fbpx
26.3 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 06/10/2024

    Η κατανάλωση fast food επηρεάζει τις ορμόνες του σώματος

    xronopoulos-apostolosΓράφει ο Απόστολος Χρονόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής του London South Bank University  [BSc (Hons) Human Nutrition]

    Η κατανάλωση τροφών τύπου fast food έχει συνδεθεί κατά καιρούς με την αύξηση του βάρους και κυρίως του λίπους του σώματος ενώ όλες σχεδόν οι μελέτες δείχνουν ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες όπως υπέρταση και η χοληστερίνη εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές, όπως το junk food.

    Μια νέα μελέτη παρέχει ακόμα περισσότερα στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις των fast foods στην υγεία των καταναλωτών καθώς διαπίστωσε ότι το γρήγορο φαγητό δεν είναι μόνο πηγή ζάχαρης, νατρίου και λίπου αλλά και χημικών ενώσεων, όπως οι φθαλικές ενώσεις.

    Οι φθαλικές ενώσεις έχουν χημική δομή που «μοιάζει» με εκείνη των φυσικών ορμονών του οργανισμού. Γι’ αυτό μπορούν να τις «μιμηθούν» ανατρέποντας έτσι την φυσιολογική – ομαλή λειτουργία τους και να επηρεάσουν την ενδοκρινική λειτουργία.

    Η νέα έκθεση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα fast food μπορούν να εμφανίσουν ορμονικές διαταραχές και μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

    Επίσης, τα άτομα που πήραν μέρος στο πείραμα είχαν υψηλότερα επίπεδα δύο ουσιών που σχετίζονται με τις φθαλικές ενώσεις. Πρόκειται για δύο χημικές ενώσεις που έχουν την ιδιότητα να κάνουν μια πλαστική συσκευασία πιο εύκαμπτη.

    Το ίδιο φάσμα χημικών συγκεντρώσεων που μετρήθηκε σε αυτά τα άτομα (σ.σ. δηλαδή εκείνους που έτρωγαν συχνά fast food) αντιστοιχεί με το εύρος χημικών ουσιών που έχουν μετρηθεί σε άλλες επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για δυσμενείς επιπτώσεις των ενώσεων αυτών στην υγεία του ανθρώπου”, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ami Zota, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στο Ινστιτούτο Milken της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου George Washington στις ΗΠΑ.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σύγχρονη διατροφή είναι πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες από τις πλαστικές συσκευασίες, όπως οι φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλη-Α, και ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε βάθος χρόνου. Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που εξετάζει την έκθεση του ανθρώπου σε χημικές ουσίες από τα fast food συγκεκριμένα.

    Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 8.800 ανθρώπους, που ανέφεραν λεπτομερώς όλα τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τις τελευταίες 24 ώρες και στη συνέχεια έδωσαν ένα δείγμα ούρων ο καθένας τους.

    Οι ερευνητές εντόπισαν δύο συγκεκριμένα υποπροϊόντα φθαλικών ενώσεων: τις ουσίες DEHP και DINP. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πήραν το 35% ή περισσότερο του συνόλου των θερμίδων τους από fast food στις τελευταίες 24 ώρες, είχαν περίπου 24% υψηλότερα επίπεδα της DEHP σε σύγκριση με εκείνους ανθρώπους που δεν είχαν φάει fast food. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ουσία DINP ήταν 40%

    Έρευνα: Ami R. Zota, Cassandra A. Phillips, and Susanna D. Mitro, Recent Fast Food Consumption and Bisphenol A and Phthalates Exposures among the U.S. Population in NHANES, 2003–2010, Environ Health Perspect;
    Περιοδικό: TIME

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα