Για το αληθές της ιστορίας

0
69

Με αφορμή πρόσφατο ηλεκτρονικό δημοσίευμα που αμφισβήτησε τη γνησιότητα, τη λεζάντα και τη χρονολόγηση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε στην αφίσα των εκδηλώσεων με τίτλο «Πτυχές της Εγκατάστασης των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα», το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς παραθέτει παρακάτω ψηφιακό αντίγραφο της πρωτότυπης φωτογραφίας που φυλάσσεται στο Αρχείο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας. Στην πίσω όψη της φωτογραφίας αναγράφεται ευκρινώς η φράση «Νέα Φιλαδέλφεια. 1 Ανάστασι(ς) 1927», γραμμένη χειρόγραφα με μελάνι στην καθαρεύουσα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αρχεία της εκκλησίας ο ναός υφίστατο ήδη από τον Μάρτιο του 1927, ενώ την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου 1927 τελέστηκε από τον εφημέριο του ναού Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Παπαϊωάννου η πρώτη λειτουργία, στην οποία παρίστατο και ο εξόριστος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ο ΣΤ’.

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι ο συγκεκριμένος κύκλος ομιλιών και η έκθεση που τον συνοδεύει αποσκοπούν στην καλλιέργεια και την αναμετάδοση της γνώσης για την περίοδο εγκατάστασης και αποκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική επικράτεια. Συνεπώς οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον ουσιώδη αυτόν σκοπό, απευθυνόμενοι κυρίως στις νεότερες γενιές, με την επίγνωση ότι την προοπτική αυτή καταστρατηγούν προσπάθειες για τη διεκδίκηση της αυθεντίας των γνώσεων. Τα υπόλοιπα περί εσκεμμένου λάθους («εγκλήματος σε βάρος της ιστορίας»!) και σύνδεσης της προγραμματισμένης ήδη από το 2018 συνεργασίας του ΠΠΙΕΔ με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με την τρέχουσα προεκλογική περίοδο είναι ανάξια σοβαρού σχολιασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.