Έκτακτο! Απαγορεύει ο Ερντογάν την επώνυμη τυποποίηση με πώληση των καπνικών προϊόντων

0
122

Χυδαία και προκλητική υπήρξε η αντικαπνιστική δραστηριότητα του Τούρκου προέδρου Ραντζίπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνητικά ο οποίος εγκατέστησε διακρίσεις από επίσημους εργασιακούς διαχωρισμούς ανάλογα με κριτήριο σύμφωνα με το οποίο ένας ή ο άλλος εργαζόμενος τύχαινε να κάπνιζαν ή να μην κάπνιζαν όσον αφορά με τον παράγοντα στην πρόσληψη από τα οφέλη με την ταυτόσημη εργασία τους νομοθετώντας την λογοκρισία στις μάρκες τσιγάρων καπνικών προϊόντων που δεν θα εκτεθούν στα ράφια των καταστημάτων τους όπως δεν εκτυπώθηκαν όπως στις τέχνες με την δημόσια προβολή τους όπου πάλι καν σχετικά δεν θα προβληθούν.

Η λιανική πώληση προϊόντων καπνού στην Τουρκία το 2019 απαγορεύεται σε πανεπιστήμια εντός χώρων στους οποίους λειτουργούν, στα στάδια και αθλητικά κέντρα, σε πινακοθήκες και χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και σε οπερέτες και θέατρα αλλά απαγορεύεται απεικόνιση με την σχετική τους προβολή από ταινίες με τηλεοπτικές σειρές, σε μαγνητοσκοπήσεις, σε θέατρα και θεατρικές παραστάσεις όπως διαφημίσεις των λοιπών προϊόντων.

Οι συσκευασίες των τυποποιημένων προϊόντων καπνού επίκειται στην Τουρκία να επικαλυφτούν με υγειονομικές προειδοποιήσεις στην έκταση της έντυπης επιφάνειάς τους με το 85% αυξάνοντάς την από πρότινος από το 65% με το 5% από το εναπομένον 15% όπου θα αναγράφεται ονομασία με την επωνυμία του προϊόντος στην επιγραφή χωρίς την χρήση καλλιτεχνικών διαγραμμάτων ή των κατατεθέντων σημάτων τους ή των άλλων λόγων τους χαρακτηριστικών.

Θα τους αποδοθεί προθεσμία των (7) μηνών ώστε το σύνολο των προϊόντων καπνού από ευρισκόμενα στην διάθεση του καταναλωτή να εμπίπτουν σε όλες τις προϋποθέσεις ισχύοντας στην έναρξη του 2019. Αυτές περιλαμβάνουν την απόκρυψη των προϊόντων αυτών και της θέασης τους στην όψη των καταναλωτών των πελατών των σημείων της πώλησής τους.

Θα τους αποδίδονται δημόσια κίνητρα από την επιβράβευση των πολιτών με την διακοπή του καπνίσματος ενώ παρέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργοδότες απασχολώντας το προσωπικό όταν οι εργαζόμενοί τους δεν καπνίζουν ενθαρρύνοντας την πιο συχνή τους πρόσληψη όπως προβλέποντας κοινωνικά μερίσματα με τα αυξημένα οικογενειακά τους επιδόματα σε όποιους δεν καπνίζουν.

Η κυβέρνηση κατάρτισε το χρονοδιάγραμμα εντός του φάσματος από το 2018 μέχρι το 2023 για την δράση της έναντι στο κάπνισμα στην Τουρκία σχεδιάζοντας την εισαγωγή της ελάχιστης ηλικίας ως την συμπλήρωση 21 ετών για την προμήθειά του. Ποσοστό επί το 31,6% από τους Τούρκους οι οποίοι καπνίζαν στο 2016 σημείωσε νωρίτερα την πτώση από το 32,5% στο οποίο κυμαίνονταν στο έτος του 2014.

Όλες οι «αλμυρές» παραπάνω διατάξεις που ισχύουν στην Τουρκία ψηφισμένες από την Εθνική Συνέλευση στις 30 Νοεμβρίου του 2018 καταρτισμένες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επάνω σε κοινωνικά και οικογενειακά θέματα της υγείας και της εργασίας σε σχέση με την κατανάλωση των προϊόντων καπνού ως προς την διάθεσή τους ανεξαρτήτως στον καθένα αποφασίστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και των Δασικών Εκτάσεων όσον αφορά στο μέρος τους κυρίως ασχολούμενο με τις συσκευασίες της τυποποίησης συμβουλεύοντας το Υπουργείο Υγείας της χώρας ενώ φέρνουν στενές κυρώσεις σε επαγγελματίες με την επιβολή των προστίμων αφορώντας την εργασία των λίαν-εμπόρων, μεσαζόντων ή βιομηχάνων από τις 5 μέχρι 20 χιλιάδες Τούρκικες Λίρες. Επιπλέον με της αύξουσας διάρκειας την αναστολή της άδειας της λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι το σταδιακό της κλείσιμο.

Έτσι με την μικρή της απόσταση στις μεγάλες μας καπνοκαλλιέργειες στην Θράκη η Τουρκία εμπλέκει από την 14-η χώρα στην σειρά στην κρατική απαλλοτρίωση ιδιόκτητων σημάτων και των ονομάτων τους ως των δημιουργιών χαρακτηρίζοντας ορισμένα από τα εμπορικά μας καταναλωτικά προϊόντα σαν υλικά αγαθά.

Η σχετική απαίτηση από παράγωγα προϊόντα από τον καπνό αξίωσε προβάλλοντας την πρώτα από την Αυστραλία το 2010 όταν ακολουθήθηκε στην Αγγλία τον Μάιο του 2016 από την πρακτική της εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2017 και την Ιρλανδία μόλις τον Σεπτέμβριο του 2018 αλλά μόλις από τον Καναδά τους περασμένους μήνες και την Νέα Ζηλανδία με την Νορβηγία, την Σλοβενία, την Σρι Λάνκα, την Γαλλική Γουιάνα, την , την Μπουρκίνα Φάσο και την Γαλλία τον Φεβρουάριο στο έτος του 2017.

Ο χάρτης έχει ενημερωθεί με την Τουρκία.
Ο χάρτης έχει ενημερωθεί με την Τουρκία.

Οι μείζονες καπνοπαραγωγικές χώρες της Ουκρανίας, Κούβας, Αγίου Δομίνικου, Ινδονησίας και της Ονδούρας συσκέφθηκαν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (Δ.Ο.Ε.) ώστε να αποτρέψουν την εμμονή στην εξακολούθηση του νομοθετημένου φαινομένου αυτού στην Αυστραλία αλλά ο διεθνής οργανισμός αυτός απέρριψε το πολυετές αίτημα τους το καλοκαίρι το 2018 συμβάλλοντας λόγω της αποχώρησης της Ουκρανίας από την 5-εθνική σύσκεψη η οποία αποσύρθηκε μόλις ξέσπασε κρίση με την πολεμική σύρραξη με την Ρωσία.

Στην Μεγάλη Βρετανία προηγήθηκε από το δημοψήφισμα με το Brexit η ψηφοφορία επάνω στην ομοιόμορφη τυποποίηση στις συσκευασίες των καπνικών προϊόντων ενώ υπερψηφίστηκε στις 21 Μαΐου του 2016 όταν η συντελεσμένη διαδικασία ολοκληρώθηκε συνδράμοντας την ειρημένη διαφωνία του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον από την υπουργό της υγείας Τζέιν Έλισον.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.