26.4 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 20/05/2024

  Αντικαπνιστές έπεισαν τον Ρίσι Σουνάκ υπέρ της κατάργησης του καπνίσματος – Τι λέει η ένωση καπνιστών

  Στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος των Άγγλων Συντηρητικών που πραγματοποιείται φέτος στην πόλη του Μάντσεστερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ επεσήμανε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καπνίζουν το αρχίζουν από πολύ νεαρή ηλικία και μετά εθίζονται και δεν μπορούν να το σταματήσουν και ανακοίνωσε ότι «Αν μπορούσαμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο, αν μπορούσαμε να σταματήσουμε την αρχή, τότε θα ήμασταν καθ’ οδόν προς τον τερματισμό της μεγαλύτερης αιτίας αποτρέψιμων θανάτων και ασθενειών στη χώρα μας. Προτείνω, λοιπόν, στο μέλλον να αυξάνουμε την ηλικία καπνίσματος κατά ένα έτος κάθε χρόνο.» αναφερόμενος στον παραπάνω περιορισμό και την υλοποίησή του όπως του προτάθηκε από αντικαπνιστές και τους υποστηρικτές του.

  Στο σημείο αυτό επικράτησε αύξων χειροκρότημα από το ακροατήριο στην συνεδριακή αίθουσα και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας συνέχισε λέγοντας ότι «Αυτό σημαίνει ότι ένας δεκατετράχρονος σήμερα δεν θα πουληθεί ποτέ νόμιμα ένα τσιγάρο και ότι αυτός και η γενιά του μπορούν να μεγαλώσουν χωρίς καπνό. Για έναν Συντηρητικό, μέτρα που περιορίζουν την επιλογή δεν είναι ποτέ εύκολα. Γνωρίζω ότι δεν θα συμφωνήσουν όλοι σε αυτήν την αίθουσα μαζί μου σε αυτό. Αλλά πέρασα πολύ χρόνο σταθμίζοντας αυτή την απόφαση. Με απλά λόγια, σε αντίθεση με όλα τα άλλα νόμιμα προϊόντα, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος. Και αυτό που τελικά με πείθει είναι ότι κανένας από εμάς, ούτε καν εκείνοι που καπνίζουν, δεν θέλουν τα παιδιά μας να μεγαλώσουν για να γίνουν καπνιστές, και αυτή η αλλαγή θα το κάνει πραγματικότητα, θα σώσει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα μπορούσαμε να πάρουμε.»

  Το αυστηρό έως και αυταρχικό αυτό μέτρο εφαρμόζεται από περιορισμός στην Νέα Ζηλανδία από περύσι τον Δεκέμβριο όπου κανείς δεν επιτρέπεται να προμηθευτεί καπνό αν έχει γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2009 και ουσιαστικά επιτρέπει το κάπνισμα και την προμήθειά του αποκλειστικά σε όσους υπήρξαν ενήλικες κατά την ψήφιση του νόμου τέλματος γενεών για το κάπνισμα που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου του 2022. Οι περισσότεροι οπαδοί και υποστηρικτές αυτής της τακτικής προέρχονται από το κόμμα των Άγγλων Εργατικών στην Βρετανία, όπως και ψηφίστηκε από το κόμμα των Νεοζηλανδών Εργατικών στην Νέα Ζηλανδία υπό την παραιτημένη πρώην πρωθυπουργό της νησιωτικής χώρας Τζασίντα Άρντερν.

  Χωρίς να αποτέλεσε μέρος της ατζέντας των Άγγλων Συντηρητικών ή του πρωθυπουργού τους Ρίσι Σουνάκ, η πρόταση από σύσταση προήλθε από εξωτερικούς παράγοντες από την κυβέρνηση και το κράτος από υποστηρικτές της αντικαπνιστές που ανέκαθεν υπενθυμίζουν σε κυβερνητικά στελέχη που δεν δίνουν την ανάλογη προτεραιότητα την υιοθέτηση της αντικαπνιστικής πολιτικής. Επίσης η ανακίνηση του ζητήματος μεταδόθηκε πρώτα και μόνο από την εφημερίδα The Guardian που πρόσκειται στο Εργατικό κόμμα την οποία αναπαρήγαγαν τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης από τις ειδήσεις τους.

  Η τέντα της Βρετανικής ένωσης καπνιστών Forest στήθηκε στο κομματικό συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ δύο ημέρες νωρίτερα την Δευτέρα από όπου σε διάλογο στρογγυλής τράπεζας ο πρόεδρός της Σάιμον Κλαρκ προειδοποίησε ότι η σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού με την πλήρη και σταδιακή απαγόρευση του καπνού από τις επόμενες γενεές των Βρετανών θα αντιστοιχεί σε πάλη.

  Ο πρόεδρος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών Forest ως πιο αρμόδιος για να δώσει την γνώμη των εκπροσωπούμενων από αυτόν μελών της κοινωνίας από τον πρωθυπουργό που έχασε τις εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος κόμματος από την Λιζ Τρας πριν και αυτή ανατραπεί όπως ο Μπόρις Τζόνσον, διαφώνησε και αντέταξε ότι «Αυτά είναι απεγνωσμένα μέτρα από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό. Η αύξηση της ηλικίας πώλησης καπνού είναι υφέρπουσα απαγόρευση, αλλά δεν θα σταματήσει τους νέους να καπνίζουν επειδή η απαγόρευση δεν λειτουργεί. Όποιος θέλει να καπνίσει θα αγοράσει καπνό στο εξωτερικό ή από παράνομες πηγές. Αυτό είναι το αντίθετο της ισοπέδωσης, είναι αποχαύνωση. Οι μελλοντικές γενιές ενηλίκων που θεωρούνται αρκετά μεγάλοι για να ψηφίσουν, να πληρώσουν φόρους, να οδηγήσουν αυτοκίνητο και να πιουν αλκοόλ θα αντιμετωπίζονται σαν παιδιά και θα στερούνται το δικαίωμα να αγοράσουν ένα προϊόν που μπορεί να αγοραστεί νόμιμα από άτομα ένα χρόνο μεγαλύτερα από αυτούς. Αυτή είναι τώρα μια συντηρητική κυβέρνηση κατ’ όνομα μόνο και μόνο επειδή ο πρωθυπουργός μόλις κατέστρεψε τις αρχές της επιλογής και της προσωπικής ευθύνης.».

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα