Αρχική ΕΛΛΑΔΑ 28 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών

28 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών

Η παγκόσμια ημέρα Θεάτρου Σκιών γιορτάζει φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, την ιστορική του διαδρομή, καθώς αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά για κάθε τόπο στον οποίο εμφανίζεται.

Ιστορικά, την Ελλάδα καταγράφεται το πρώτο οργανωμένο Θέατρο Σκιών στα Ελευσίνια και Καβείρια Μυστήρια όπου κατά τα Δρώμενα και Θεώμενα παρουσιαζόταν σκιές ανθρώπων που παρίσταναν οντότητες και θεότητες. Ο Καραγκιόζης, όμως, που γνωρίζουμε σήμερα έρχεται στην Ελλάδα από την Τουρκία όπου εκεί πήραν και μετάλλαξαν το αρχικό δικό μας Θέατρο Σκιών και έφτιαξαν τον δικό τους ήρωα (άψυχη φιγούρα πλέον) τον Karagoz, κατά τα ελληνικά “μαυρομάτη”.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωματεία. Ιδρύθηκε το 1925, αρχικά διατηρώντας τον συνδικαλιστικό του ρόλο. Αργότερα, το 1985, απέκτησε και έναν ενεργό πολιτιστικό χαρακτήρα. Το Σωματείο απαριθμεί έως σήμερα 85 μελή, ανθρώπους που είτε είναι οι γνωστοί καραγκιοζοπαίχτες, είτε αγαπούν το Θέατρο Σκιών και ονομάζονται «βοηθοί» ή «φίλοι». 

Αξιοσημείωτη είναι η ψηφιοποίηση μεγάλου αρχείου με ιστορικές φιγούρες, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό. Μάλιστα, πολλές από τις φιγούρες αυτές μετρούν 100 χρόνια. Το αρχείο αναμένεται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version