Έντονες αντιδράσεις για μουσουλμανικές ιεροτελεστίες στην Αγία Σοφία

Γράφει ο

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης για την τέλεση μουσουλμανικών τελετουργιών στην μητρόπολη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που εδώ και 85 χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου στην εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ευκαιρία του Ραζμαζανιού. Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Πέρσι η αναγνώριση από τον Πάπα Φραγκίσκο της γενοκτονίας των Αρμενίων, έδωσε την πρόφαση σε θρησκευτικούς παράγοντες της Τουρκίας να αντιδράσουν ανακινώντας το ζήτημα η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως τζαμί. Πιο συγκεκριμένα καθηγητής και Μουφτής της Άγκυρας είχε γράψει τότε ότι, «Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι παρατηρήσεις του πάπα θα επιταχύνουν τη διαδικασία για την Αγία Σοφία να ανοίξει εκ νέου για τη μουσουλμανική λατρεία», γραπτή δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ρωσία.

Τον Ιούνιο του 2014 ο Ραντζίπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε πλήθη που απαιτούσαν την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού σε εγκαίνια τεμένους στην Κωνσταντινούπολη, είχε πει, «Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμετ [Μπλε Τζαμί] που είναι δίπλα και μετά βλέπουμε», ενώ κατά τους φετινούς εορτασμούς των Τούρκων για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, για τους οποίους είχε συγκεντρωθεί πλήθος ενός εκατομμυρίου κόσμου, Τούρκοι φώναζαν έξω από την Αγία Σοφία να «ανοίξει» για να προσευχηθούν.

Η μουσουλμανική νηστεία του Ραζμαζανιού τελείται κάθε χρόνο κατά το θερινό ηλιοστάσιο – που σημαίνει ότι φέτος θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου – και ακολουθείται συνήθως από την ημέρα του Μπαϊράμι. Ο Τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TRT ανακοίνωσε ότι θα μεταδίδει κάθε νύκτα από τις 2:00 την προσευχή για την νηστεία αυτή, που τελείται για όλο αυτό το στην Αγία Σοφία σύμφωνα με απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης, που η ΝΔ χαρακτηρίζει « προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο» που «δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

https://www.youtube.com/watch?v=yb85E3UcSig

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.