Αρχική ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ Κατάργηση αρμοδιοτήτων των Δήμων για την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)

Κατάργηση αρμοδιοτήτων των Δήμων για την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)

Παρασκευή 25-11-2016

Κατάργηση αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα έχουν οι Δήμοι και όλων σχεδόν των προληπτικών ελέγχων για την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) φέρνει νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» αλλάζει τη διαδικασία αδειοδότησης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και τα ΚΥΕ, εισάγοντας το θεσμό της «γνωστοποίησης» από τον επιχειρηματία ως μοναδική υποχρέωση για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Έτσι καταργείται το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που όριζε ως υποχρεωτική τη διαδικασία της προέγκρισης από τον οικείο Δήμο, αλλά και άλλες αδειοδοτήσεις, όπως την άδεια μουσικής, ενώ καταργείται και ο προληπτικός έλεγχος από τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ήδη από τον Αύγουστο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το παρόν σ/ν, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ και προειδοποίησε ότι με αυτό τον τρόπο «η λειτουργία οποιασδήποτε τέτοιας δραστηριότητας στα όρια ενός Δήμου καθίσταται ουσιαστικά ανεξέλεγκτη».
Επαναλαμβάνουμε αυτά που έγραφε το δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 10/8/2016:
«Οι Δήμοι, οι οποίοι αγωνίζονται να θέσουν κανόνες για την ομαλή συμβίωση κατοίκων και επιχειρήσεων, στηριγμένοι σε ένα ελλιπές νομικό πλαίσιο, δέχονται με το σχέδιο αυτό μια σημαντική υποβάθμιση του ρόλου τους, που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού των πόλεων. Ο Δήμος Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα φόρτο τέτοιων δραστηριοτήτων στα όριά του, έχει καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες ώστε να καταστεί αρμονική η συμβίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη διασκέδαση με τους κατοίκους και γνωρίζει πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις και η χωρίς όριο αύξηση του αριθμού τέτοιων καταστημάτων».

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο έστω και την ύστατη ώρα να αποσύρει τις διατάξεις αυτές και να συζητήσει με τα όργανα της αυτοδιοίκησης τις όποιες αλλαγές εισηγείται.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version