Γράφει ο

Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και την Ελλάδα γενικότερα, με την ψήφιση και την σύνταξη σχετικής Έκθεσης, και την κατάθεσή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Έκθεση προτείνει την εύρεση δικαστικού διεξόδου σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματικής οδού διεκδίκησης των χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η Επιτροπή υπήρξε 21-μελής και συνεδρίασε 13 φορές για 24 ώρες έκαστη, καλώντας σε ακρόαση τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας, εκπροσώπους Συλλόγων και Ενώσεων, Ευρωβουλευτές, Εκπροσώπους Ο.Τ.Α., ιστορικούς και αρχαιολόγους κ.α.

Υπολογίζονται δε τα οφειλόμενα της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε πάνω από 309 δις €, ενώ σύμφωνα με δεύτερη εναλλακτική έκβαση και μέθοδο υπολογισμού, αυτά υπολογίζονται σε άνω των 269 δις €, ποσά που προσεγγίζουν αμφότερα το συνολικό χρέος της Ελλάδας.

Η Έκθεση της Επιτροπής, αφού εξέθεσε κατά την δέουσα και ανάλογη έκταση την παραμέληση της Γερμανικής πλευράς των οικονομικών υποχρεώσεων που αυτή έχει προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα τον βαθμό της αδιαλλαξίας και της αδιαφορίας της προς τις Ελληνικές αξιώσεις, κατάταξε ως σειρά συστάσεων τα εξής προτεινόμενα:

Την Σύσταση Επιτροπής Προώθησης της Διεκδίκησης, την κατάργηση του χρηματικού τέλους δικαστικού ενσήμου επί των αξιώσεων διεθνών αδικοπραξιών, τον συντονισμό των Ενώσεων Θυμάτων και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών στον αγώνα διεκδίκησης, την προώθηση συνεργιών με ομάδες Γερμανών επιστημόνων, την αποστολή στην Γερμανική Βουλή κλιμακίου της Βουλής, την έγερση του ζητήματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον , την ανασύσταση του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, που διαλύθηκε το 1959 και συστάθηκε το 1945, την αίτηση για την μη παραγραφή των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την κυβέρνηση, με την επικύρωση της αντίστοιχης σύμβασης του ΟΗΕ, και την θέσπιση απαράγραπτου με κανόνα εσωτερικού δικαίου, την κατάθεση αποκριτικού υπομνήματος στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την σχετική διαβούλευση της αρμόδιας επιτροπής, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς και Ελληνικής κοινής γνώμης μέσω της πολιτιστικής δράσης, την προώθηση του ζητήματος μέσω της εκπαίδευσης, την καθιέρωση σχετικής ετήσιας επετείου μνήμης, την ενίσχυση και υποστήριξη των μουσείων, την σχετική ονοματοποιία τοπωνυμίων μαρτυρικών δήμων και κοινοτήτων, την διαχείριση των κονδυλίων που αντιστοιχούν στις Γερμανικές οφειλές με σκοπό την αποκατάσταση των κοινωνιών που υπέστησαν την ναζιστική θηριωδία, και η ανάδειξη του χρέους των Γερμανικών επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν κατά την ναζιστική περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.