Να είσαι φερέγγυος

Γράφει ο

“Να είσαι φερέγγυος.” Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική φράση που θυμάμαι να μου επαναλαμβάνει ο αείμνηστος  πατέρας μου όταν ήμουν περίπου δώδεκα χρονών.

Όντας ο ίδιος πόντιος , προσφύγων από την Τραπεζούντα ,θεωρούσε σημαντικό να μου μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες ,με τις οποίες αυτός γαλουχήθηκε και τον “προίκισε” η ποντιακή του καταγωγή.

Όταν λίγο αργότερα του ζήτησα να μου εξηγήσει τι σήμαινε η λέξη φερέγγυος ,μου απάντησε απλά και κατατοπιστικά: “αν όσα λες και υπόσχεσαι τα τηρείς, θα διαπιστώσεις πως όλοι γύρω σου θα σε εκτιμούν και θα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εσένα.” Φτάνοντας στο σήμερα, αρκετές δεκαετίες μετά, κάνουμε δυστυχώς την διαπίστωση πως για πολλούς ανθρώπους, έχει καταστεί δύσκολο ο λόγος τους να έχει άμεση συνάρτηση με τις πράξεις τους (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους ανθρώπους της πολιτικής σκηνής σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο).

Εστιάζοντας σε αυτούς τους τελευταίους (τους εκλεγμένους αντιπροσώπους) η φερεγγυότητα θα έπρεπε να είναι διαρκής και συνώνυμη με τον σεβασμό, την ειλικρίνεια, την ευθύτητα και ένα σωρό άλλες έννοιες και σημαντικές αξίες.

Δυστυχώς όμως , πολλοί δείχνουν να τις ξεχνούν. Το ακόμη χειρότερο όμως είναι πως εδώ και καιρό κάποιοι εξ' αυτών έχουν πατήσει το OFF στο ξυπνητήρι της συνείδησής τους, έτσι ώστε ούτε αυτή να μπορεί να τους υπενθυμίσει  σε τι βαθμό αφερεγγυότητας έχουν φθάσει. Έτσι από θεματοφύλακες των αξιών και των αρχών έγιναν υπονομευτές τους, με αποτέλεσμα  οι απλοί πολίτες να λέμε μεταξύ τουςκαι τώρα ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;” 

Ολοκληρώνοντας με αυτές τις σκέψεις , θα ήθελα να τονίσω, πως το διακύβευμα των προσεχών δημοτικών εκλογών στον ενιαίο πλέον μας ,δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οι άριστες υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις, σερβιρισμένες σε ένα όμορφο περιτύλιγμα. Οι πολίτες πλέον είναι υποψιασμένοι, αλλά και απαιτητικοί.

Τα τελευταία χρόνια πειραματίστηκαν αλλά και παραδειγματίστηκαν ,γιατί όπως λέει ένα παλιό Ιταλικό ρητόαυτό που μας βλάπτει συχνά μας διδάσκει”. 

Τώρα πλέον θα εμπιστευθούν , την φερεγγυότητα, την σιγουριά, την εμπειρία, τον ενθουσιασμό ,την γνώση και το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης της πόλης μας, που προτείνει και είναι έτοιμος να εφαρμόσει, ο συνδυασμός μας ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Παντελή Γρετζελιά.  

Μπάμπης Καραηλίδης
Αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων τράπεζας Πειραιώς
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΡΕΤΖΕΛΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.