Έκτακτο! Απαγορεύει ο Ερντογάν την επώνυμη τυποποίηση με την πώληση των καπνικών προϊόντων

Χυδαία και προκλητική υπήρξε κυβερνητικά αντικαπνιστική δραστηριότητα του Τούρκου προέδρου Ραντζίπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εγκατέστησε διακρίσεις από επισήμους εργασιακούς διαχωρισμούς ανάλογα με κριτήριο σύμφωνα με το οποίο ο ένας ή άλλος εργαζόμενος τύχαινε να κάπνιζαν ή να μην κάπνιζαν όσον αφορά τον παράγοντα με την πρόσληψη από τα οφέλη στην ταυτόσημη εργασία τους νομοθετώντας λογοκρισία στις μάρκες τσιγάρων καπνικών προϊόντων που δεν θα εκτεθούν σε ράφια των καταστημάτων όπως δεν θα εκτυπώθηκαν όπως με τις τέχνες στην δημόσια προβολή τους όπου πάλι καν σχετικά δεν θα προβληθούν.

Η λιανική πώληση των προϊόντων καπνού απαγορεύεται στην Τουρκία το 2019 σε πανεπιστήμια εντός χώρων στους οποίους λειτουργούν, στα στάδια και αθλητικά κέντρα, σε πινακοθήκες και χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και οπερέτες και θέατρα όπως και απαγορεύεται απεικόνιση με την σχετική τους προβολή από ταινίες με τηλεοπτικές σειρές, σε μαγνητοσκοπήσεις, σε θέατρα και θεατρικές παραστάσεις όπως διαφημίσεις των προϊόντων.

Οι συσκευασίες τυποποιημένων προϊόντων καπνού στην Τουρκία επίκειται να επικαλυφτούν με υγειονομικές προειδοποιήσεις με την έκταση έντυπης επιφάνειάς τους με το 85% αυξάνοντάς την πρότινος από το 65% με το 5% από το εναπομένον 15% όπου αναγράφεται ονομασία με την επωνυμία του προϊόντος στην επιγραφή χωρίς χρήση καλλιτεχνικών διαγραμμάτων ή των κατατεθέντων σημάτων ή των άλλων λόγων τους χαρακτηριστικών.

Θα δοθεί προθεσμία των (7) μηνών ώστε το σύνολο προϊόντων καπνού ευρισκόμενα στην διάθεση του καταναλωτή να εμπίπτουν σε όλες τις προϋποθέσεις ισχύοντας την έναρξη του 2019. Αυτές περιλαμβάνουν απόκρυψη των προϊόντων αυτών και θέασης τους στην όψη των καταναλωτών των πελατών σημείων της πώλησής τους.

Θα αποδίδονται δημόσια κίνητρα με επιβράβευση των πολιτών από την διακοπή του καπνίσματος ενώ παρέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργοδότες απασχολώντας προσωπικό όταν οι εργαζόμενοί τους δεν καπνίζουν ενθαρρύνοντας την συχνή τους πρόσληψη όπως προβλέποντας κοινωνικά μερίσματα με τα αυξημένα οικογενειακά τους επιδόματα σε όποιους δεν καπνίζουν.

Η κυβέρνηση κατάρτισε χρονοδιάγραμμα εντός φάσματος από το 2018 μέχρι το 2023 για δράση της έναντι στο κάπνισμα στην Τουρκία σχεδιάζοντας εισαγωγή ελάχιστης ηλικίας ως συμπλήρωση 21 ετών για την προμήθειά του. Ποσοστό επί το 31,6% από Τούρκους οι οποίοι κάπνιζαν το 2016 σημείωσε πτώση νωρίτερα από το 32,5% με το οποίο κυμαίνονταν στο έτος του 2014.

Όλες οι «αλμυρές» παραπάνω διατάξεις που ισχύουν στην Τουρκία ψηφισμένες από την Εθνική Συνέλευση στις 30 Νοεμβρίου του 2018 καταρτισμένες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επάνω σε κοινωνικά και οικογενειακά θέματα της υγείας και της εργασίας σε σχέση με την κατανάλωση των προϊόντων καπνού ως προς την διάθεσή τους ανεξαρτήτως στον καθένα αποφασίστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και των Δασικών Εκτάσεων όσον αφορά στο μέρος τους κυρίως ασχολούμενο με τις συσκευασίες της τυποποίησης συμβουλεύοντας το Υπουργείο Υγείας της χώρας ενώ φέρνουν στενές κυρώσεις σε επαγγελματίες με την επιβολή των προστίμων αφορώντας την εργασία των λίαν-εμπόρων, μεσαζόντων ή βιομηχάνων από τις 5 μέχρι 20 χιλιάδες Τούρκικες Λίρες. Επιπλέον με της αύξουσας διάρκειας την αναστολή της άδειας της λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι το σταδιακό της κλείσιμο.

Έτσι με την μικρή της απόσταση στις μεγάλες μας καπνοκαλλιέργειες στην Θράκη η Τουρκία εμπλέκει από την 14-η χώρα στην σειρά στην κρατική απαλλοτρίωση ιδιόκτητων σημάτων και των ονομάτων τους ως των δημιουργιών χαρακτηρίζοντας ορισμένα από τα εμπορικά μας καταναλωτικά προϊόντα σαν υλικά αγαθά.

Η σχετική απαίτηση από παράγωγα προϊόντα από τον καπνό αξίωσε προβάλλοντας την πρώτα από την Αυστραλία το 2010 όταν ακολουθήθηκε στην Αγγλία τον Μάιο του 2016 από την πρακτική της εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2017 και την Ιρλανδία μόλις τον Σεπτέμβριο του 2018 αλλά μόλις από τον Καναδά τους περασμένους μήνες και την Νέα Ζηλανδία με την Νορβηγία, την Σλοβενία, την Σρι Λάνκα, την Γαλλική Γουιάνα, την Ταϊλάνδη, την Μπουρκίνα Φάσο και την Γαλλία τον Φεβρουάριο στο έτος του 2017.

Ο χάρτης έχει ενημερωθεί με την Τουρκία.
Ο χάρτης έχει ενημερωθεί με την Τουρκία.

Οι μείζονες καπνοπαραγωγικές χώρες της Ουκρανίας, Κούβας, Αγίου Δομίνικου, Ινδονησίας και της Ονδούρας συσκέφθηκαν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (Δ.Ο.Ε.) ώστε να αποτρέψουν την εμμονή στην εξακολούθηση του νομοθετημένου φαινομένου αυτού στην Αυστραλία αλλά ο διεθνής οργανισμός αυτός απέρριψε το πολυετές αίτημα τους το καλοκαίρι το 2018 συμβάλλοντας λόγω της αποχώρησης της Ουκρανίας από την 5-εθνική σύσκεψη η οποία αποσύρθηκε μόλις ξέσπασε κρίση με την πολεμική σύρραξη με την Ρωσία.

Στην Μεγάλη Βρετανία προηγήθηκε από το δημοψήφισμα με το Brexit η ψηφοφορία επάνω στην ομοιόμορφη τυποποίηση στις συσκευασίες των καπνικών προϊόντων ενώ υπερψηφίστηκε στις 21 Μαΐου του 2016 όταν η συντελεσμένη διαδικασία ολοκληρώθηκε συνδράμοντας την ειρημένη διαφωνία του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον από την υπουργό της υγείας Τζέιν Έλισον.

Προηγούμενο άρθροΈκοψε την πίτα του ο πολιτιστικός σύλλογος Αντιοχειτών Αθήνας “Ο Μέγας Αλέξανδρος” (φωτορεπορτάζ)
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας της Ένωσης Κρητών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.