Αυξήθηκε στην Αγγλία το κάπνισμα μετά από τα ομοιόμορφα πακέτα

0
148

Το ποσοστό στην του πληθυσμού των ατόμων που καπνίζουν έχει αυξηθεί κατά το 0,6% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή του 2017 φέρνοντάς το στο 17,1% από το 16,5% που ήταν πριν από την υποχρεωτική πώληση των προϊόντων καπνού σε απλές συσκευασίες χωρίς την εκτύπωση των εμπορικών τους σημάτων πριν από τον Μάιο του 2017 αφού δεν είναι μόνο η όπου συμβαίνει κάτι ανάλογο μαζί με την Αυστραλία όπου επιβάλλονται οι απλές συσκευασίες μετά από το 2011 και με την από μετά τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο πρόεδρος της ένωσης των καπνοβιομηχάνων της Αγγλίας () που έφερε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της στατιστικής έρευνας δήλωσε «Οι πρόσφατες ενδείξεις αποδεικνύουν ότι τα ομοιόμορφα πακέτα φέρονται να αποτυγχάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παρόμοια με όπου έκαναν την εμφάνισή τους. Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι η απλή τυποποίηση αποτυγχάνει και να αναλάβει μια πλήρη και άμεση αναθεώρηση της πολιτικής αυτής» διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό της αύξησης που παρουσιάζεται αντιστοιχεί στων 350 χιλιάδων επιπλέον ατόμων που καπνίζουν στην Αγγλία.

Οι δύο τελευταίες εταιρείες εκτύπωσης και τυποποίησης των καπνικών προϊόντων στην Μεγάλη Βρετανία Amcor από το Μπρίστολ και MPS στο Μπράντφορντ έκλεισαν το 2016 μαζί με την τελευταία εγκατεστημένη καπνοβιομηχανία της στην Βόρειο Ιρλανδία και αυτήν της Imperial Tobacco στο Νότιγχαμ που αποσύρθηκαν από την λειτουργία τους μέσα στο εγγενές παρελθόν απολύοντας το σύνολο του προσωπικού που διέθεταν.

Επιπρόσθετα και αξιοσημείωτα έκτοτε ανιχνεύθηκαν περιπτώσεις λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων με τον σποραδικό τους εντοπισμό στα Αγγλικά καταστήματα και την διάθεσή τους στο κοινό. Το 24% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της Βρετανικής Ένωσης Καπνοβιομηχάνων TMA απάντησαν ότι είναι ενήμεροι της κατάστασης με το 27% να εκτιμά σαν πιθανό το ενδεχόμενο για την αγορά των λαθραίων προϊόντων καπνού και το 44% να μην φέρει την αντίρρηση στην ενδεχόμενη προμήθεια των αφορολόγητων προϊόντων του καπνού ακόμα κι αν θα προέρχονταν από την παράνομη διάθεσή τους στην αγορά.

Ο διευθυντής του συνασπισμού CPMA των παρασκευαστών για την καταναλωτική τυποποίηση Μάικλ Ρίτζγουεϊ δήλωσε ότι «Η διαδικασία της αντιγραφής των απλών πακέτων είναι εξαιρετικά εύκολη όσο και είναι ομαλή η διέλευσή τους μέσα από την αγορά – η αναγκαία εξειδίκευση στην εκτύπωση δεν είναι τίποτε σε σχέση με ο,τι ήταν για όταν τα πακέτα διέθεταν τα αποκλειστικά τους χαρακτηριστικά σαν την ζεστή σφράγιση των φύλλων, τις βινιέτες, τα ανάγλυφα, τα χαρακτικά και τα ματ και τα γυαλιστερά βερνίκια».

«Η απλή τυποποίηση αποτελεί μια δυσανάλογη επίθεση στην κάθε μάρκα αφού καταστρέφει την πνευματική ιδιοκτησία κάποιου εμπορικού σήματος ή του ονόματος και των χρωματισμών του» συνέχισε ο Μάικλ Ρίτζγουεϊ προσθέτοντας ότι «Ο κόσμος καπνίζει διότι του αρέσει το κάπνισμα ενώ το γεγονός αν η συσκευασία των τσιγάρων διαθέτει κάποιο ζωγραφισμένο σχέδιο δεν τον ενδιαφέρει σε τίποτα».

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τα στατιστικά στοιχεία και να δεχτεί μια ανάλυση των όσων χάνει υπό την μορφή του εισοδήματος, του φόρου ειδικής κατανάλωσης και του φόρου προστιθέμενης αξίας και να αξιώσει λέγοντας «λυπούμαστε αλλά το πείραμα δεν ευδοκίμησε». Νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουν οι φυσιολογικές υγειονομικές προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων μαζί με την υποστήριξη της κατάλληλης εκπαίδευσης αλλά χωρίς το δρακόντειο μέτρο της απλής τυποποίησης» κατέληξε ο Μαίκλ Ρίτζγουεϊ.

Εκφέροντας την ίδια άποψη και διεκδικώντας την ριζική αναθεώρηση των αντικαπνιστικών μέτρων και διατάξεων που ισχύουν στην Αγγλία από το 2010 ο πρόεδρος Σάιμον Κλαρκ της Βρετανικής ένωσης καπνιστών δήλωσε ότι «Η εμπειρία σχετικά με την Αυστραλία, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η απλή τυποποίηση δεν οδηγεί στην πτώση των δεικτών των καπνιστών. Οι κυβερνήσεις παλινδρομούν μεταξύ των αντικαπνιστικών μέτρων ανεξαρτήτως των επιπτώσεων. Είναι καιρός για μια ανεξάρτητη και μια ριζική αναθεώρηση όλων των αντικαπνιστικών μέτρων από μετά το 2010 συμπεριλαμβάνοντας την απλή τυποποίηση και την απόκρυψη των προϊόντων καπνού από τους καταναλωτές στα σημεία της πώλησής τους. Η αποτυχία της απλής τυποποίησης είναι ενδεικτική της επίσπευσης όταν η πολιτική υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο εν όψει των γενικών εκλογών του 2015 αφού τα ομοιόμορφα πακέτα δεν συσχετίζονται με την υγεία ενώ η απόφαση εισόδου τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν βασιζόταν επάνω σε ενδείξεις για την μείωση του καπνίσματος αλλά σε κομματικές πολιτικές».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.