Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μυστηριώδης ασθένεια «θερίζει» τους ατμιστές

0
52

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: “Συναγερμός” έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές. Έχουν καταγραφεί 100 περιπτώσεις ασθενών μέχρι τώρα.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ λόγω της εμφάνισης μυστηριώδους ασθένειας, η οποία προσβάλλει τους ατμιστές. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά σε 14 πολιτείες, με τους ειδικούς να σχετίζουν την εμφάνισή της ασθένειας με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δίχως ωστόσο να έχουν κατανοήσει πλήρως το τι συμβαίνει, ούτε το εάν οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών είναι νεαρής ηλικίας (έφηβοι και νεαροί ενήλικες), ενώ μερικοί εξ αυτών νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αναπνέοντας μηχανικά με υποστήριξη.

Η εμφάνιση της μυστηριώδους ασθένειας έχει σημάνει συναγερμό στις ΗΠΑ. «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο ένοχος είναι κάποια μολυσματική νόσος», ξεκαθαρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του CDC, Kathy Harben. Πάντως, οι υγειονομικές αρχές έχουν εκδώσει εντολή στο ιατρικό προσωπικό για ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση αναφορά συμπτωμάτων όπως:

  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • η δύσπνοια
  • η στηθάγχη
  • τον πυρετό
  • τον βήχα
  • την εμφάνιση εμετού και διάρροιας

Κι ενώ κάποιες περιπτώσεις ασθενών έχουν ομοιότητες μεταξύ τους, οι γιατροί προς το παρόν δεν ξέρουν αν ευθύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή συγκεκριμένα συστατικά ή μολυσματικοί παράγοντες που έχουν εισπνεύσει οι ασθενείς μέσω του ατμίσματος. Πάντως οι ασθενείς έχουν αναφέρει τη χρήση διαφόρων συστατικών στο μείγμα άτμισης, όπως η νικοτίνη, «σπιτικά» μείγματα και ακόμα και προϊόντα με βάση την ινδική .

Σύμφωνα με την Emily Chapman, ιατρική διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Μινεσότα, όπου νοσηλεύονται τέσσερις έφηβοι με την μυστηριώδη νόσο «τα εμφανίστηκαν με συμπτωματολογία που θα την έλεγε κανείς διαχειρίσιμη και που έμοιαζε με αυτή κάποια ιογενούς λοίμωξης ή βακτηριακής πνευμονίας, όπως δύσπνοια, βήχα, πυρετό και κοιλιακή δυσφορία. Αλλά η κατάσταση τους συνέχισε να επιδεινώνεται παρά την χορήγηση της κατάλληλης αγωγής με αντιβιοτικά και παροχή οξυγόνου. Κάποια παιδιά υπέστησαν αναπνευστική ανεπάρκεια και ετέθησαν υπό μηχανική υποστήριξη».

Και προσθέτει πως πρόκειται για περιπτώσεις περίπλοκες ως προς τη διάγνωση καθώς μιμούνται τα συμπτώματα μιας συχνής λοίμωξης αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές με ανάγκη μακροχρόνιας νοσηλείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.