fbpx
30.7 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 23/07/2024

  Μεμονωμένες προειδοποιήσεις υγείας σε κάθε σιγαρέττο σε Αυστραλία και Καναδά

  Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων το 2002 και τώρα έχει γίνει επαίσχυντα η πρώτη χώρα που επέβαλε μεμονωμένες προειδοποιήσεις για την υγεία των τσιγάρων που πρέπει να τυπώνονται σε κάθε τσιγάρο. Παρόλο που τα τσιγάρα δεν μπορούν να πωληθούν μεμονωμένα, όσοι τα παρασκευάζουν θα παρακαλούνται, ωστόσο, από την Καναδική νομοθεσία να εκτυπώνουν προειδοποιήσεις για την υγεία στο τσιγαρόχαρτο κάθε ράβδου τσιγάρων που περιέχεται στο ίδιο πακέτο, το οποίο θα πρέπει επίσης να απαιτείται από το νόμο να φέρει προειδοποίηση για την υγεία. Ο νόμος που δημοσιεύθηκε από την Εφημερίδα του Καναδά θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος και μετά, οπότε οι πωλητές υποχρεούνται να αποθηκεύουν τσιγάρα με μεμονωμένες τυπωμένες προειδοποιήσεις για την υγεία, οι οποίες είναι τυλιγμένες σε πακέτα τα οποία πρέπει επίσης να είναι σε γενική συσκευασία ΚΑΙ να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

  Η δημόσια διαβούλευση που έγινε για να ψηφιστεί και να περάσει αυτός ο νόμος έγινε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2019. Έτσι, ήρθε ως πλήρης έκπληξη τέσσερα χρόνια αργότερα, καθώς ψηφίστηκε στο Καναδικό Κοινοβούλιο. Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να προβλέψει είναι πώς μπορούν να τυπωθούν οι προειδοποιήσεις για την υγεία στα έτοιμα τσιγαρόχαρτα Rizla! Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2023 και έως τον Ιούλιο του 2024 τα τσιγάρα μεγαλύτερου μήκους θα πρέπει να φέρουν τυπωμένες προειδοποιήσεις για την υγεία, οι οποίες θα πρέπει να τυπωθούν σε τσιγάρα κανονικού μεγέθους έως τον Απρίλιο του 2025, παρόλο που τα τσιγάρα πωλούνται σε πακέτα και όχι μεμονωμένα.

  Μηνύματα όπως «Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά» και «Τα τσιγάρα προκαλούν λευχαιμία» τυπωμένα στα αγγλικά ή τα γαλλικά ή «Τα τσιγάρα βλάπτουν τα όργανά σας» και «Τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο» πρέπει να εκτυπώνονται σε κάθε ξεχωριστή ράβδο τσιγάρων έως το τέλος Απριλίου 2025, ενώ τα τσιγάρα μεγαλύτερου μήκους πρέπει να το πράξουν έως το τέλος Ιουλίου 2024 και οι συσκευασίες προϊόντων καπνού πρέπει να το πράξουν έως το τέλος Απριλίου 2024, σύμφωνα με την Καναδική νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο. Τα μηνύματα θα τυπωθούν στο φίλτρο κάθε ράβδου, το οποίο θα είναι λευκού χρώματος όπως είναι στα τσιγάρα με μενθόλη αντί για πορτοκαλί-μπεζ.

  Μέσα στην επόμενη μέρα από την ανακοίνωση, ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ βγήκε από την άλλη πλευρά της Βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών κάνοντας τα ίδια σχέδια για την Αυστραλία. Καθώς έγινε η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ένας νόμος 300 σελίδων συντάχθηκε στην Καμπέρα υπαγορεύοντας ξεχωριστές προειδοποιήσεις για την υγεία που πρέπει να τυπώνονται σε κάθε τσιγάρο και κάρτες εισαγωγής προειδοποίησης για την υγεία σε πακέτα, μαζί με την ενίσχυση των υφιστάμενων μορφών γενικών περιορισμών συσκευασίας, οι οποίοι θα προταθούν στο κοινοβούλιο αργότερα φέτος και μπορεί να ψηφιστούν μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

  Ο Μαρκ Μπάτλερ των Εργατικών δήλωσε ότι «Σε γενικές γραμμές, αυτά τα μέτρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ που έχει θέσει σε εφαρμογή η καπνοβιομηχανία για να παρακάμψει την πρόθεση της απλής συσκευασίας και του γραφικού πακέτου που θέσαμε σε εφαρμογή πριν από 10 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια, είναι σαφές ότι δεν έχει αναληφθεί σημαντική δράση για την αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες ηγήθηκε η Nicola Roxon πριν από μια δεκαετία. Εδώ στην Αυστραλία, ακόμα, ο καπνός, ή το κάπνισμα, είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμου θανάτου και αναπηρίας σε αυτή τη χώρα. Περίπου το 12% των Αυστραλών είναι καθημερινοί καπνιστές, αν και αυτό έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από δύο εκατομμύρια Αυστραλούς που καπνίζουν σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα της μη λήψης πρόσθετων μέτρων τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά καπνίσματος έχουν ουσιαστικά σταθεροποιηθεί. Αυτή η νομοθεσία, όπως είπα, είναι υπό μορφή σχεδίου και δημοσιεύεται σήμερα ως σχέδιο έκθεσης μαζί με ένα έγγραφο διαβούλευσης. Σκοπεύω να το εισαγάγω στο κοινοβούλιο αργότερα φέτος και σκοπεύουμε να περάσουμε αυτή τη νομοθεσία από το κοινοβούλιο μέχρι την πρώτη Απριλίου 2024. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 15 μηνών, οπότε οι νέοι κανονισμοί, οι νέες απαιτήσεις, θα τεθούν σε ισχύ την πρώτη Ιουλίου 2025».

  Επειδή οι ξεχωριστές προειδοποιήσεις για την υγεία θα τυπώνονται στο φίλτρο κάθε τσιγάρου αντί να είναι μπεζ-πορτοκαλί, και το τσιγάρο δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί ως δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Αμερική, τον τόπο εφεύρεσής του, είναι σαφές να συμπεράνουμε ότι και οι δύο χώρες της Κοινοπολιτείας υπό την ηγεσία των Εργατικών αναδύονται για να επωφεληθούν από αυτό το γεγονός για να εξοικειώσουν την εφεύρεση με την αναφορά της από τη νομοθεσία.

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα