fbpx
28.8 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 25/07/2024

  Η προεκλογική υπόσχεση από υλοποιημένη και απερχόμενη απειλή του Μητσοτάκη να επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο

  Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελέγη απειλώντας υποσχόμενη να επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο στους πολίτες με το οποίο και οδηγείται στις εκλογές του Μαΐου. Αφού αποφασίστηκε από το υπουργείο υγείας να επαναπροσδιορίσει τι συνιστά ανοικτό και τι κλειστό χώρο σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο και να το επιβάλλει πριν φύγει ή παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση. Στοχεύοντας έτσι να καταρρίψει την άνεση όσων καπνίζουν σε στεγασμένους χώρους πεζοδρομίων έξω από κέντρα κατανάλωσης καφέ και άλλα κέντρα διασκέδασης. Ο φασισμός αυτής της πράξης της θέσπισης του αντικαπνιστικού νόμου δεν έχει όρια, τα οποία προτίθεται να ξεπεράσει η τωρινή κυβέρνηση. Θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι στεγανωμένοι χώροι πρέπει να έχουν 2 ανοιχτές πλευρές αντί για μία, αλλά αρκετά μας «έπρηξαν τα καρύδια» από την αρχή για να μην υπάρξει συνέχεια.

  Ο αντικαπνιστικός νόμος που ο Μητσοτάκης προεκλογικά «υποσχέθηκε» να επιβάλλει στους απεγνωσμένους καπνιστές που θα το πλήρωσαν με την αφαίρεση της ικανότητάς τους να καπνίζουν σε κέντρα με live μουσική και με την πιο σίγουρη τιμωρία τους για ό,τι σχετικό, τους επιβλήθηκε από ό,τι φαίνεται τελικά με την κατάργηση του νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του υπουργείου οικονομικών που το επέτρεπε προκειμένου να επιβληθεί ο αντικαπνιστικός νόμος ως αποτέλεσμα. Αυτό δεν το υποσχέθηκε καθαυτό αλλά το κατέστρεψε από την νομοθεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που ίσχυε από τον Μάρτιο του 2014 αποτελώντας βολικό διέξοδο για όλους και μάλιστα για πάρα πολλούς Έλληνες που καπνίζουν. Πως μπόρεσε να αποτελέσει κάποια υπόσχεση κάτι με αρνητικό περιεχόμενο όπως μία απαγόρευση υπάρχοντας στην θέση περισσότερης ελευθερίας και ευρύτερης επιλογής;

  Φαίνεται ότι η απερχόμενη κυβέρνηση σύμφωνα με το ίδιο γεγονός το οποίο θα κριθεί από τις εκλογές έχει βαλθεί με βουλιμία και εμμονή να απομυζήσει διώκοντας ποινικά τους καπνιστές μαζί με τον άλλο κόσμο που του παρέχεται το κάπνισμα. Καταδικάζοντας έτσι όσους παρασκευάζουν και κατασκευάζουν προϊόντα καπνού μαζί με όσους τα διαθέτουν στους καταναλωτές και το δικαίωμά τους να τα καταναλώσουν χρησιμοποιώντας τα με τον τρόπο που τους συμφέρει περισσότερο, καταπατώντας το δικαίωμά τους να καπνίζουν, το δικαίωμά τους να είναι ελεύθεροι αν είναι απαλλαγμένοι από βαραίνουσες ευθύνες και χωρίς να αποτέλεσε το κάπνισμα έγκλημα, το οποίο καθόρισε για αυτούς η νομική επιστήμη, και το δικαίωμά τους να μετακινούνται ελεύθερα, πιο συγκεκριμένα, χωρίς αυτά να αναγνωρίζονται από τον νόμο που τόσο ενθουσιάζει τον πρωθυπουργό.

  Τι συνεπάγεται την απώλεια της δυνατότητάς σας να διαχειρίζεστε την περιουσία και τα υπάρχοντά σας όπως είναι και τα τσιγάρα με τον τρόπο που σας συμφέρει περισσότερο; Συνεπάγεται μεταξύ άλλων τον Αγγλικό όρο και έννοια coercion (~εξαναγκασμός) που σημαίνει το ίδιο πράγμα, να σου λένε πως να χρησιμοποιείς τα πράγματά σου χωρίς να το εξαρτάς από ιδιοκτήτης τους.

  Μήπως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εξάρτησαν πως χρησιμοποιούν τα δικά τους καταστήματα αποτελώντας δικούς τους χώρους για την εθιμοτυπική υποδοχή και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών τους με τον τρόπο που τους συμφέρει περισσότερο, ή έλαβε πάλι χώρα το ίδιο coercion για τους χώρους που τους ανήκουν, χωρίς να ανήκουν στο κράτος αποτελώντας δημόσια περιουσία ή δημόσιους χώρους αντί για ιδιωτικούς χώρους, όταν το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιους αντί για ιδιωτικούς χώρους; Για αυτό και επιτρέπεται όχι μόνο μέσα στα σπίτια μας αλλά και μέσα στα σπίτια των άλλων! Αυτό ο αντικαπνιστικός νόμος σας το συστήνει ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε και δεν θα το μετανιώσετε! Να καπνίσετε μέσα σε σπίτι στο οποίο θα έχετε εισέλθει όπου θα επιτρέπεται αντί για αλλού και αυτό με βάση τον νόμο, που γράφτηκε από αντισυνταγματικός και αντικαπνιστικός ανεύθυνα απέναντί σας από το κράτος. Να καπνίσετε και «χόρτο» στο ύπαιθρο κάνοντάς το νόμιμα επειδή δεν έγινε μέσα σε κλειστό χώρο; Βέβαια, με τις ευλογίες του αντικαπνιστικού νόμου αυτά τα δύο γίνονται.

  Η σημερινή κυβέρνηση αφήνει το χουντικό αποτύπωμά της μια στην αρχή και την άλλη στο τέλος της. Αυτό είναι το μυστικό. Ο νόμος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του υπουργείου οικονομικών καταργήθηκε από την Νέα Δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει ο αντικαπνιστικός νόμος έκθετος και ο πρωθυπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα μας τον επιβάλλει! Υπόσχεση αυτή ή απειλή; Προεκλογική υπόσχεση ή προεκλογική απειλή; Σε μερικούς ευαίσθητους και ευερέθιστους και δη άχρηστους για τους συνανθρώπους τους ανθρώπους είναι και υπόσχεση αλλά για τους περισσότερους είναι η απειλή της απώλειας της ελευθερίας τους είτε καπνίζουν είτε δεν καπνίζουν, γιατί κανείς δεν είναι περισσότερο υποδουλωμένος από αυτόν που αυτό-εξαπατάται νομίζοντας ότι είναι ελεύθερος χωρίς να αληθεύει.

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα