ που προβλέπει την πλήρως την ανταποδοτική λειτουργία τους, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής διείσδυσης την οποία πληρώνουμε χρυσά και από πάνω

    Φέτος, για παράδειγμα, θα πληρώσουμε στον ΕΣΔΝΑ 909.000, +200,000 δηλαδή αύξηση 28%, το οποίο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το χρεώνεστε εξ ολοκλήρου. Αλλά και το κόστος ηλεκτροφωτισμού, από που εξαρτάται; Από την απελευθερωμένη αγορά της ενέργειας και τα μονοπώλια, των οποίων η κερδοφορία στηρίζεται από το αστικό κράτος. Ρωτάμε, δεν έχουν ευθύνη και οι Δήμοι με τα φουσκωμένα τέλη για το 40% του πληθυμσού που  βιώνει ενεργειακή φτώχεια;

    Σε αυτό το πλαίσιο ας δούμε τι μας λέει η Δημοτική Αρχή με την πρότασή της:

    – ότι υπάρχει  πλεόνασμα της τάξης του 2.180.000, προίκα της φορομπηχτικής πολιτικής της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το σύνολο των εισπράξεων από ανταποδοτικά θα φτάσει φέτος το 4.297.000. Δηλαδή αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών εσόδων. Χώρια τα τουλάχιτον135000 από το σαφάρι των τετραγωνικών 

    –               Ότι με δεδομένα όλα τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή ΝΔ-ΚΙΝΑΛ του κ Βούρου θεωρεί …ελάφρυνση κατά 0,09€ στις κατοικίες και τ 0,15€ στα καταστήματα.

    –               Ότι αποτελεί κοινωνική πολιτική και όχι πρόκληση οι..μειώσειςγια εισοδήματα κάτω και από το όριο του ΚΕΑ ! Το 2020 αφορούσε μόλις 343 άτομα!

    –               Τόσο ευαίσθητοι που για ζεύγος μακροχρόνιων άνεργων προβλέπεται απλόχερη μείωση 50% με … όρο ότι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 7000 € δηλαδή 500 € το μήνα. Μετά, αν δε μπορέσουν να τα πληρώσουν, μην ξεχάσετε να τους κάνετε και κατάσχεση. Φυσικά και αυτά είναι κληρονομιά από την προηγούμενη δημοτική αρχή

    Για αυτό και είπαμε ότι ο κομπασμός της Δημοτικής Αρχής  περί μειώσεων είναι σαν ανέκδοτο με την Καλύβα του Χότζα. Εμείς το λέμε ξεδιάντροπη  φοροληστεία

    Αλλά ας σχολιάσουμε και την λεγόμενη εναλλακτική πρόταση,

    Οι μειώσεις που προτείνει δικαιώνει κατά τη γνώμη μας την κριτική της ΛΑΣΥ απέναντι στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή – και στην σημεριν΄ή- και εκθέτει όλους όσους την επευφημούσαν για τα πλεονάσματα που σώρευσε.

    Απλά επιβεβαιώνει αυτό που είπαμε πέρσι στην ίδια συζήτηση, ότι «Είναι ρεαλιστικό, αναγκαίο και υλοποιήσιμο να μειωθούν ουσιαστικά τα τέλη κατοικίας τουλάχιστον τόσο ώστε να μην υπάρχει κανένα πλεόνασμα.»

    Ωστόσο δε συνιστά κάποια συνολικά εναλλατική πρόταση με φιλολαϊκό χαρακτήρα.

    Κινείται αυτή στη λογική της ανταποδοτικότητας, Στηρίζεται άλλωστε στο επιχείρημα της νόμιμης εφαρμογής μιας άδικης, ταξικής πολιτικής.

    Η ανταποδοτικότητα εκτός από διπλό και τρίδιπλο χαράτσωμα, είναι και προετοιμασία ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών μέσω της εξασφάλισης σίγουρου κέρδους.

     Και κάπως όψιμα ορισμένοι θυμηθήκατε τα πλεονάσματα, τα οποία μέχρι πέρσι χαιρέτιζατε. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που τα εκτίναξε ξεκινώντας από έλλειμα 500.000€

    Δεν είναι τυχαίο ότι όπως ειπώθηκε εισηγητικά οι αναπροσαρμογές αφορούν μόνο 900 από τα 2180. Το μαξιλάρι που είπε ο κ Ανεμογιάννης είναι μαξιλάρι φακίρι για τη λαϊκή οικογένεια

    Και οι δύο προτάσεις προβλέπουν οριζόντιες μειώσεις, χωρίς διαφοροποίηση, Εργαζόμενοι και εργοδότες, μονοπώλια και περίπτερα, μπακάλικα και σούπερ μάρκετ, αστοί και άνεργοι το ίδιο. Ειδικά για τα καταστήματα ζητήσαμε στοιχεία αλλά ούτε η υπηρεσία γνωρίζει τι πληρώνει η κάθε κατηγορία ..

    Είναι χαρακτηριστικό ότι αφήνει ανέγγιχτο τον Δημοτικό Φόρο που πέρσι εκτινάχθηκε κατά 20%Ένας φόρος επαχθής που δε λογαριάζει φτωχό και πλούσιο, που κινείται στην κατεύθυνση του πλήρους περάσματος της λειτουργίας του Δήμου σε ανταποδοτική βάση. 

    Η θέση μας λαμβάνοντας υπόψη και τις σημερινές καταστάσεις είναι άμεσα:

    Να υπάρξουν ουσιαστικές μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη στις κατοικίες τουλάχιστον στο ύψος του πλεονάσματος.

    Πλήρης απαλλαγή, και όχι απλά μείωση, για ανέργους, εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας

    Ειδικά για τους ΕΒΕ κάτω των 12.000 (με τις ανάλογες προσαυξήσεις για κάθε παδί)

    Πλήρης απαλλαγή μέχρι 30/6/2021..

    Παραγραφή δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέος προς το Δήμο μικρομεσαίων και μισθωτών

    Στον αντίποδα για τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα (τράπεζες, αλυσίδες καταστημάτων, σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες) να εξαντληθούν οι δυνατότητες που δίνει ακόμα και ο νόμος για τον ανώτατο συντελεστή  σε σχέση με την κατοικία

    Η ομάδα του Καφενείου
    Η ομάδα του Καφενείου
    Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα