23.1 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 30/05/2023

  Η έξαρση της γρίπης …και ότι θα την ακολουθήσει!

  Βρισκόμαστε στη 2η-3η εβδ της επιδημίας της ς που μοιάζει να κορυφώνεται αυτές τις μέρες.

  Αναμένεται ότι θα κυριαρχίσει έως και το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα δώσει τη θέση της σε βακτηριακές λοιμώξεις, αφού προηγουμένως θα έχει εξασθενήσει την άμυνα του πληθυσμού.

  Τέτοιες λοιμώξεις είναι αυτές που οφείλονται σε Πνευμονιόκο, Αιμόφιλο τύπου Β, Μηνιγγιτιδόκοκκο, Μυκόπλασμα, Χλαμύδια και άλλα, λιγότερο συχνά.

  Προσοχή, λοιπόν, γιατί με τη γρίπη δεν τελειώνουν τα βάσανά μας!

  Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής επιδημίας της γρίπης, που πρέπει να τα επισημάνουμε.

  1. Τα μικρότερα των 5 ετών εμφανίζουν εντονότερα συμπτώα
  2. Εμφανίζεται με ποικιλία συμπτωμάτων , όπως εμέτους, κοιλιακούς πόνους, διάρροια και όχι μόνο με κεφαλαλγία, πόνο στο φάρυγγα, μυαλγίες, βήχα, καταρροϊκά φαινόμενα και πυρετό.
  3. Είναι δυνατόν τα συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό (πνευμονίτιδα), να εμφανισθούν πρώιμα, πριν σπό την εμφάνιση των  κλασσικών συμπτωμάτων της γρίπης
  4. Συχνά τα συμπτώματα έχουν διφασική πορεία, ιδιαίτερα ο πυρετός.( επάνοδος του πυρετού μετά 24-36 ώρες απυρεξίας)
  5. Το φετινό στέλεχος Η1Ν1 εμφανίζει επιλεκτικά νευροτρόπο δράση, με ευρύ φάσμα νευρολογικών εκδηλώσεων, από απλή υπνηλία και μειωμένη επαφή , έως μηνιγγοεγγεφαλίτιδα.
  6. Το test άμεσης ανίχνευσης με δείγμα εκκρίματος από το ρινοφάρυγγα, είναι συχνά ψευδώς αρνητικό( συχνότερα από ότι τις προηγούμενες χρονιές) και για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις σοβαρής υποψίας για γρίπη, πρέπει να εφαρμόζεται και μοριακή ανίχνευση με PCR.
  7. Η χορήγηση του Tamiflu συνιστάται και σε βρέφη με βεβαιωμένη γρίπη μικρότερα των 3 μηνών. Για τα βρέφη αυτά, περιέργως, δεν συνιστάται προφύλαξη και αυτό αποτελεί παράδοξο. Επειδή για το θέμα αυτό δεν υπάρχει ή δεν αναφέρεται κάποια επιστημονικά αληθοφανής δικαιολογία, δεν νομίζω ότι π.χ σε βρέφος 50 ημερών με βεβαιωμενη γρίπη στο άμεσο στενό περιβάλλον, θα ήταν λάθος η χορήγηση χημειοπροφύλαξης.
  8. Ο της γρίπης αποτελεί έναν κοινό λοιμωγόνο παράγοντα, ο οποίος όμως συχνά σχετίζεται με επιπλοκές από δευτερογενή ανάπτυξη βακτηριακών λοιμώξεων. Αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά ξεχωριστό και ιδιαίτερα επικίυνο, κυρίως όταν πρόκειται για ευπαθή άτομα είτε ένεκα της ηλικίας ή εξ αιτίας υποκείμενου νοσήματος.

  Προσοχή: Σε παιδιά με πολύ υψηλό πυρετό, καλή γενική κατάσταση, με μικρή διόγκωση υπογνάθιων και πρόσθιων τραχηλικών λεμφαδένων, χωρίς κεφαλαλγία, χωρίς καταρροϊκά φαινόμενα και βήχα, διαγνώσθηκε με μοριακή μέθοδο Coronavirus.

  Η ομάδα του Καφενείου
  Η ομάδα του Καφενείου
  Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα