Η αλήθεια για την “παράδοση των αποθεματικών” του Δήμου

Του Δημάρχου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας Α. Βασιλόπουλου

1
790

Μερίδα του τοπικού τύπου νεοφιλελεύθερης πολιτικής κατεύθυνσης (απολύτως σεβαστής ως τέτοιας) κατηγορεί τη δημοτική αρχή (από τα αριστερά αυτή τη φορά…) ότι δήθεν παρέδωσε τα του Δήμου και δεν τα ζητά πίσω!!!

Που, πως, γιατί, πότε, τι και σε ποιον παρέδωσε, αυτά είναι λεπτομέρειες ανάξιες τεκμηρίωσης.

“Παρέδωσε τα αποθεματικά του Δήμου”, είναι η φρικαλέα “είδηση” που πρέπει να εντυπωθεί στον αναγνώστη…

Ιδού λοιπόν η αλήθεια (η πραγματική):

1.Τα αποθεματικά του Δήμου πάντα ήταν και συνεχίζουν να παραμένουν στο Δήμο κατατεθειμένα σε διάφορες τράπεζες. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα τμήμα των καταθέσεων μεταφέρθηκε στο δημόσιο ΤπΔ που δίνει και το καλύτερο επιτόκιο στην αγορά σε σχέση με τις αγαπημένες ιδιωτικές τράπεζες. Το ότι ποτέ δεν μεταφέρθηκαν τα αποθεματικά του Δήμου κάπου αλλού το προσπερνώ, άλλωστε θα φανεί και στη συνέχεια των όσων γράφω.

2. Να ξεκινήσουμε από το ευχάριστο γεγονός ότι αυτή η δημοτική αρχή δημιούργησε ταμειακά διαθέσιμα. Κοντά στα 4 εκατομμύρια, αντί ελλείμματος που παρέλαβε, ώστε ούτε οι πληρωμές των εργαζομένων να καθυστερούν, ούτε να δουλεύουν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, ούτε να ανοίγουμε το παγκάρι του κοιμητηρίου για να βάλουμε πετρέλαιο (το ξεχάσαμε αυτό;;;) και να μπορούμε κυρίως να τα επιστρέψουμε σε αναγκαία έργα, υπηρεσίες και παροχές προς το λαό της πόλης μας.

3. Ως δημοτική αρχή τον Απρίλη του 2015 δεν συμμορφωθήκαμε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠνΠ) που απαιτούσε από τους Δήμους να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ. Αυτή η άρνηση υπήρξε κυρίως για λόγους δημοκρατίας (ΠνΠ) καθώς και έλλειψης εγγυήσεων για τα χρήματα μέχρι τότε, και έτσι δεν μεταφέραμε τα ταμειακά διαθέσιμα (και όχι τα αποθεματικά…) στην ΤτΕ με απόφαση που ψηφίστηκε στο .

4. Τον Ιούλιο, και λίγο πριν το δημοψήφισμα, όταν ο κλοιός των δανειστών είχε γίνει ασφυκτικός προς τη χώρα και το δημόσιο εν γένει, αφού τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνταν, η δημοτική αρχή έφερε το θέμα ξανά στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με πρόταση να στηριχθεί το “Όχι” και πήρε απόφαση για τη μεταφορά τμήματος των ταμειακών διαθέσιμων (κάπου 8000.000€) στην ΤτΕ με ένα ξεκάθαρο σκεπτικό: να στηρίξει όσο μπορεί την προσπάθεια με σκοπό να μην υποκύψει η κυβέρνηση στον ώμο εκβιασμό των δανειστών.
“Λεπτομέρεια”: πιο πριν είχε ψηφιστεί και αντίστοιχος νόμος που έδινε εγγυήσεις για τα χρήματα που θα καταθέτονταν και εξασφάλιζε ότι οι Δήμοι μπορούσαν να τα δαπανήσουν ανά πάσα στιγμή με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τις συναλλαγές τους και μέσω μιας ιδιωτικής τράπεζας.
“Λεπτομέρεια 2η”: ο κίνδυνος για τα χρήματα ήταν ακριβώς ίδιος σε όποια τράπεζα και να παρέμεναν. Η διαφορά ήταν ότι το δημόσιο μέσω της ΤτΕ εξέδιδε ρεπος, προχωρώντας σε μια μορφή εσωτερικού δανεισμού με καλύτερο επιτόκιο.

5. Στη συνέχεια μας μπήκε πράγματι το ερώτημα τι κάνουμε με αυτά τα χρήματα και αν θα τα επιστρέψουμε στην ιδιωτική τράπεζα που τα είχαμε πριν ή όχι, χωρίς όμως να κινδυνεύουν αυτά τα χρήματα, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ ότι σε μια ιδιωτική τράπεζα. Ξέρετε τι συνέβη; Ήδη οι νεκροζώντανες – με δημόσιο χρήμα – ιδιωτικές τράπεζες με ένα μαγικό τρόπο (ελεύθερη αγορά γαρ…) είχαν διαμορφώσει τα επιτόκια καταθέσεων στο 1.9% και ο Δήμος έχανε χρήματα από τη μείωση του επιτοκίου κατάθεσης. Υστερα από κάποιους μήνες το ΤπΔ ανέβασε το επιτόκιο κατάθεσης με συνέπεια να καθιστά ελκυστική την κατάθεση των χρημάτων αυτών εκεί, πράγμα και το οποίο κάναμε.

6. Αυτή είναι η περιβόητη μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου και η “προδοσία” μας!!!
Το ποιος επομένως υπερασπίζεται ή όχι το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού στο Δήμο μας, ας αφήσουμε τους πολίτες να το κρίνουν. Και να το κρίνουν αφού πρώτα τα ΜΜΕ τους έχουν ενημερώσει με τα πραγματικά δεδομένα, ούτε με μισές αλήθειες, ούτε με υπονοούμενα, μα κυρίως όχι με ανακρίβειες και ψεύδη…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και για να είμαστε ακριβείς όντως δεχτήκαμε την καλύτερη πρόταση από το Παρακαταθηκών και ανοίξαμε εκεί λογαριασμό αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εντολή καταβολής των κρατικών επιχορηγήσεων σε εκείνον το λογαριασμό και τα διαθέσιμα μας που είναι άνω των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ φυλασσονται κατά 4,5 εκ. στην Πειραιώς και κατά 800 χιλ. στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως σωστά γράφεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.