Ακριβαίνουν τα τσιγάρα – στο 90% από το 84% της τιμής, οι φόροι

Γράφει ο Κώστας Κητής

Από την 1 Ιανουαρίου 2017 τα τσιγάρα θα ακριβύνουν κατά 45-50 λεπτά του Ευρώ ενώ το ποσοστό της τιμής τους που αποδίδεται σε φόρους (Φόρος Ειδικής Κατανάλωσης και Φόρος Προστιθέμενης Αξίας), θα είναι 90% από το 84% που είναι σήμερα, εξαντλώντας σύμφωνα με την Philip Morris – Παπαστράτος την φορολογική ικανότητα του προϊόντος επί της 8ης φορολογικής του αύξησης και λόγω των προσφάτων μέτρων.

Οι πάντως δεν αποθάρρυναν την Philip Morris – Παπαστράτος να δηλώσει πίστη στην εμπορική συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση το 2014 για την αγορά του 50% των Ελληνικών καπνών και την ανάλογη αξιοποίησή τους στις διεθνείς αγορές ως ανατολικού τύπου, οι οποίες αφομοιώνουν το 55% της συνολικής παραγωγής της προς εξαγωγές σε 33 χώρες – σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα 10.000 περίπτερα και ψιλικά που αντιστοιχούσαν στο 1/3 του συνόλου έχουν κλείσει λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς.

Η Philip Morris – Παπαστράτος, που απασχολεί περί τα 800 άτομα, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά να εξαγοράσει κατά την τριετία 2016-8, 33.000 τόννους καπνών από 30.000 καπνοκαλλιεργητές, εκ των συνολικά 60.000 που υπάρχουν στην χώρα, όπως ακριβώς και με την προηγούμενη τριετία 2013-5, και επίσης απέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο το 2015 1.1 δισεκατομμυρίου Ευρών. Η παραγωγή της δε ξεπέρασε τα 13 δισεκατομμύρια σιγαρέτα, εκ των οποίων τα 7 ήταν εξαγώγιμα σε ξένες χώρες, και οι επενδύσεις της ανήλθαν σε 750 εκατομμύρια Ευρώ από το 2003.

Πάντως η εταιρία διατηρεί τις επιφυλάξεις της σε σχέση με τις νέες και την αποδοτικότητα που μπορεί να έχουν αυτές στην καταπολέμηση και την εξάλειψη της παράνομης λαθρεμπορίας προϊόντων καπνού, η οποία είχε εξάψει πέρσι, επισημαίνοντας πως η άνθηση της εξαρτάται από το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργείται κάτω από συνθήκες καταπίεσης της αγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.