Διακομματική πρόταση νόμου για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Γράφει ο

Διακομματική πρόταση νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κατέθεσαν στην Βουλή των Κοινοτήτων 12 Βρετανοί Βουλευτές, με αφορμή την συμπλήρωση χθες 200 χρόνων από την λεία και αφαίρεσή τους από το μνημείο, από τον 7ο Έρλο του Ελγίνου Τόμας Μπρους το 1816.

Το νομοσχέδιο που φέρει τίτλο «Γλυπτά του Παρθενώνα (Επιστροφή στην Ελλάδα)» έχει κατατεθεί ήδη προς ψήφιση στην Βουλή των Κοινοτήτων, με την δεύτερη ανάγνωση του νόμου προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου και την σχετική του για τις 20 Ιανουαρίου 2017.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης για την Ενοποίηση των Γλυπτών του Παρθενώνα Άντυ Τζωρτζ, μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων είπε: «Αποτελεί εθνικό συμφέρον να δείξουμε ότι βγαίνοντας από την ΕΕ δεν γινόμαστε πιο εσωστρεφείς και πιο ξενοφοβικοί, και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το να κάνουμε το σωστό προς τους Έλληνες και το εθνικό τους σύμβολο».

Ο Μαρκ Ουίλιαμς, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, και εισηγητής της πρότασης, είπε στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι, «τα καταπληκτικά Γλυπτά του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν από τον Ναό παρανόμως … Η πρόταση νόμου που κατατίθεται προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει το άδικο που έπραξε πριν από 200 χρόνια. Στην πραγματικότητα, το 1816 το Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράνομη απόκτηση αυτών των εντυπωσιακών και άκρως σημαντικών αγαλμάτων από την Ελλάδα. Πρέπει αυτή τη φορά να αποκαταστήσουμε μια αδικία».

Η πρόταση νόμου υποστηρίζεται και από τον Βουλευτή των Εργατικών Τζέρεμι Λεφρόι.

Διαβάστε το κείμενο του νομοσχεδίου στα αγγλικά.

Η κατάθεση της πρότασης έγινε την προηγουμένη της ημέρας αλλαγής του πρωθυπουργού της Βρετανίας για τις διεργασίες εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ δήλωσε ότι «η δεν έχει να χάσει μάρμαρα της», αρνούμενος να εκκινήσει στην Βουλή την διαδικασία της δια νόμου κατάργησης των δικαιωμάτων του Βρετανικού Μουσείου υπό των Ελγινείων Μαρμάρων, και δείχνοντας παρόμοια στάση με την άρνησή του πέρσι να επιστραφεί στην Ιία το Ιερό της Διαμάντι, το Κοχίνι, όταν είχε διασαφηνίσει στους Ινδούς ότι αποτελεί τμήμα του Βασιλικού Στέμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.