17.5 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 03/12/2023

  Δράσεις ευαισθητοποίησης για τη βιομηχανική και πολιτιστική κληρονομιά

  Η δημοτική κίνηση Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη», μέσα στα σχεδόν 5 χρόνια ζωής της, έχει αποδείξει την ευαισθησία της απέναντι σε θέματα πολιτισμού. Η δραστηριότητα των μελών και των φίλων της δημοτικής κίνησης, στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού «Ομπρέλα», με τη διοργάνωση βιβλιοπαρουσιάσεων, εκθέσεων φωτογραφίας, μαθημάτων σκάκι, κινηματογραφικών προβολών, αλλά και οι διεκδικήσεις της σε τοπικό επίπεδο: για τη δημιουργία πάρκου – μουσείου ραδιοφωνίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, για την αξιοποίηση της Βίλας Κωνσταντινίδη, την ανάγκη επανέκθεσης και οργάνωσης δράσεων για την ανάπτυξη κοινού, τόσο στο μουσείο της πόλης μας, όσο και στις συλλογές που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Ιλίου, είναι μόνο κάποια παραδείγματα που αποδεικνύουν έμπρακτα την ανησυχία της γύρω από το πολιτισμό.

  Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική μας κίνηση εγκαινιάζει μία σειρά δράσεων και επισκέψεων σε σημαντικά τοπόσημα για την πόλη της Αθήνας κι όχι μόνο! Πρώτος σταθμός είναι η επίσκεψη σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία για την πόλη της Αθήνας, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και μία ξενάση ειδικά σχεδιασμένη για ενήλικες.

  Το εργοστάσιο φωταερίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1862 φώτισε και έδωσε ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από 132 χρόνια! Έκλεισε οριστικά το 1984. Το 1986 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το εργοστάσιο φωταερίου ή Γκάζι χαρακτηρίζεται χώρος ιστορικός. Αποτέλεσε ένα σημαντικό δείγμα παραγωγής αερίου για την πόλη του 19ου αιώνα και αναπόσπαστο τμήμα για τη δημόσια μνήμη των κατοίκων της Αθήνας. Σήμερα στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ένας πολιτισμού που υποδέχεται περισσότερους από 600.000 επισκέπτες ετησίως και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που στόχο έχει τη διαφύλαξη και την ανάδειξη την ιστορίας του τόπου αυτού.

  Οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν γύρω από τα θέματα της ιστορίας της τεχνολογίας, αλλά και της βιομηχανικής και κοινωνικής ιστορίας. Με τη βοήθεια του ξεναγού θα ακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, θα αγγίξουν παλιά μηχανήματα, θα ανακαλύψουν τον κόσμο της εργασίας μέσα στο εργοστάσιο, τις συνθήκες εργασίας αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης στην πεχή του Γκαζιού και θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις έννοιες της βιομηχανικής κληρονομιάς, της επανάχρησης και αξιοποίησης βιομηχανικών χώρων.

  Την επίσκεψη αυτή σχεδιάζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις σε βιομηχανικούς χώρους στην Αθήνα, στο Λαύριο και στην Ελευσίνα, σήμερα ανενεργοί, που επηρέασαν τη βιομηχανική ανάπτυξη και οικονομία της χς τα παλαιότερα χρόνια. Στην κορύφωση αυτών των επισκέψεων βρίσκεται η διοργάνωση μίας ς – συζήτησης γύρω από την αποκατάσταση και επανάχρηση βιομηχανικών χώρων γενικότερα, με ιδιαίτερη μνεία στα παραδείγματα βιομηχανικών χώρων της πόλης μας υψίστης ιστορικής σημασίας (ΒΙΟΦΙΑΛ, SEX FORM).


  Περισσότερες πληροφορίες για την ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου:

  Ημερομηνία διεξαγωγή: Σάββατο 12 Μαΐου 2018 | 17.00 – 19.00

  Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  Κρατήσεις και πληροφορίες: allileggyapoli@gmail.com

  Κόστος για την ξενάγηση: 3 ευρώ/συμμετέχοντα.

  Η ομάδα του Καφενείου
  Η ομάδα του Καφενείου
  Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα