Ανακοίνωση του Επιτρόπου υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του τσιγάρου

Ο Λιθουανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις εξέδωσε στις 30 Μαΐου 2018 ανακοίνωση σχετικά με το κάπνισμα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος η οποία καθιερώθηκε στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του Ο.Η.Ε. το 1988 από τις 7 Απριλίου που ήταν το 1987 όταν δημιουργήθηκε και που μνημονεύεται από το 2008 με την υπογεγραμμένη συμμετοχή των 168 χωρών του κόσμου στην σχετική Σύμβαση Πλαισίου στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα και από τις οποίες εξαιρούνται και οι Η.Π.Α. και με την έμμεση των 181 συνολικά χωρών.

Η φετινή Ημέρα κατά του καπνίσματος του 2018 έχοντας σαν το σύνθημά της το «Μην μου ραγίζεις την καρδιά: Τσιγάρο ή υγεία» εστιάζει την σημασία της στις καρδιοαγγειακές παθήσεις και τις σχετικές επιπλοκές που δημιουργούνται από το κάπνισμα οι οποίες είναι ευάλωτες και επιρρεπείς ακόμα και στο πιο περιστασιακό ή ελαφρύ κάπνισμα. Σχετικά με αυτό ο Βιτένις Αντριουκάιτις δήλωσε στην ανακοίνωσή του:

«Η χρήση του καπνού παραμένει η μεγαλύτερη αιτία χρόνιων νόσων και θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στην Ε.Ε. και οι στατιστικές σχετικά με τους θανάτους στην Ε.Ε. από τον καρκίνο τον οποίο σχετίζεται περισσότερο με το κάπνισμα του πνεύμονα δείχνουν ότι σημειώθηκαν 273.400 θάνατοι μόνο από τον καρκίνο του πνεύμονα το 2015 που είναι ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός. Κάποιος έχασε το παιδί του, τον γονέα του, τον αδελφό του, την αδελφή του ή έναν φίλο του ενώ ο του πνεύμονα αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο όλων των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο και επιπλέον ο καπνός αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για πολλές άλλες μορφές καρκίνου και για άλλες σοβαρές νόσους όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα».

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το ποσοστό των καπνιστών στην Ε.Ε. έχει παραμείνει στάσιμο στο 26 % από το 2014 ενώ έχοντας ο ίδιος βιώσει την απώλεια αγαπημένων μου προσώπων και τον τρόμο του καπνού είμαι βαθιά αναστατωμένος από τις στατιστικές σχετικά με τους νεαρούς καπνιστές και πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την τάση».

«Βέβαια έχουμε προβεί σε σημαντικά για την καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών μας από την κατανάλωση καπνού ιδίως μέσω της εφαρμογής της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού καθώς και της οδηγίας για τη διαφήμιση των προϊόντων καπνού ενώ επίσης φτάσαμε σ’ένα σημαντικό ορόσημο στις 6 Μαΐου του τρέχοντος έτους όταν τέθηκε σε ισχύ το σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης της Ε.Ε. καθιστώντας την σαν την πρώτη διεθνή δικαιοδοσία σε όλο τον κόσμο που έχει θεσπίσει το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού».

«Η απαγόρευση των τσιγάρων με μέντα αρχίζει επίσης να ισχύει τον Μάιο του 2020. Επιπλέον στο τέλος του περασμένου έτους ξεκινήσαμε την κοινή δράση για την καταπολέμηση του καπνίσματος με προϋπολογισμό σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρών για να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν την οδηγία για τα προϊόντα καπνού τα επόμενα τρία χρόνια».

«Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν στην προκειμένη περίπτωση σημαντικό ρόλο. Γι’αυτό τον Απρίλιο εγκαινίασα το ευρωπαϊκό υγείας για τις Μ.Κ.Ο. προκειμένου να αναδείξουμε τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών, διεθνών, εθνικών και περιφερειακών μη-κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην πρόληψη της χρήσης του καπνού στην Ε.Ε. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 15-η Ιουνίου 2018 και θα παρουσιάσω το βραβείο τον Νοέμβριο».

«Ως έχω δει από πρώτο χέρι την καταστροφή την οποία προκαλεί στην υγεία η χρήση του καπνού και γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί πολύπλευρα το πρόβλημα. Ας εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας ώστε να ενημερώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνού» κατέληξε ο Βιτένις Αντριουκάιτις.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.