Μεγαλώνοντας μόνο με τη μαμά

0
68

Μετά από ένα διαζύγιο η γενικά χωρισμό ο άντρας και η χάνουν την ιδιότητα του συζύγου αλλά όχι την ιδιότητα του γονέα. Συνήθως η μαμά έχει την επιμέλεια και ο μπαμπάς αποχωρεί από το σπίτι. Κάθε αντιδρά διαφορετικά σε τέτοιες καταστάσεις αλλά το σίγουρο είναι ότι ως ένα βαθμό ορισμένα πράγματ είναι «στο χέρι μας» ή μάλλον «στη συμπεριφορά μας». Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα το ρόλο των δυο φύλων και κυρίως του μπαμπά όταν αυτός λόγω διαφόρων συνθηκών δεν ζει στο ίδιο σπίτι με το παιδί του.

Ο ρόλος των δύο φύλων

Πολλές φορές η ανατροφή των παιδιών θεωρείται ότι ανήκει στο μητρικό πρόσωπο. «Η γυναίκα είναι για να μεγαλώνει τα » είναι μια φράση που για πολλά χρόνια κυριαρχούσε στις αντιλήψεις των ανθρώπων και όμως είναι λάθος. Όσο απαραίτητη είναι η συμβολή του πατέρα για τη δημιουργία του παιδιού τόσο απαραίτητη είναι η συμμετοχή και στην ανατροφή του.

Σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις υποχρεώσεις και το ρόλο των γονέων αλλά και η παρουσία και των δυο είναι απαραίτητη στο βαθμό που οι εκάστοτε συνθήκες το επιτρέπουν .

Η απουσία του πατέρα να περιοριστεί στον τόπο κατοικίας, με άλλα λόγια ο πατέρας μπορεί να απουσιάζει από το σπίτι αλλά όχι και από τη ζωή του παιδιού. Και καθώς οι αντιδράσεις των παιδιών στο διαζύγιο διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το γνωστικό και συναισθηματικό υπόβαθρο, είναι σημαντικό να διαχειριστούμε έτσι την κατάσταση ώστε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας στην κάλυψη των αναγκών και επιθυμιών όλων των μελών της οικογένειας. Το γεγονός ότι η μητέρα έχει την επιμέλεια δεν συνεπάγεται ούτε ότι ο ρόλος της «παίρνει μεγαλύτερη αξία» ούτε ότι μπορεί να αντικαταστήσει αυτόν του πατέρα.

Ο ρόλος του μπαμπά

Ο «σούπερ ήρωας» στη φαντασία κάθε παιδιού είναι ο μπαμπάς του. Στο παιδικό μυαλουδάκι αυτός ο ένας που είναι μεγαλόσωμος, δυνατός, έξυπνος, εύστροφος, μπορεί να λύνει προβλήματα, να τα προσέχει και να τα προστατεύει είναι ο μπαμπάς, ο δικός τους προσωπικός ήρωας. Πυρετός, ένα χτύπημα, ένα χαλασμένο παιχνίδι, μια άσχημη ημέρα όλα φαντάζουν λιγότερο αρνητικά στην αγκαλιά του μπαμπά. Αυτή η αγκαλιά μετατρέπεται σε «φρούριο» όπου τα παιδιά μπορούν να κλειστούν μέσα και να νιώσουν ασφαλή και ήρεμα.

Σε αυτό το κορυφαίο συναίσθημα ασφάλειας, προστασίας και ψυχικής ηρεμίας κρύβεται η ουσία του πατρικού ρόλου. Και καθώς προυπόθεση για να χτίσει ένα άτομο τη ζωή και την προσωπικότητα του είναι το να νιώθει σωματικά και συναισθηματικά ασφαλή και ισορροπημένο, η αντρική παρουσία είναι απαραίτητη στη ζωή κάθε παιδιού στο βαθμό και τη συχνότητα που οι εκάστοτε συνθήκες το επιτρέπουν.

Αισθητή παρουσία του πατέρα

Τι γίνεται αν ο πατέρας απουσιάζει από το σπίτι; πως μπορεί να κάνει αισθητή την «παρουσία» και όχι την «απουσία» του;

  • Η λύση του σαββατοκύριακου. Μια βόλτα, μια ταινία, η αγαπημένη δραστηριότητα του παιδιού, στιγμές που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του εάν κλέψετε λίγο χρόνο το σαββατοκύριακο που συνήθως οι ρυθμοί χαλαρώνουν λιγάκι.
  • Παρουσία σε σημαντικά γεγονότα. ένα ποίημα στη γιορτή του σχολείου, ένας αγώνας σε κάποιο άθλημα, η απονομή κάποιου βραβείου είναι στιγμές που το παιδί χρειάζεται την αποδοχή και την υποστήριξη και των δύο γονέων.
  • Καθημερινή επικοινωνία, έστω και τηλεφωνική, ώστε το παιδί να νιώθει το ενδιαφέρον του πατέρα του.
  • Σεβασμός, αυθορμητισμός και ελευθερία κινήσεων, στοιχεία που πρέπει να διαπνέουν κάθε μορφή σχέσης. Στο χρόνο που περνάτε με το παιδί προσπαθήστε να χτίσετε μια ποιοτική σχέση. Περάστε στο παιδί το μήνυμα ότι είστε διαθέσιμος για εκείνο όποτε σας χρειαστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.