Ε-θελοντές και δεν-θελοντές

63

e-thelontes-kai-den-thelontes Γράφει ο Μπάμπης Καραηλίδης
Μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών – Η πόλη της καρδιάς μας

Από μικρός ήμουν λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας αλλά και της μυθολογίας. Για κάποιους δικούς μου λόγους είχα αποδεχθεί  πως ότι καλό κάνουμε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, είναι εφαρμογή  της παραδοχής της αξίας των προγόνων μας.

Υπήρχε λοιπόν στην αρχαία Ελλάδα ένα θεώρημα που έλεγε πως, αν κάποιος πολίτης θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία των συμπολιτών του (αιρετός)  και στο τέλος της θητείας του δεν έχει κάνει κατά κοινή παραδοχή κάτι ωφέλιμο για αυτούς ,θα πρέπει να αυτοκτονήσει.         

Αυτό επικρατούσε γιατί οι αρχαίοι μας πρόγονοι έδιναν μεγάλη σημασία στην έννοια εθελοντισμός, καθώς πάνω σε αυτή χτίστηκε ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους. Αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε μια προσομοίωση του θεωρήματος εθελοντισμός στα αυτοδιοικητικά του δήμου μας θα διαπιστώσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι  ΑΌΡΑΤΟ.

Ενώ παράλληλα το διοικητικό έργο , βάση των προγραμματικών υποσχέσεων, είναι από μηδαμινό έως ανύπαρκτο δεν βλέπουμε να υπάρχει καμιά παραδοχή και ανάληψη ευθυνών. Αντί αυτού οι διοικούντες προτιμούν την  αναίμαχτη οδό του “νίπτω τας χείρας μου”.                   

Σίγουρα δεν απαιτούμε να αυτοκτονήσει κάποιος από τους επαΐοντες  του δημαρχείου όπως γινόταν στην αρχαιότητα(αυτό απαιτεί πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης) ,αλλά τουλάχιστον θα ήταν έντιμο από μέρους τους να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αποδεχτούν ότι απέτυχαν. Το γιατί απέτυχαν το περιγράφει γλαφυρά η εικόνα της πόλης αλλά και η άποψη του μεγαλύτερου ποσοστού των κατοίκων της.

Καταρχάς δεν ευοδώθηκε σε καμία περίπτωση η έννοια του όρου εθελοντισμός(γιατί αυτό σημαίνει υπηρέτης των πολλών). Αυτός που σέβεται αυτούς που υπηρετεί και αντιπροσωπεύει ,κάνει το καθήκον που του επιβάλλει η θέση του, ακόμη και αν κανένας δεν το βλέπει ή το μαθαίνει. Αντί για αυτό όμως κατάφεραν να  μας δείξουν απλόχερα μια σειρά από αρνητικές δεξιότητες όπως προχειρότητα, επιπολαιότητα, έλλειψη ευθύνης και φαντασίας και το χειρότερο από όλα έλλειψη διάθεσης.                                                                                                         

Ουσιαστικά με την απάθειά τους αλλοίωσαν την <<ιδεατή εικόνα>> του εθελοντισμού και την μετέτρεψαν σε δεν-θελοντισμό. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όμως εκτός από την αρνητική εξέλιξη στο μείζον θέμα του ηλεκτροφωτισμού, εσχάτως είχαμε καταγγελίες από τοπική εφημερίδα και φωνές διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση για απευθείας ανάθεση ποσού 37000 ευρώ  σε χρόνο 0 (παραμονές πρωτοχρονιάς απόγευμα) που σίγουρα εγείρουν και ηθικά ζητήματα.

Όσοι στοιχημάτιζαν με σιγουριά το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών, εν μέσω πανηγυρισμών, ότι τα ονόματα Βούρος και Γρετζελιάς ήταν εγγύηση μελλοντικής επιτυχίας, σίγουρα τώρα ζητάνε τα λεφτά τους πίσω.

Αυτή η θολή εικόνα όμως της αναντιστοιχίας λόγων και έργων φίλες και φίλοι συνδημότες θέλουμε και πρέπει να αλλάξει. Η πρότασή μας για μια συνθετική, πλουραλιστική και αχρωμάτιστη διοίκηση που θα τυγχάνει της ευρύτερης αποδοχής των δημοτών ,πρέπει να σας βρει αρωγούς. Οι λόγοι πολλοί και σημαντικοί:                                                                                                                                             

  • Ο δήμος μας πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη μέρα και να γίνει αντάξιος της προσδοκίας όλων μας. 
  • Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι τους αιρετούς.
  • Πρέπει να δημιουργήσουμε τώρα τις προϋποθέσεις ,για την ανθρώπινη πόλη που θέλουν και δικαιούνται να ζήσουν τα παιδιά μας.

Για αυτό καλείστε να επιλέξετε ανθρώπους που θεωρούν την διοίκηση του δήμου καθήκον και αποστολή και όχι επάγγελμα και μέσο αποκατάστασης. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση και η μαζική παρουσία σας την περασμένη Τετάρτη στην κοπή της πίτας της παράταξής μας, Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών-Η πόλη της καρδιάς μας άνοιξε τον δρόμο. Συνεχίζουμε χέρι-χέρι…

Για να ξαναχτίσουμε μαζί μια ανθρώπινη πόλη, την πόλη της καρδιάς μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.