Με κεντρικό άξονα την έδρα του στην Γενεύη συνέρχεται διαδικτυακά το 9-ο αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ. σύμβασης πλαισίου για τον έλεγχο του καπνού που αναβλήθηκε από το 2020 και πραγματοποιείται στις 8 μέχρι και 13 Νοεμβρίου το 2021, κάτω επίσης από συνθήκες άκρας αδιαφάνειας παρόμοιες με εκείνες που διέπουν την διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Στους δημοσιογράφους όπως και σε κάθε προηγούμενο αντικαπνιστικό συνέδριο δεν επιτράπηκε η είσοδος και η φωτογράφηση ούτε η συμμετοχή των επηρεαζόμενων ομάδων και των κλάδων και ενδιαφερόμενων αντιπροσώπων έγινε δεκτή.

Η συνεδρία πριν από τον κοροναϊό επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ και την Χάγη και την Ουλτρέχτη στην Ολλανδία αλλά η διαδικτυακή βάση μετακινήθηκε στην Γενεύη όπου εδρεύει ο Π.Ο.Υ. και είχε πραγματοποιηθεί το 2018.

Ο Π.Ο.Υ. τηρεί και σε αυτό το συνέδριο αδιάλλακτη στάση απέναντι στα καινοτόμα ηλεκτρονικά υποκατάστατα του προβλήματος με το οποίο απασχολείται χαρακτηρίζοντάς το και ως επιδημία από την ελεύθερη θέληση όσων το διαθέτουν και αφήνοντας την σχετική διαπραγμάτευση για το επόμενο δέκατο συνέδριο της σύμβασης πλαισίου.

Ο Π.Ο.Υ. δεν δέχτηκε να συζητήσει ή να διαπραγματευτεί τον ρόλο τον οποίο παίζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα διανομής νικοτίνης στην εξάλειψη των θανάτων οφειλόμενων στο συμβατικό κάπνισμα καθώς αυτοί ανέρχονται στους 8 εκατομμύρια παγκοσμίως τον χρόνο και οι καπνιστές αποτελούν από εικοσαετίας σταθερά κυμαινόμενη άνω του ενός δισεκατομμυρίου από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Υποστηρίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μέσο πρόσληψης και απομίμησης της πράξης του καπνίσματος που πρέπει να περιορίζεται και να ρυθμίζεται η χρήση του σε περισσότερες χώρες από όσες συμβαίνει και επιδιώκει την ρύθμιση και τον περιορισμό στην προώθησή τους και την αντιμετώπιση του ρόλου της καπνοβιομηχανίας που παράγει πολλά από αυτά. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από σωματεία και ενώσεις χρηστών και ερευνητών οι οποίοι τονίζουν την αδιαλλαξία του διεθνούς οργανισμού να προσαρμοστεί με την πραγματικότητα και την κοινή λογική, ώστε να αποτρέψει τους θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα με μεγαλύτερη εγγύτητα, και να συμμορφωθεί με τα επιστημονικά δεδομένα που το ενδείκνυνται. 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.