Μήνυμα και δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου για την μεταρρύθμιση χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης

Μήνυμα και δήλωση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου για την μεταρρύθμιση στην προβλεπόμενη νομοθεσία της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης την οποία υπερψήφισε το βουλευτικό σώμα.

«Είμαι εδώ και δεκαετίες υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης. Σύμφωνα με την επιστημονική κατάταξη του ρίσκου στην υγεία, είναι λιγότερο επιβλαβής από τον καπνό ή το οινόπνευμα. Ας τολμήσουμε, όπως πολλές άλλες χώρες και πολιτείες στις ΗΠΑ, να πρωτοπορήσουμε. Να σπάσουμε τα σκληρά κυκλώματα της παράνομης διακίνησης και να ελέγξουμε ως πολιτεία τη διάθεση και την παραγωγή της.

Βασικός σκοπός της [Διεθνούς] Επιτροπής [για τα ναρκωτικά του Ο.Η.Ε.] είναι να φέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση στην διεθνή κοινότητα ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα «ναρκωτικά» με ανθρωπιά, μειώνοντας τις βλάβες σε πολίτες και κοινωνίες.

  1. Τερματίστε την ποινικοποίηση, την περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά, αλλά δεν κάνουν κακό σε άλλους.
  2. Ενθαρρύνετε τον πειραματισμό από κυβερνήσεις με μοντέλα νομικής ρύθμισης των ναρκωτικών – ειδικά της κάνναβης -, για να υπονομεύσετε τη δύναμη του οργανωμένου εγκλήματος και να διασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τους.
  3. Βεβαιωθείτε ότι είναι διαθέσιμοι διάφοροι τρόποι θεραπείας, όχι μόνο της μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά.
  4. Εφαρμόστε τις αρχές και τις πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μείωση των βλαβών τόσο σε άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά όσο και σε εκείνα που εμπλέκονται στα κάτω άκρα των παράνομων αγορών ναρκωτικών, όπως αγρότες, ταχυμεταφορείς και μικροπωλητές.

Το Κολοράντο των ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει μέσω της φορολογίας έσοδα πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο και έχει δημιουργήσει νόμιμη βιομηχανία που απασχολεί από 165.000 μέχρι 230.000 εργαζόμενους ενώ σε μεγάλο βαθμό πήγαν σε σχολεία και στη κοινοτήτων με ιδιαίτερα προβλήματα φτώχειας.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα σημαντικό και τολμηρό βήμα. Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να πάμε παραπέρα. Για παράδειγμα, από τις 170 αιτήσεις για καλλιέργεια, παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, έχουν εγκριθεί 94, αλλά σήμερα μόνο 2 μονάδες έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους. Τρανή απόδειξη ότι το νομικό μας οπλοστάσιο χρήζει ουσιαστικής επικαιροποίησης.

Όσοι φοβούνται ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης θα οδηγήσει σε χρήση σκληρών ναρκωτικών πλανώνται πλάνην οικτράν. Είναι σαν να λέει κανείς ότι πηγαίνοντας σε μια κάβα για αγορά κρασιού θα μυηθεί κάποιος στην ηρωίνη. Το αντίθετο ισχύει. Η σωστή ρύθμιση αποτρέπει την παρανομία και χτυπά την καρδιά των παράνομων κυκλωμάτων.

Σε όσους θέτουν ηθικά διλήμματα, απαντώ. Το ηθικό δίλημμα, δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών και της χρήσης κάνναβης. Το ηθικό δίλημμα είναι, αν οι πολιτικές μας και η πολιτεία σώζουν ζωές ή αν οι πολιτικές μας καταστρέφουν ζωές. Και σε αυτό πρέπει χωρίς ταμπού και με διαύγεια να απαντήσουμε.»

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης εγκρίθηκε με 158 ψήφους υπέρ από το κυβερνών της Νέας Δημοκρατίας και 33 κατά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ-25. Η Κ.Ο. του Συνασπιμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς απείχε από την ψηφοφορία έχοντας απαιτήσει την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής την οποία δεν χαρακτήρισε ως αυτοπρόσωπη ψηφοφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.