Ιδέες για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι (part 1)

0
571

kaitiΓράφει η

Τώρα που είμαστε, πλέον, στο χειμώνα οι ώρες που περνάμε στο σπίτι είναι περισσότερες. Στο Χρώματα, αρώματα και παιδικά χαμόγελα σας προτείνουμε πάνω από 30 παιχνίδια-δραστηριότητες για το σπίτι για να διασκεδάζετε μαζί με τα σας.

p1

 1. Βαζάκι ανακάλυψης. Σε ένα βαζάκι τοποθετήστε διάφορα αντικείμενα. Με ένα πανί κλείνει τα μάτια του ο κάθε παίκτης και προσπαθεί να μαντέψει τι αντικείμενο τραβάει κάθε φορά από το βαζάκι.
 2. Κρύο ή ζέστη. Κρύψτε ένα αντικείμενο. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να το βρουν ακούγοντας «Κρύο» αν απομακρύνονται από το σημείο που είναι κρυμμένο το αντικείμενο ή «Ζεστό» αν πλησιάζουν.
 3. Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Σχεδιάστε ένα χάρτη που η διαδρομή θα κρύβει εκπλήξεις και στο τέλος έναν κρυμμένο θησαυρό.

p2

 1. Πικνίκ. Μια κουβέρτα ή μια αυτοσχέδια σκηνή, σνακ και χυμός, παραμύθια και κάνετε πικνίκ στο σαλόνι.

p3

 1. Διαβάστε παραμύθια.

p4

 1. Γράψτε ή αφηγηθείτε το δικό σας παραμύθι. Τα παιδιά μπορούν να γράψουν και να αφηγηθούν το δικό τους παραμύθι.
 2. Κουκλοθέατρο.
 3. Θέατρο σκιών. Κλείστε το φως και με ένα φακό σχηματίστε σκιές σε ένα τοίχο, λέγοντας μια ιστορία.
 4. Παντομίμα. Κάποιος μιμείται κάποιο ζωάκι και οι υπόλοιποι προσπαθούν να μαντέψουν ποιο ζωάκι είναι. Όποιος το βρει κάνει την επόμενη παντομίμα.
 5. Βλέπω κάτι που αρχίζει από…. Σε ένα δωμάτιο επιλέγετε ένα αντικείμενο (πχ. κρεβάτι) το γράφετε κρυφά σε ένα χαρτί. Λέτε στα παιδιά βλέπω κάτι που αρχίζει από κ…. Όποιος μαντέψει σωστά διαλέγει το επόμενο αντικείμενο. Αντίστοιχα μπορείτε να παίξετε:
 6. Βλέπω κάτι που έχει σχήμα ή χρώμα..
 7. Γίνετε ο Γαργαληστής. Προσπαθήστε να πιάσετε κάποιον για να τον γαργαλήσετε και να «πάρετε» τα γέλια του.

p5

 1. Μπαλονομαχίες. Ποιο μπαλόνι θα πετάξει πιο ψηλά; Ποιο μπαλόνι θα είναι το τελευταίο που θα ακουμπήσει στο έδαφος;
 2. Αγαλματάκια. Ένα παιδί κλείνει τα μάτια με την πλάτη γυρισμένη στα άλλα παιδιά. Κρατά κλειστά τα μάτια του και λέει τη φράση: «Αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα;» Όσο λέει τη φράση και κρατά κλειστά τα μάτια τα άλλα παιδιά κινούνται. Φωνάζουν «νύχτα», όταν δεν είναι έτοιμα και «μέρα», όταν πάρουν μια συγκεκριμένη πόζα. Τότε  ανοίγει  τα μάτια του το παιδί που τα φυλάει και όλοι πρέπει να μείνουν ακίνητοι. Αν κάποιο παιδί εκείνη τη στιγμή  κινηθεί, τα φυλάει εκείνο.
 3. Μικροί Σεφ . Βάλτε τις ποδιές σας, μπείτε στη κουζίνα και ετοιμάστε κάποιο σνακ ή γλυκό.
 4. Παιχνίδι επάγγελμα. Τα παιδιά επιλέγουν κάποιο επάγγελμα πχ. πωλητής και εσείς προσποιήστε τον πελάτη. Στήστε το ανάλογο σκηνικό και παίξτε το ρόλο σας.

p6

 1. Μασκαρευτείτε. Μην περιμένετε τις Αποκριές για να διασκεδάσετε με τις στολές σας. Βγάλτε από το συρτάρι τις στολές ή αυτοσχεδιάστε με διάφορα ρούχα.
 2. Χορός. Βάλτε μουσική και κάνετε τις πιο αστείες χορευτικές σας κινήσεις.
 3. Μουσικές καρέκλες. Βάζετε σε σειρά καρέκλες, μια λιγότερη από όσα άτομα είστε (αν είστε 5 άτομα θα βάλετε 4 καρέκλες). Βάζετε μουσική και τρέχετε γύρω από τις καρέκλες. Όταν η μουσική σταματήσει, πρέπει να κάτσετε στις καρέκλες. Όποιος δεν καταφέρει να κάτσει, χάνει. Αφαιρείται μια καρέκλα και συνεχίζεται μέχρι να μείνει ένας νικητής.
 4. Καραόκε.
 5. Κάντε τη δική σας μπάντα. Δεν είναι ανάγκη να έχετε αληθινά όργανα μουσικής. Τάπερ, κουτάλες, κουβαδάκια αναποδογυρισμένα, ζυμαρικά σε μπολ, κάνουν αρκετή μουσικοφασαρία.

p7

Συνεχίζεται στο επόμενο άρθρο του Χρώματα, αρώματα και παιδικά χαμόγελα ……

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.