Καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού

Την πρόσφατη τέλεση μουσουλμανικών ιεροτελεστιών και ανάγνωση του Κορανίου στην μητρόπολη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας σε ερωτήσεις που κατατέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο από πολλούς Έλληνες Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και του Μανώλη Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, και της Ελίζας Βρυωνίδη Βόζεμπεργκ, επίσης από την Νέα Δημοκρατία.

Στις επερωτήσεις των Ευρωβουλευτών είχε επισημανθεί ότι η λειτούργησε ως μουσείο για 82 χρόνια με προεδρικό διάταγμα του 1934, κάτι που σεβάστηκαν όλες οι προηγούμενες Τουρκικές κυβερνήσεις, και ότι η Αγία Σοφία αποτέλεσε διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και των απανταχού Χριστιανών από τον 6ο αιώνα, και ότι επίσης η Τουρκία έπρεπε να δείξει τον σεβασμό που αναλογεί στο μνημείο που επικηρυγμένα αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

η εξέδωσε την παρακάτω σχετική ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που προκαλούνται από την αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας Σοφίας, που είναι ένα μουσείο, για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.

Ήδη στην έκθεσή της του 2015 για την Τουρκία, η Επιτροπή τόνισε ότι οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την υποβολή εκθέσεων για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.

Η Ε.Ε. είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ανεκτικότητας χωρίς αποκλεισμούς, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στις χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην Ε.Ε.  Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού.

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μεταφέρει, με κάθε ευκαιρία, το μήνυμα αυτό στην Τουρκία και να παρακολουθεί την πρόοδο της χώρας σε αυτόν τον τομέα».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.