Την ικανοποίησή της δηλώνει η Βρετανική ένωση καπνιστών FOREST από τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις του υφυπουργού υγείας της Βρετανίας Neil O’Brien, στο πλαίσιο της εξάλειψης του καπνίσματος σε ποσοστό κάτω του 5% μέχρι το 2030, αφού ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα προσαυξήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για την αγορά καπνού κατά έναν χρόνο κάθε χρόνο, όπως έτσι συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο του 2022 στη Νέα Ζηλανδία, και αφού ο πρόεδρος της ένωσης δήλωσε απαντώντας ότι «Η εκπαίδευση είναι πάντα καλύτερη από τον εξαναγκασμό, γι’ αυτό χαιρόμαστε που η κυβέρνηση φαίνεται να ευνοεί το καρότο και όχι την προσέγγιση με ραβδί στη διακοπή του καπνίσματος. Το άτμισμα είναι μια σημαντικά λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, επομένως είναι λογικό να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να στραφούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Εάν ωστόσο οι ενήλικες καπνιστές εξακολουθούν να προτιμούν να καπνίζουν, η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί αυτή την επιλογή.» αναφερόμενος και στο νέο πρόγραμμα που εξαπέλυσε το κράτος με την δημόσια υγεία για την δωρεάν διανομή ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ένα εκατομμύριο άτομα που καπνίζουνε. 

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι το να βοηθάς τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα είναι καλύτερο από το να τους αναγκάζεις να σταματήσουν το κάπνισμα με μια σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας της ελάχιστης απαίτησης ηλικίας για την αγορά καπνού που επιβλήθηκε στη Νέα Ζηλανδία στις 13 Δεκεμβρίου 2022 και την προτιμώμενη πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς έλαβε και επανέλαβε την απάντησή του σε μια δεύτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα.

Μια καινούργια πρωτοβουλία του υπουργείου υγείας στη Βρετανία σε συνεργασία με την δημόσια υγεία ονομάζοντάς το Swap to Stop (αλλάξτε για να σταματήσετε), διανέμει ηλεκτρονικά τσιγάρα σε 1 εκατομμύριο καπνιστές παρέχοντάς τους την βοήθεια να διακόψουν το κάπνισμα.

Ο ακριβής αριθμός των καπνιστών στην Αγγλία που προσεγγίζει τα 6,6 εκατομμύρια άτομα συλλέχθηκε από την τελευταία απογραφή του 2021 και ανέρχεται περίπου στο 13,3% του πληθυσμού. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας πρόκειται να διανείμει ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ένα εκατομμύριο καπνιστές σε μια προσπάθεια να τους πείσει να διακόψουν το κάπνισμα.

Η Βρετανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου υγείας ανακοίνωσε ότι «Ένα εκατομμύριο καπνιστές θα ενθαρρυνθούν να ανταλλάξουν τα τσιγάρα με το άτμισμα στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού νέου προγράμματος «swap to stop» που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την υγεία του έθνους και να μειώσει τα ποσοστά καπνίσματος. Στο πλαίσιο του παγκόσμιου πρώτου εθνικού προγράμματος, σχεδόν 1 στους 5 από όλους τους καπνιστές στην Αγγλία θα λάβει ένα κιτ εκκίνησης ατμίσματος μαζί με συμπεριφορική υποστήριξη για να τους βοηθήσει να σταματήσουν τη συνήθεια ως μέρος μιας σειράς νέων μέτρων που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιτύχει τη φιλοδοξία της να απαλλαγεί από το κάπνισμα έως το 2030 – μειώνοντας τα ποσοστά καπνίσματος στο 5% ή λιγότερο. Οι τοπικές αρχές θα κληθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αργότερα φέτος και η καθεμία θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης σχετικά με τους πληθυσμούς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα.».

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια για δύο χρόνια και είναι το πρώτο του είδους του σε όλο τον κόσμο που έλαβε πανεθνική εμβέλεια μετά την επιτυχημένη του εφαρμογή σε περιορισμένο αριθμό πόλεων όπως το Μπαθ, το Σαουθάμπτον, το Σέφιλντ και το Πλύμουθ. Η αναγγελία του συμπίπτει με την ομιλία του υφυπουργού δημόσιας υγείας για την εξάλλειψη του καπνίσματος μέχρι το 2030 σε ποσοστό κάτω του 5%.

Ο υφυπουργός υγείας της Αγγλίας Neil O’Brien ανήγγειλε και επανέλαβε την έναρξη του προγράμματος διετούς διάρκειας και αναφέρθηκε στην παράβαση του ορίου νικοτίνης της Κινεζικής μάρκας ηλεκτρονικών τσιγάρων Elf Bar τα οποία αποσύρθηκαν εθελοντικά από τα σούπερ μάρκετ μερικώς από την αγορά. Ανακοίνωσε επίσης την υποχρεωτική εισαγωγή πληροφοριακών καρτών στο εσωτερικό από τα πακέτα τσιγάρων δίνοντας πληροφορίες για την διακοπή του καπνίσματος.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η κατ’ άτομο αποκοπή και αποχώρηση του συνόλου από το κάπνισμα με την ετήσια προσαύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας για την αγορά καπνού που εφαρμόστηκε στην Νέα Ζηλανδία δεν αποτελεί την σωστή λύση και κατεύθυνση της κυβέρνησης της Βρετανίας αντί για την βοήθεια που παρέχεται προς τον πληθυσμό για την διακοπή του κατ’ άτομο. Ο υφυπουργός δέχτηκε και δεύτερη ερώτηση από τους ακροατές με το ίδιο θέμα. Ωστόσο εικάζεται από πολλούς παρατηρητές ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση από το κόμμα των Εργατικών που είναι το φαβορί για τις επόμενες εκλογές μετά την λήξη της τρέχουσας πενταετίας το 2024 μπορεί να επιχειρήσει την εξάλειψη του καπνίσματος με την παραπάνω μέθοδο χωρίς να ακολουθεί τα βήματα της τωρινής κυβέρνησης των Συντηρητικών. Ο υφυπουργός υγείας ανέφερε ότι η διακοπή του καπνίσματος χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα επακολουθείται από την αλλεπάλληλη διακοπή της χρήσης τους, κάτι που εφαρμόζεται όπως περιγράφεται και από τις δημόσιες υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος στην Νέα Ζηλανδία.

Προηγούμενο άρθροΑπέκλεισε ο Άρειος Πάγος την συμμετοχή του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, πέρασε το ΕΑΝ του Κανελλόπουλου
Επόμενο άρθρο“Χρυσός” Πρωταθλητής Σπάθης ο Παναγιώτης Κοντοειδής
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.