fbpx
15.3 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 05/12/2024

    ΜΕΤΑ ΤΗ “ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ”, “ΒΟΥΤΙΑ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ - ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

    Την ώρα που τα στοιχεία μιλούν για βουτιά – σοκ στην παραγωγή του μεταποιητικού τομέα, η οποία κινδυνεύει να του δώσει την χαριστική βολή (βλ. παρακάτω), το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε τη Δευτέρα (3/8) με ένα ιστορικό κραχ πτώσης που ξεπέρασε το 16%, ενώ νέα βουτιά σημειώνει και την Τρίτη (4/8).

    Χρηματιστηριακοί κύκλοι εξέφραζαν απορίες για το ευσπευσμένο, χωρίς μέριμνες, άνοιγμα του χρηματιστηρίου, ενώ άλλοι οικονομικοί αναλυτές τόνιζαν ότι με τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, εξαιτίας και του σπασμωδικού τρόπου που εφαρμόστηκαν τα capital controls, καταστρέφονται, ίσως, και οι τελευταίες εναπομείνασες υγιείς παραγωγικές μονάδες.

    Με πτώση 4,88%, στις 635,06 μονάδες, άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να λειτουργούν ως «βαρίδι» για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, την ίδια στιγμή που εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον για μη τραπεζικούς τίτλους.

    Με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων από τη χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα» για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τις 500 εκατ. μετοχές ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε σήμερα Τρίτη με πτώση 29,05% στα 0,5960 ευρώ, με πτώση 30% στα 0,1960 ευρώ άνοιξε ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, πτώση 29,70% στα 0,0710 ευρώ σημείωνε ο τίτλος της Eurobank, ενώ με μείωση 29,65%, στα 0,1590 ευρώ άνοιξε η μετοχή της Alpha Bank.

    Ο τζίρος των συναλλαγών στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης είναι αυξημένος γεγονός που δείχνει πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αγοραστές σε σχέση με χθες. Τοποθετήσεις σημειώνονται τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στις μετοχές του Τιτάνα, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της Coca Cola 3E.

    Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται 28 σημειώνουν κέρδη, πτώση σημειώνουν οι 18 και 5 είναι αμετάβλητες. Σημειώνεται πως ανοδικά στην χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκαν 9 μετοχές, 90 πτωτικά και 3 παρέμειναν σταθερές.

    Με πτώση άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, επηρεαζόμενα από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε απώλειες 0,20%. Ο γερμανικός DAX σημειωνε πτώση 0,48%, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραφε στο άνοιγμα απώλειες 0,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούσε κατά 0,51%.

    Με πτώση 0,14% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο βασικός δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες 27,75 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 20.520,36 μονάδες. Ο δείκτης Topix σημείωσε άνοδο (+0,23 της μονάδας, δηλαδή +0,01%) και έκλεισε στις 1.659,83 μονάδες.

    Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,09% και διαμορφώνεται στα 1,0964 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 135,804 γεν, στο 0,7025 με τη στερλίνα και στο 1,0611 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,10% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 123,880 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5607 με τη στερλίνα και στο 0,9679 με το ελβετικό φράγκο.

    ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ – ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

    Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουλίου υπέδειξαν δριμεία συρρίκνωση της παραγωγής στην Ελλάδα λόγω της πρωτοφανούς υποχώρησης των νέων παραγγελιών και των δυσκολιών αγοράς πρώτων υλών. Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI ) –μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών– έκλεισε στις 30,2 μονάδες, σημαντικά ασθενέστερος από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων και στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία της έρευνας.

    Συρρίκνωση-ρεκόρ καταγράφηκε σε όλες περίπου τις μεταβλητές που εξετάζονται από την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, της απασχόλησης και των αποθεμάτων. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν εξίσου με ρυθμό-ρεκόρ. Η εντονότερη υποχώρηση της παραγωγής καταγράφηκε στον τομέα παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ υπήρξε επίσης έντονη συρρίκνωση στην παραγωγή ενδιάμεσων και καταναλωτικών αγαθών. Η πρόσφατη μείωση της παραγωγής ήταν η έβδομη σε ισάριθμους συνεχείς μήνες.

    Διττή ήταν η κύρια αιτία της συρρίκνωσης της παραγωγής: αφενός οι απαιτήσεις παραγωγής περιορίστηκαν καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατακόρυφα, και αφετέρου οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αγορά υλικών και ημικατεργασμένων αγαθών για τη χρησιμοποίησή τους στην παραγωγική διαδικασία.

    Τον Ιούλιο, η δριμεία μείωση των επιπέδων νέων εργασιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 2012. Μέλη του πάνελ επισήμαναν τον σοβαρό αντίκτυπο που είχαν οι έλεγχοι κεφαλαίων στη ζήτηση, ενώ ανέφεραν επίσης και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο επιχειρησιακό περιβάλλον, το οποίο είχε περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις. Η δριμεία και επιταχυνόμενη μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών (ακόμα μία τιμή-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας) ήρθε να προστεθεί στη γενικότερη μείωση των νέων εργασιών.

    Τα επίπεδα αγορών των κατασκευαστών μειώθηκαν, τον Ιούλιο, στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Σύμφωνα με αναφορές των μελών του πάνελ, οι εταιρείες αντιμετώπισαν συχνά δυσκολίες στην προμήθεια εισροών λόγω των περιορισμών κεφαλαίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας ορισμένων υλικών. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα αγορών συρρικνώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του μήνα, όπως επίσης και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.

    Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί αγαθών στην προμήθεια εισροών υπογραμμίστηκαν περαιτέρω από τη σημαντική αύξηση του μέσου χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ο βαθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν, με μεγάλη διαφορά, ο εντονότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ιδιαιτέρως τις δυσκολίες παραλαβής υλικών από το εξωτερικό. Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουλίου υπέδειξαν την εντονότερη υποχώρηση των επιπέδων απασχόλησης που έχει ποτέ καταγραφεί στη διάρκεια των 16 και πλέον ετών συλλογής στοιχείων. Η μείωση καταγράφεται επί τέσσερις διαδοχικούς μήνες, μετά την οριακή μείωση των θέσεων εργασίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους.

    Εν τω μεταξύ, η έλλειψη διαθεσιμότητας προμηθειών συνέβαλε στην αύξηση των μέσων τιμών αγορών, ενώ ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τον δεύτερο ταχύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2012.

    Αντίθετα, οι τιμές χρέωσης αγαθών των κατασκευαστών μειώθηκαν στον μέγιστο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, καθώς ο ρυθμός μείωσης ήταν σημαντικά πιο αισθητός από τον μέτριο ρυθμό αποπληθωρισμού που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

    Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε: “Ο μεταποιητικός κλάδος κατέρρευσε τον Ιούλιο, καθώς η κρίση χρέους έφθασε στο αποκορύφωμά της. Τα εργοστάσια αντιμετώπισαν πρωτοφανή υποχώρηση των νέων παραγγελιών, ενώ ήταν συχνά αδύνατον να προμηθευτούν τα απαιτούμενα αγαθά, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων παρεμπόδισε σοβαρά την ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Η αυξημένη αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της Ελλάδας είχε σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα ζήτησης, συμβάλλοντας στη δριμεία συρρίκνωση του συνόλου τόσο των νέων εργασιών όσο και των εξαγωγών, ενώ μένει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάστασή τους. Παρότι ο μεταποιητικός κλάδος αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας, το τεράστιο μέγεθος της ύφεσης μόνο ανησυχητικά σημάδια μπορεί να στείλει για την υγεία της οικονομίας γενικότερα”.

    ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΙΟΒΕ

    Ο Δείκτης του ΙΟΒΕ βρέθηκε σε χαμηλό τριετίας τον Ιούλιο. Ουσιαστικά κατέγραψε ελεύθερη πτώση υποχωρώντας στις 81,3 μονάδες από τις 90,7 μονάδες τον Ιούνιο και σε σχέση με τις 102 μονάδες την περίοδο της μετεκλογικής ευφορίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αποτελεί τον πρόδρομο δείκτη για την πορεία της οικονομίας και ουσιαστικά είναι η πρώτη αποτίμηση με βάση επίσημα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά τον Ιούλιο, αλλά και την επίπτωση στο ΑΕΠ.

    Οι μετρήσεις του Ιουλίου δείχνουν μεγάλους τριγμούς ειδικά στην βιομηχανία, με ιστορικό χαμηλό της παραγωγής, αλλά και της χρήσης των παραγωγικών δυνατοτήτων.

    Αλλά και στην τριμηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ ανά επιχειρηματικό κλάδο καταγράφεται ιστορικό χαμηλό νέων παραγγελιών τόσο στην βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες. Λόγω προφανώς και πάλι των κεφαλαιακών ελέγχων…

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα