ΔΕΘ 2017: Τι είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας

0
60

Άνοιξε χθες Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης και στην καθιερωμένη του ομιλία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας μας και πως αυτή περνάει σε νέους ρυθμούς ανάπτυξης: «Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους εδώ στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Θα έχει όμως μεγάλη διαφορά. Η χώρα, μετά από 8 χρόνια δυστυχώς μνημονίων, θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστηθεί αυτή η χώρα στα πόδια της. Στις δικές της δυνάμεις. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να το πετύχουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «έτσι πρέπει να γίνει. Και έτσι θα γίνει».

Όσον αφορά την οικονομία επεσήμανε ότι: «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα… Και αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι:

-οι εξαγωγές το 2017 αυξήθηκαν 18% που είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2001
-αυξήθηκε 6% ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής.
-οι δείκτες μεταποίησης είναι οι υψηλότεροι από το 2000.
-οι άμεσες ξένες επενδύσεις του 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 ήδη είχαμε εισροή 1,4 δις ευρώ στην οικονομία.

Το GREXIT έγινε…. GRINVEST

Όπως αποκάλυψε ότι χθες ο Πρωθυπουργός, αφού αποχαιρέτησε τον Μακρόν, συνάντησε τυχαία τους Γάλλους επιχειρηματίες που τον συνόδευαν και ένας από αυτούς τους είπε ότι «πετύχατε κάτι σημαντικό: να μετατρέψετε στη συνείδηση όλων μας το GREXIT σε GRINVEST». Η μετάβαση από το GREXIT σε GRINVEST έγινε γιατί ασκήθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας ορισμένες από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται:

-ΕΣΠΑ
-αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
-συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα φέρουν το 2017 2 δις και άλλα 7 δις την επόμενη τριετία
-2 δις δόθηκαν από την EBRD και το πακέτο Γιούνκερ
-δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας με την βοήθεια της αντίστοιχης γαλλικής

Μικροπιστώσεις έως 15.000 ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έως του έτους θα έχει ψηφιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις για «να εξασφαλίσουμε την ενίσχυση 100.000 επιχειρήσεων» με ποσά έως 15.000 ευρώ.
Ακόμη υπενθύμισε ότι πλέον και οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες «οφείλουν και μπορούν να παίξουν το ρόλο τους» για την της οικονομίας, χωρίς να κάνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται στη Βόρειο Ελλάδα (μετρό, οδικοί άξονες, σιδηροδρομική αναβάθμιση) την καθιστούν διαμετακομιστικό κέντρο. Τόνισε ότι ο αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης και πρέπει να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πρέπει και αυτός να αλλάξει μοντέλο παραγωγής.

Νόμος για ελληνοποιήσεις προϊόντων και κατάργηση του φόρου στο κρασί

Το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης περιλαμβάνει 6 δις ως το 2020, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα έρθει και νόμος εναντίον των ελληνοποιήσεων προϊόντων και ότι θα καταργηθεί «ο μη αποτελεσματικός φόρος στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε». Ακόμη ανέφερε ότι μέσα σε έξι μήνες συστάθηκαν 200 κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με όλες αυτές τις πολιτικές, αλλά και με το χτύπημα του λαθρεμπορίου «συμβάλλουμε στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», ώστε «να μπορέσουμε σε μεσοπρόθεσμη βάση να ελαφρύνουμε από τα φορολογικά βάρη».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας όπου από το 2015 έχουν ενταχθεί 9.000 άτομα ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκ των οποίων οι 2.500 είναι μόνιμες θέσεις εργασίας. Για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός είπε ότι «τα σχολεία πρέπει να πάψουν να είναι προθάλαμος των φροντιστηρίων και τα να πηγαίνουν σχολείο περιμένοντας πότε θα πάνε στο φροντιστήριο».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι 410.000 Έλληνες αποκτούν δορυφορικό σήμερα και αποκτούν γρήγορο ίντερνετ δωρεάν 100.000 και 17.500 κάτοικοι 45 μικρών ακριτικών νησιών.

Έπειτα αναφέρθηκε σε πολιτικές κατά της ανεργίας που έχουν ως στόχο «να ξανακερδίσουμε στη χώρα την εργασία»:

-νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζόμενων όπως ο μνόμος ια την υποδηλωμένη ή αδήλωτη και μη αμειβόμενη εργασία
-ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
-αναπροσανατολισμός χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη ανέργων
-επιδότηση ασφαλιστικών στους εργαζόμενους με μπλοκάκια των οποίων η σχέση εργασίας μετατρέπεται σε σχέση μισθωτού με πλήρη απασχόληση. Είναι 156 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 40.000 κυρίως εργαζόμενοι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
-πρόγραμμα «Μένω Ελλάδα. Επιστρέφω». Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές και επιχειρηματίες του εξωτερικού με στόχο την ενημέρωσή τους και την δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων
-δίνονται 330 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες απόρων φοιτητών και δημιουργία ερευνητικών ομάδων
-πρόγραμμα για απολυμένους νέους
-επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης με πλήρη απασχόληση νέου εργαζόμενου για 12 μήνες στις κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.