fbpx
29.8 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 21/07/2024

  Κόντρα της Λιζ Τρας με την μειοψηφική κυβέρνηση Ρίσι Σουνάκ για την σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος

  Η Βρετανική ένωση καπνιστών υπό το όνομα «Οργάνωση για την Ελευθερία για το Δικαίωμα στην Απόλαυση του Καπνίσματος», FOREST, διεξήγαγε άλλη μια δημοσκόπηση με την Yonder Consulting με το προηγούμενο ερώτημα για το τι πιστεύει το κοινό της Βρετανίας για την απαγόρευση του καπνίσματος ενηλίκων, και η ανανεωμένη δημοσκόπηση έδειξε μεγαλύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων υπέρ της επιλεξιμότητας όλων και του δικαιώματός τους να αγοράζουν προϊόντα καπνού από μια ηλικία νομικής ευθύνης έναντι μιας μικρότερης μειοψηφίας των ερωτηθέντων που συμφωνούν με την απαγόρευση του καπνίσματος ενηλίκων που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak ως πρωτοβουλία του.

  Η πλειοψηφία του 64% αναγνώρισε το δικαίωμα ενός ενήλικου πολίτη άνω των 18 ετών να αγοράσει προϊόντα καπνού έναντι μιας μειοψηφίας 26% που δεν συμφωνεί, με το 10% να μην έχει γνώμη (που «δεν γνωρίζει»).

  Τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα παραιτήθηκε από την έδρα του στο κοινοβούλιο κατά την ίδια θητεία κατά την οποία εξελέγη για να κυβερνήσει τη χώρα, όσο και η Λιζ Τρας, η οποία τον διαδέχθηκε επίσης στην ανατροπή από την εξουσία από τον κρατικό μηχανισμό των υπουργών, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρωτοβουλία του Ρίσι Σούνακ και την πρόταση της μειοψηφικής του κυβέρνησης να αστυνομεύσει τους πολίτες με την απαγόρευση καπνίσματος ενηλίκων.

  Ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη από την πλειοψηφία του λαού της Μεγάλης Βρετανίας στις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα το 2019 και η Λιζ Τρας εξελέγη ως η επόμενη ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, νικώντας τον Ρίσι Σούνακ που έγινε τώρα πρωθυπουργός, εκφράζοντας έτσι την θέληση της πλειοψηφίας με κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχασε από αυτήν, ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, σύμφωνα με αυτό που συνέβη ως καταγραφή των γεγονότων. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει εντός της ίδιας θητείας που ανέδειξε τον Μπόρις Τζόνσον στο ίδιο αξίωμα. Ίσως ένας ακόμη λόγος για τον Ρίσι Σουνάκ να στρέψει την κατάχρηση της εξουσίας εναντίον εκείνων που εκλέγουν τους υπόλοιπους ή τον ίδιο και να τους τιμωρήσει για την αγορά προϊόντων καπνού από έναν ενήλικα με νομική ευθύνη μέσω του νόμου και όσων θέλει να γράφει. Ότι όσοι γεννήθηκαν μετά το 2009 δεν θα είναι επιλέξιμοι να αγοράζουν προϊόντα καπνού, παρόλο που έχουν το ίδιο δικαίωμα, αναγκάζοντας τον νόμο να μην το αναγνωρίζει. Ή διαστρεβλώνοντας το νόμο να μην υιοθετεί τον ίδιο κοινωνικό κανόνα δια της γραφής του για την πρόληψη και την αποτροπή του καπνίσματος ανηλίκων, αλλά τοποθετώντας αυξανόμενα γηραιότερα στην ηλικία άτομα στην ίδια κατηγορία παιδιών και ανήλικων εφήβων κάτω των 18 ετών, οι οποίοι τότε δεν μπορούν να αγοράσουν καπνό σαν να ανήκουν όλοι αυτοί στην ίδια κατηγορία ανθρώπων ή ατόμων. Αυτό είναι το ηθικό μέρος του νόμου όπως προωθείται, ότι βασίζεται στην τιμωρία του και την αποφυγή της; Δεδομένου ότι ο διαχωρισμός μεταξύ του σωστού και του λάθους δεν εξαρτάται μόνο από την τιμωρία του νόμου αλλά από την ίδια επίγνωση, και ότι αυτό που πρέπει να τιμωρηθεί πρέπει πάντα να είναι λάθος και ποτέ σωστό για να συμβεί όπως το κάπνισμα μέσα στα κτήρια και η αγορά καπνού ως ενήλικας, κανένα από τα οποία δεν γίνεται εις βάρος κανενός άλλου.

  Η Liz Truss δήλωσε συγκεκριμένα ότι: «Ενώ το κράτος έχει καθήκον να προστατεύει τα παιδιά από βλάβες, σε μια ελεύθερη κοινωνία, οι ενήλικες πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους επιλογές για τη ζωή τους. Η απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε οποιονδήποτε γεννήθηκε το 2009 ή αργότερα θα δημιουργήσει μια παράλογη κατάσταση όπου οι ενήλικες απολαμβάνουν διαφορετικά δικαιώματα με βάση την ημερομηνία γέννησής τους. Μια Συντηρητική κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδιώκει να επεκτείνει το κράτος νταντάς. Αυτό θα δώσει μόνο βοήθεια σε όσους επιθυμούν να απαγορεύσουν περαιτέρω επιλογές τις οποίες δεν εγκρίνουν. Η νεοεκλεγείσα Εθνική κυβέρνηση στη Νέα Ζηλανδία αντιστρέφει ήδη την απαγόρευση του καπνίσματος από γενιά σε γενιά που πρότεινε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να αντιστρέψει αυτή τη βαθιά αντι-συντηρητική πολιτική».

  Ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε σε άρθρο αντιτιθέμενος στην επανειλημμένη πρόταση του Ρίσι Σούνακ ότι: «Πώς θα νιώθατε αν οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να έρθουν να αντιμετωπίσουν μια διάρρηξη, επειδή ήταν πολύ τεντωμένοι προσπαθώντας να εξαλείψουν μια ανθρώπινη δραστηριότητα που ήταν αποδεκτό μέρος της καθημερινής ζωής στη Βρετανία από την εποχή των Τυδώρ; Νομίζω ότι θα αισθανόσασταν αρκετά τυρωμένοι, αν όχι θετικά εξοργισμένοι. Αλλά προς τα εκεί φαίνεται να οδεύουμε. Προτείνουμε σοβαρά να ζητήσουμε από την αστυνομία μας να εκτρέπει το χρόνο και τους πόρους της μακριά από όλες τις άλλες προτεραιότητες – εγκλήματα με μαχαίρια, σεξουαλική βία, συμμορίες ναρκωτικών – και να επικεντρωθεί στη νομική επιβολή μιας εθνικής απαγόρευσης του καπνίσματος. Προτείνουμε να ποινικοποιηθεί μια ακόμη ποικιλία συνηθισμένων συμπεριφορών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες για εκείνους που πρέπει να την κάνουν να λειτουργήσει. Ας σταματήσουμε αυτόν τον ατελείωτο πληθωρισμό στο μέγεθος και το ρόλο του κράτους. Ας σταματήσουμε να λέμε στους ανθρώπους τι να κάνουν».

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα