fbpx
8.6 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 29/01/2023

Αμερικανίδα κατάσκοπος με διπλωματικό άσυλο καταδικάστηκε εξ αποστάσεως για τον θάνατο προκλημένου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος

Σε έναν χρόνο και τρεις μήνες ή σε δεκαπέντε μήνες φυλάκισης με ελάχιστη καταδίκη ενός έτους καταδικάστηκε εξ αποστάσεως δια της απουσίας της από την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου η Αμερικανίδα κατάσκοπος που εργαζόταν στην βάση του RAF του Κρόφτον που προσέκρουσε με το όχημά της τύπου VOLVO τον Αύγουστο του 2019 σε μοτοσυκλέτα από το αντίθετο ρεύμα θανατώνοντας τον δεκαενιάχρονο αναβάτη.

Το τραγικό ατύχημα συνέβη στις 27 Αυγούστου του 2019 λίγο αφότου η Αμερικανίδα κατάσκοπος Άνν Σακούλας εξήλθε από την εργασία της από την βάση του RAF του Κρόφτον στην κομητεία του Νορθάμπτονσαϊρ στρίβοντας από την έξοδο πάνω στον εθνικό δρόμο όπου συνέχισε από αμέλεια να οδηγεί στην αντίθετη πλευρά του δρόμου και του τιμονιού που υπάρχει στα δεξιά στην Βρετανία (ενώ τα τιμόνια των αυτοκινήτων τοποθετούνται από την αριστερή πλευρά κατά κανόνα στην Βρετανία όπως γίνεται για παράδειγμα στην Κύπρο λόγω της προηγούμενης αποικιοκρατίας της νήσου από τους Βρετανούς βρίσκονται από τα δεξιά στην αντίθετη πλευρά). Η ίδια βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της VOLVO με δύο από τα τρία της.

Η Ανν Σακούλας συνέχισε για 350 μέτρα να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα της στενής επαρχιακής οδού μέχρι που η ορατότητα που θα είχε αποκρύφτηκε από καμπές κατά διακύμανση του επιπέδου του εδάφους. Τότε περνούσε από το αντίθετο ρεύμα η μοτοσυκλέτα του δεκαενιάχρονου Χάρρυ Νταν με τον οποίο η κατάσκοπος συγκρούστηκε ο οποίος εκτινάχθηκε στην όπισθεν πλευρά του οχήματός της και έπεσε στο οδόστρωμα και αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο με την μοτοσυκλέτα του να αναφλέγεται. Καθώς η Σακούλας τελούσε υπό διπλωματικό άσυλο διαμένοντας στην Βρετανία και εργαζόμενη για το Αμερικανικό δημόσιο ανακλήθηκε τάχιστα και βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του Αυγούστου.

Επί τρία χρόνια η οικογένεια του άτυχου θύματος του αυτοκινητιστικού και μοτοσυκλετιστικού δυστυχήματος αναζήτησε την δικαιοσύνη που απονεμήθηκε επί της απουσίας της κατασκόπου στις Ηνωμένες Πολιτείες την οποία παρακολούθησε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης σε τηλεδιάσκεψη. Λίγο καιρό πριν τον προγραμματισμό της δίκης έλαβε προειδοποιητική σύσταση από τις αρχές για τις οποίες εργαζόταν να μην αποχωρήσει από την χώρα για να μην διακυβευτούν σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η οικογένεια του θύματος δήλωσε μετά την ολοκήρωση της δίκης που την καταδίκσε σε 15 μήνες φυλάκισης ότι έχουν αξίες ενώ μπορεί η ίδια να μην είχε αξίες. Εκπρόσωπος της οικογένειας του θύματος εξέφρασε ότι η κατάσκοπος δεν αποτελούσε τον εχθρό που έκανε λάθος και δεν σκόπευε να προκαλέσει το θανατηφόρο δυστύχημα αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ που της παρείχε το διπλωματικό άσυλο από την παρουσία της εντός της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου από την καταδίκη και έκτιση της πονής της που θα μπορούσε να γινόταν μόνο εθελοντικά και υποθετικά σε αυτή την περίπτωση. Η Ανν Σακούλας αρνήθηκε να σχολιάσει επίμονα σε δημοσιογράφους που την προσέγγισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τους οποίους χρειάστηκε να εμποδίσουν από το να εισέλθουν στον ίδιο ανελκυστήρα που χρησιμοποιούσε.

Κώστας Κητής
Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Δυτικού Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield Adult Learning Centre, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδυνές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σχετικά άρθρα