Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές που μπορούν να κάνουν τη ζωή του κάθε γονέα ευκολότερη, όταν πρόκειται για την ώρα της μελέτης και την οργάνωση του διαβάσματος. Κάποιες από αυτές, προϋποθέτουν την προσαρμογή όλων των μελών της οικογένειας, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Κλείστε την τηλεόραση.
Φτιάξτε έναν κανόνα στο σπίτι, ο οποίος θα ορίζει ότι την ώρα της μελέτης δεν υπάρχει καμία τηλεόραση ανοιχτή στο σπίτι. Η τηλεόραση αποσυντονίζει τα παιδιά και αποσπά ιδιαίτερα την προσοχή τους.
Τί γίνεται με το ραδιόφωνο και τις άλλες συσκευές; Μπορούν να είναι ανοιχτές ή όχι;
Σε αντίθεση με το τί υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες, κάποια παιδιά ωφελούνται στο άκουσμα της μουσικής κατά την διάρκεια του διαβάσματος και αποδίδουν καλύτερα. Εάν αυτό επηρεάζει την ησυχία των υπόλοιπων μελών, δοκιμάστε να πάρετε στο παιδί σας ένα ζευγάρι μοντέρνα ακουστικά ήχου. Θα το εκτιμήσει!
Τηλέφωνο και μελέτη δεν πηγαίνουνε μαζί.
Όσα περισσότερα τα μέλη της οικογένειας σε ένα σπίτι, τόσοι περισσότεροι περιορισμοί χρειάζονται σχετικά με την συχνότητα και την διάρκεια των τηλεφωνημάτων. Εάν το τηλεφώνημα αφορά το παιδί, είτε για τα μαθήματά του είτε για να βοηθήσει κάποιον συμμαθητή του, κάντε ξεκάθαρο ότι έχει συγκεκριμένο χρόνο να διαθέσει στο τηλέφωνο για μία δύσκολη εργασία.
Καθιερώστε συγκεκριμένα δωμάτια για μελέτη.
Το δωμάτιο του παιδιού, η κουζίνα ή η τραπεζαρία, μπορούν να αποτελέσουν πιθανές επιλογές. Περιορίστε όμως στο μέγιστο οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή. Το παιδί χρειάζεται ένα ευρύχωρο γραφείο ή ένα τραπέζι που να επιτρέπει μία πληθώρα βιβλίων, μολυβιών, στυλών και άλλων υλικών να είναι απλωμένα. Μπορείτε να πάρετε ένα μικρό ημερολόγιο και να καταγράφετε όλες τις προθεσμίες των εργασιών, έτσι ώστε το παιδί να έχει μία γενική εικόνα για το πότε πρέπει να παραδώσει τί.
Η οργάνωση αποτελεί το κλειδί στην ακαδημαϊκή επιτυχία.
Προσπαθείστε να οργανώσετε τον χρόνο σας έτσι ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που η οικογένεια μαζεύεται στο τραπέζι για να φάει και να συζητήσει. Όταν το δείπνο τελειώσει, σειρά έχει η μελέτη. Εάν το παιδί γυρνάει νωρίτερα από το σχολείο, μπορεί να κάνει πρώτα κάποια μαθήματα και έπειτα να ακολουθήσει το δείπνο.
Η ηλικία του παιδιού σχετίζεται άμεσα με τον χρόνο που αφιερώνει στο διάβασμα.
Ένα παιδί στην πρώτη Δημοτικού δεν δύναται να διατηρήσει την προσοχή του συγκεντρωμένη σε μία εργασία πάνω από 15 λεπτά, σε αντίθεση με ένα παιδί Γυμνασίου. Επιτρέψτε στο παιδί σας να κάνει διαλείμματα και επιβραβεύστε το όταν τελειώνει τα καθήκοντά του στην ώρα του.
Βοηθήστε το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση για τα διαγωνίσματα.
Τα διαγωνίσματα μπορούν να γίνουν τραυματικές εμπειρίες για κάποιους μαθητές. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν είναι παραγωγικό να διαβάζει τελευταία στιγμή μία μεγάλη ύλη μαθημάτων. Καλύτερο είναι να κάνει έναν καλό ύπνο. Οι μαθητές καλό είναι να μάθουν να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες του διαγωνίσματος πριν ξεκινήσουν να δίνουν τις απαντήσεις. Καλό θα είναι να παραβλέπουν τις ερωτήσεις που δε γνωρίζουν τις απαντήσεις και να επικεντρώνονται σε αυτές που γνωρίζουν. Συμβουλέψτε το παιδί σας πριν γράψει ένα διαγώνισμα να πάρει μία βαθιά αναπνοή, να χαλαρώσει και να συγκεντρωθεί.
Παρατηρήστε σημάδια απόγνωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Κανένα διάβασμα δε μπορεί να λάβει χώρα και να γίνει σωστά εάν το παιδί είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο για μία εργασία που είναι δύσκολη και απαιτητική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς θα ήταν καλό να βοηθήσουν το παιδί και να γράψουν ένα σημείωμα στον δάσκαλο, εξηγώντας του την κατάσταση και ζητώντας ίσως μία συνάντηση για να συζητήσουν το περιεχόμενο και τις απαιτήσεις της εργασίας.
Θα πρέπει οι γονείς να βοηθάνε στα μαθήματα;
Η απάντηση είναι ναι, εάν και μόνο το απαιτεί η εκάστοτε περίπτωση, όπως για παράδειγμα να βοηθήσουν στον συλλαβισμό των λέξεων, στην αποστήθιση ή στην επίλυση ενός πολύπλοκου μαθηματικού προβλήματος. Εάν όμως, πρόκειται για κάτι που το παιδί μπορεί να διαχειριστεί και να μάθει από την διαδικασία και την προσπάθεια, τότε η απάντηση είναι όχι.