ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ‘ΕΙΡΗΝΗ’ – ‘ΚΑΚΚΑΒΑ’ 

erotisi-sti-vouli-apo-to-kke-gia-ti-monadiki-plateia-sti-periochi-eirini-kakkava

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών

Θέμα: Για την υπόθεση επιβληθείσας απαλλοτρίωσης ακινήτου που βρίσκεται στο Ο.Τ. 448 Θ του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, τέως κοινόχρηστο χώρο.

Η πλατεία Ειρήνης, Γ. Γεννηματά ή Κάκκαβα είναι η μοναδική πλατεία που διαθέτει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στην περιοχή “Κάκκαβα” ή “Ειρήνης”, δηλαδή στη μοναδική συνοικία του δήμου που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Άλσους και του ρέματος Ποδονίφτη, όμορα με τον Δήμο Νέας Ιωνίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι η μοναδική συνοικία στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας –         Ν. Χαλκηδόνας, όπου κατασκευάστηκαν πολυώροφες πολυκατοικίες, 6 και άνω ορόφων, χωρίς να αφήνουν ίχνος ακαλύπτου – ελευθέρου χώρου, από τον τότε φερόμενο ιδιοκτήτη Δ. Κάκκαβα το 1980. 

Κατά την διάρκεια της κατασκευής, έγινε φανερό ότι διαμορφωνόταν μια πυκνοκατοικημένη, ανήλια γειτονιά χωρίς τον παραμικρό δημόσιο – κοινόχρηστο χώρο, αναγκαίο όχι μόνο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενοίκων και ιδιοκτητών των διαμερισμάτων των ογκωδέστατων πολυκατοικιών Κάκκαβα, αλλά και αναγκαία για την ασφάλεια τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως οι καταστροφικοί σεισμοί που έχουν πλήξει τον συγκεκριμένο δήμο. Με αυτή την κατάσταση να διαμορφώνεται, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ώστε το μη κατασκευασμένο οικόπεδο να μετατραπεί σε πλατεία – ελεύθερο χώρο – χώρο εκτόνωσης και αναψυχής των περίοικων. Με την με αριθμό 22974/318/1985 απόφαση Νομάρχη Αθηνών (ΦΕΚ 494/Δ/1985), το οικόπεδο ΟΤ 448Θ κηρύχθηκε απαλλοτριωτέο λόγω ρυμοτομίας, για δημιουργία χώρου κοινόχρηστου πράσινου.

Καθώς η γη αποτελεί εμπόρευμα, έκτοτε δρομολογήθηκαν μια σειρά αρνητικές εξελίξεις που προκάλεσαν την ακύρωση του χώρου από κοινόχρηστο χώρο σε οικοδομήσιμο οικοδομικό τετράγωνο και την αναγνώριση του φερόμενου ιδιοκτήτη λόγω της εγγραφής στο Κτηματολόγιο. 

Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να παραμείνει ο χώρος αυτός κοινόχρηστος-πλατεία, αφού, μάλιστα, είναι και ο τελευταίος εναπομείναντας ελεύθερος χώρος της περιοχής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, ώστε ο χώρος να παραμείνει κοινόχρηστος-πλατεία για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής.

Οι Βουλευτές

Θανάσης

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.