Έχασε την δίκη με την Ε.Ε. η καπνοβιομηχανία

0
68

Γράφει ο

kitis-kostasΧάθηκε προχθές την Τετάρτη από το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η δίκη την οποία εκδίκασαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι τέσσερις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες του κόσμου για την εφαρμογή της ντιρεκτίβας περί καπνικών προϊόντων που είχε ψηφιστεί πέρυσι στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να τεθεί τελικά η ντιρεκτίβα σε εφαρμογή στις 20 Μαΐου.

Η ντιρεκτίβα περί καπνικών, γνωστή και ως TPD, θα καλύπτει τα πακέτα των τσιγάρων με μεγαλύτερης έκτασης από την σημερινή υγειονομικές προειδοποιήσεις, περίπου το 65%, και θα απαγορεύει την πώληση των πακέτων των 10 τσιγάρων και των τσιγάρων με άρωμα μέντας, περιορισμοί που εξάλλου ισχύουν στην Ελλάδα προ πολλών ετών, ενώ θα περιέχει και άλλους περιορισμούς στα στριφτά και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο Δικαστής ανήγγειλε ότι «λογαριάζοντας την υποχρέωση για υγειονομικές προειδοποιήσεις στα πακέτα, η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν προέβη πέραν του απαραιτήτου και του λογικού». Η Ιαπωνική καπνοβιομηχανία (Japan Tobacco International) Gallaher, μία από τις τρεις μεγαλύτερες στον κόσμο, εξέφρασε την άποψη ότι η ντιρεκτίβα επιβάλλει διαφορετικούς περιορισμούς για το ίδιο προϊόν και έτσι προκαλεί επιπρόσθετη σύγχυση.

Οι τέσσερις καπνοβιομηχανίες Philip Morris, JTI Gallaher, Imperial Tobacco και BAT δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται την ίδια ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επιβάλλει παρόμοια νομοθεσία στα τσιγάρα που πωλούνται στην Ινδική αγορά, δικαιώνοντας έτσι την απόφαση του Ινδικού Υπουργείου Υγείας έναντι της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης που είχε δημιουργηθεί και ξεσπάσει με την στάση και την άποψη του βουλευτή του κόμματος BMJ, Ντίλιπ Γκάντι, ότι «το παθητικό κάπνισμα δεν ευνοεί τον καρκίνο του πνεύμονα».

Τις περασμένες ημέρες είχε διακοπεί η παραγωγή τσιγάρων στην Ινδία από τις καπνοβιομηχανίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης που είχε τεθεί αρχικά σε εφαρμογή την 1 Απριλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.