11.1 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 21/03/2023

  Δριμεία κριτική άσκησαν στο αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ. υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

  Το αντικαπνιστικό συνέδριο του κατά την σύμβαση πλαισίου για τον έλεγχο του καπνού που υπογράφουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου μαζί με την Ελλάδα έχοντας τις Η.Π.Α. και την Ινδονησία ως παραδείγματα χωρών που δεν υπέγραψαν επέκριναν κατά την συνεδρία τους στη Νότιο Αφρική εκπρόσωποι του ιατρικού επαγγέλματος και του εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για δρακόντεια μέτρα κατά του καπνίσματος και την προώθηση για την υιοθέτηση όλο και αυστηρότερης νομοθεσίας χωρίς ουσιαστικά λειτουργικό αντίκρυσμα.

  Η σύνοδος Νοτιοαφρικανικής ένωσης προϊόντων ηλεκτρονικών τσιγάρων συνήλθε λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο του που διενεργήθηκε διαδικτυακά στην θέση επιλογής πόλης του Άμστερνταμ από την Γενεύη όπου εδρεύει κατηγορώντας τον για τις επιπτώσεις που ανιμετωπίζουν οι χώρες με μικρό και με μεσαίο εισόδημα από τον επιπολασμό του καπνίσματος σε συνδυασμό με την οικονομική τους εξάρτηση από το εμπόριο και την παραγωγή καπνού τον οποίο ο Π.Ο.Υ. αποσκοπεί να ελέγξει.

  Ο πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής ιατρικής ένωσης οφθαλμολόγος Κγκόσι Λετλέπ είπε ότι ο ανυπομονεί να δει απαγορεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων με το εχέγγυο πως δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς για να διαπιστωθεί η υγειονομική τους καταλληλότητα.

  «Αν κοιτάξετε την προτεινόμενη νομοθεσία για το κάπνισμα σας λέει ότι είμαστε συνακολουθητές. Αποδεχόμαστε ως δόγμα ο,τι προέρχεται από τον Ανοίγει με την προληπτική προεισαγωγή συνεχίζοντας να λέει ότι όποιο προϊόν καπνού αποσκοπεί να αντικαταστήσει το κάπνισμα θα αντιμετωπίζεται ως τσιγάρο – χωρίς να γίνεται διάκριση. Είτε προκαλεί καπνό είτε νέφος θα τυχαίνει μεταχείρισης όπως τα καιγόμενα τσιγάρα. Ουσιαστικά ο,τι συνάγεται από το πρωτόκολλο σε συνάρτηση με εσωτερικές απαγορεύσεις και τον περιορισμό διαφημιστικών προβολών κτλ. θα βρίσκει την εφαρμογή του στα καινοτόμα προϊόντα αντικαθιστώντας το κάπνισμα. Τέτοιος είναι ο προσανατολισμός της νομοθεσίας ούτως ώστε οποιαδήποτε πληροφορία δίνεται σχετικά με τα καινοτόμα προϊόντα θα χρήζει της υπουργικής έγκρισης σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο για το κάπνισμα.» δήλωσε ο γνωστός οφθαλμολόγος προτρέποντας τις χώρες της Αφρικής να σταματήσουν να δέχονται εντολές από τον Π.Ο.Υ. και να χαράξουν την δική τους ανεξάρτητη πολιτική σε θέματα υγείας για το οποίο τόνισε ότι ήρθε ο καιρός.

  Με την παρουσίασή του ο διευθυντής της Βρετανικής ένωσης παραγωγών ηλεκτρονικών μέσων καπνίσματος τόνισε ότι το πρωτόκολλο του Π.Ο.Υ. ουδέποτε ενστερνίστηκε την ύπαρξη και την παρουσία των ηλεκτρονικών μέσων αυτών συμπεραίνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην σκοπιμότητα την οποία εκφέρει. Δήλωσε περαιτέρω ότι τα ηλεκτρονικά προϊόντα δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των καπνικών προϊόντων με τα οποία ασχολείται το αντικαπνιστικό συνέδριο αμφισβητώντας την υπόνοια που έχει σχετικά με αυτά.

  «Κατά την αδίστακτη αντιπολίτευση τους απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν καταστεί απειλή για την παγκόσμια υγειονομική κατάσταση» είπε ο John Dunnie για το διετές αντικαπνιστικό συνέδριο. «Οι συναντήσεις COP είναι ασφυκτικά εχέμυθες από το κοινό. Οι δημοσιογράφοι και το κοινό εισέρχονται αυστηρά με ιδιότητα παρατηρητών και αποπέμπονται από την πρώτη μέρα.» Ο Dunnie εξήρε την προοδευτική κατά την γνώμη του και εμπεριστατωμένη και επιτυχημένη στάση της χώρας του απέναντι στα καινοτόμα ηλεκτρονικά προϊόντα σε παγκόσμια κλίμακα στην καταπολέμηση των μη μεταδοτικών ασθενειών η οποία πρότεινως αποτελεί τον μεγαλύτερο κρατικό επιδότη του Π.Ο.Υ. μετά την αύξηση της επιδότησης κατά στα 340 εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο.

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Δυτικού Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield Adult Learning Centre, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδυνές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα