Ακριβαίνουν τα τσιγάρα – στο 90% από το 84% της τιμής, οι φόροι

Γράφει ο

Από την 1 Ιανουαρίου 2017 τα τσιγάρα θα ακριβύνουν κατά 45-50 λεπτά του Ευρώ ενώ το ποσοστό της τιμής τους που αποδίδεται σε φόρους (Φόρος Ειδικής Κατανάλωσης και Φόρος Προστιθέμενης Αξίας), θα είναι 90% από το 84% που είναι σήμερα, εξαντλώντας σύμφωνα με την – Παπαστράτος την φορολογική ικανότητα του προϊόντος επί της 8ης φορολογικής του αύξησης και λόγω των προσφάτων μέτρων.

Οι αυξήσεις πάντως δεν αποθάρρυναν την Philip Morris – Παπαστράτος να δηλώσει πίστη στην εμπορική συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση το 2014 για την αγορά του 50% των Ελληνικών καπνών και την ανάλογη αξιοποίησή τους στις διεθνείς αγορές ως ανατολικού τύπου, οι οποίες αφομοιώνουν το 55% της συνολικής παραγωγής της προς εξαγωγές σε 33 χώρες – σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα 10.000 περίπτερα και ψιλικά που αντιστοιχούσαν στο 1/3 του συνόλου έχουν κλείσει λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς.

Η καπνοβιομηχανία Philip Morris – Παπαστράτος, που απασχολεί περί τα 800 άτομα, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά να εξαγοράσει κατά την τριετία 2016-8, 33.000 τόννους καπνών από 30.000 καπνοκαλλιεργητές, εκ των συνολικά 60.000 που υπάρχουν στην χώρα, όπως ακριβώς και με την προηγούμενη τριετία 2013-5, και επίσης απέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο το 2015 έσοδα 1.1 δισεκατομμυρίου Ευρών. Η παραγωγή της δε ξεπέρασε τα 13 δισεκατομμύρια σιγαρέτα, εκ των οποίων τα 7 ήταν εξαγώγιμα σε ξένες χώρες, και οι επενδύσεις της ανήλθαν σε 750 εκατομμύρια Ευρώ από το 2003.

Πάντως η εταιρία διατηρεί τις επιφυλάξεις της σε σχέση με τις νέες αυξήσεις και την αποδοτικότητα που μπορεί να έχουν αυτές στην καταπολέμηση και την εξάλειψη της παράνομης λαθρεμπορίας προϊόντων καπνού, η οποία είχε εξάψει πέρσι, επισημαίνοντας πως η άνθηση της εξαρτάται από το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργείται κάτω από συνθήκες καταπίεσης της αγοράς.

Προηγούμενο άρθροΟι βαθιές μας πεποιθήσεις
Επόμενο άρθροΟ Γ. Κούτρας στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. (φωτορεπορτάζ)
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.