Καταγγελία Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες για την χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού

Γράφει ο Κώστας Κητής

Την παρακάτω ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την πρόσφατη χρήση της Μητρόπολης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμιού και χώρου μουσουλμανικών ιεροτελεστιών:

«Την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια Μουεζίνης απεύθυνε κάλεσμα σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παραβιάζοντας ουσιαστικά τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρόντες ήταν μάλιστα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας αλλά και ο Μουφτής της πόλης, γεγονός που καταδεικνύει την κρατική επιδοκιμασία ως προς το περιστατικό.

Είναι προφανές, ότι αυτή η πράξη συνιστά ένα ακόμη βήμα που προσβάλλει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προφανώς και δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική πρόκληση σχετικά με την Αγία Σοφία σε διάστημα λίγων εβδομάδων, καθώς με αφορμή τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού η κρατική τουρκική τηλεόραση μεταδίδει από το εσωτερικό του μνημείου καθημερινή εκπομπή που περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τρεις εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε Ισλαμικά Τεμένη στην Τουρκία. Ερωτάται η Επιτροπή:

-Έχει υπόψη της το περιστατικό;

-Είναι συμβατές οι ενέργειες της Τουρκίας με το καθεστώς μιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενθαρρύνει την Τουρκιά στην αποτελεσματική προστασία των μνημείων παγκοσμίου κληρονομιάς στην επικράτεια της;»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.