22 C
Nea Chalkidona
Παρασκευή, 09/06/2023

  ΛΙΠΟΣ ΚΟΙΛΙΑΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  Γράφει η ,
  παθολόγος – διατροφολόγος

  Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά είναι παθολογική κατάσταση, που δεν απαντάται μόνο σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς. Η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η δυσμενής κληρονομικότητα είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Σπανιότερα νοσήα όπως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου, η νεφραγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το γλυκαγόνωμα, το φαιοχρωμοκύττωμα αποτελούν τα αίτια της κεντρικής συσσώρευσης λίπους.

  Το δεν αποτελεί μία κατάσταση που απασχολεί μόνο αισθητικά τον πάσχοντα. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, στεφανιαία καρδιακή νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στυτική δυσλειτουργία, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ και διάφορες μορφές καρκίνου. Το πρόβλημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα δυσμενή αποτελέσματα από την κεντρική συσσώρευση λίπους δεν έχουν εμφανή συμπτώματα επί μακρόν και ανακαλύπτονται μόνο κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης από έμπειρο ιατρό που διαθέτει ταυτόχρονα ειδική και σφαιρική γνώση. Ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, στυτικής δυσλειτουργίας, λιπώδους ήπατος και καρκινωμάτων αυξάνει σημαντικά όταν κατά την κεντρική συσσώρευση λίπους παρατηρούνται τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω μεταβολικές διαταραχές:

  Περίμετρος μέσης ≥ 102 εκατοστά σε άνδρες ή ≥ 88 cm σε γυναίκες

  Υψηλά επί τριγλυκεριδίων αίματος ≥ 150 mg / dL (ή λήψη φαρμακευτικής ς για υπερτριγλυκεριδαιμία)

  Αρτηριακή πίεση αίματος ≥ 130/85 mm Hg (ή λήψη φαρμακευτικής θεραπείας για την υπέρταση)

  Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας ≥ 100 mg / dL (ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την υπεργλυκαιμία).

  Αυξημένη επικινδυνότητα επίσης υπάρχει όταν κατά τον εργαστηριακό έλεγχο υπάρχει διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας, υψηλή «κακή χοληστερίνη» LDL, δυσμενής κληρονομικότητα για αγγειακά νοσήματα, ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, καθιστική ζωή, κακή διατροφή).

  Ποιες γενικές αρχές πρέπει να τηρούνται από τους πάσχοντες από κοιλιακή παχυσαρκία:

  •          Η συστηματική άσκηση είναι σημαντική, τουλάχιστον επί μισή ώρα σε ημερήσια βάση.

  •          Πρέπει να διατηρούν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος ( BMI ). Ο δείκτης μάζας σώματος(ΒΜΙ), ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους και πρέπει οπωσδήποτε να μην υπερβαίνει το 26.

  •          Πρέπει να μην κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει ποικίλες επιδράσεις στο μεταβολισμό και ιδιαίτερα στην αντίσταση της ινσουλίνης-διάθεση του λίπους.

  •          Πρέπει να κάνουν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα, trans λιπαρά τυποποιημένα τρόφιμα κόκκινο κρέας τυποποιημένη φρουκτόζη και ζάχαρη. Η μεσογειακή διατροφή, η διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι και η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χρησιμοποιεί ως πηγή ζωικής πρωτεΐνης το ψάρι αντί του κρέατος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών. Τα διατροφικά εξατομικεύονται με βάση την κατάσταση υγείας του ατόμου. Σήμερα χορηγούμε ειδικά φάρμακα ς των επιπλοκών σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. Η εναλλακτική ιατρική έχει επίσης θέση στις περιπτώσεις κοιλιακής παχυσαρκίας. 

  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα