19.4 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 28/05/2024

  Ο Μπόρις Τζόνσον διερωτάται πως το κόμμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ θα μπορούσε να απαγορεύσει το κάπνισμα

  Λίγες ημέρες πριν από την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις και άρθρα για την σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος από την Βρετανία με την σταδιακή προσαύξηση του κατώτατου απαιτούμενου ηλικιακού ορίου για την αγορά καπνού κατά έναν χρόνο κάθε χρόνο μέχρι κανείς να μην επιτρέπεται να τον προμηθευτεί στο μέλλον, που θα γίνει στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 16 Απριλίου, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας που ανατράπηκε από το υπουργικό συμβούλιο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την αντίθεσή του μιλώντας με τον πρώην Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνυ Άμποτ στο Καναδικό Συνέδριο για τον Ισχυρό και Ελεύθερο Καναδά του 2024, λέγοντας ότι:

  «Η διαφορά μεταξύ ημών των συντηρητικών και των αντιπάλων μας είναι ότι κάθε φορά τα ένστικτά τους αφορούν πάντα τον έλεγχο και την απαλλοτρίωση και τον εξαναγκασμό και το να παίρνουν τα χρήματά σας και να τα ξοδεύουν για λογαριασμό σας και να ρυθμίζουν τη ζωή σας και, και και… Είμαστε γενικά υπέρ της ελευθερίας, και αυτή είναι η μοναδική Αγγλοσαξονική ιδέα της ελευθερίας που νομίζω ότι ενώνει τους συντηρητικούς, ή θα έπρεπε να ενώνει τους συντηρητικούς. Και όταν κοιτάζω μερικά από τα πράγματα που κάνουμε τώρα, νομίζω ότι γίνονται στο όνομα του συντηρητισμού, νομίζω ότι είναι απολύτως τρελά, και ξέρετε ότι βλέπω το δικό μου αγαπημένο κόμμα, το οποίο, όπως λέω, ελπίζω ότι σύντομα θα μολυνθεί με το μεγάλο – καλά δεν έχει μολυνθεί, αυτό που είναι εγχυμένο, αναζωογονημένο, μεταγγίζεται με το Καναδικό πνεύμα του μπορεί να κάνει, και θα γυρίσουμε τα πράγματα γύρω από τους επόμενους μήνες – αλλά ξέρετε ότι απαγορεύουμε τα πούρα, και τι εννοώ – ότι ίσως όλοι νομίζετε ότι είναι μια καλή ιδέα. Απλά δεν μπορώ να δω ποιο είναι το νόημα της απαγόρευσης με το κόμμα του Winston Churchill να θέλει να απαγορεύσει… Εννοώ δώστε μας ένα διάλειμμα, όπως λένε στο Κεμπέκ, είναι απλά τρελό, και ξέρετε, και παρεμπιπτόντως είναι ελευθερία, δημοκρατικές κοινωνίες, ελευθερία να λέτε ό, τι θέλετε, ελευθερία να παίρνετε ρίσκα, ελευθερία να επενδύετε τα χρήματά σας όπως επιλέγετε, ελευθερία να ξοδεύετε τα δικά σας, να ψηφίζετε όποιον επιλέγετε και να βεβαιωθείτε ότι η ψήφος σας μετράει. Αυτές οι ελευθερίες έχουν πραγματικά σημασία και αμφισβητούνται σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ασήμαντες, δεν είναι κοινότοπες, υπάρχουν πολλές χώρες τώρα που περιορίζουν αυτές τις ελευθερίες.»

  Αλλά και η επόμενη από τον Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας που σαν αυτόν ανατράπηκε από το υπουργικό της συμβούλιο με εσωκομματικές διαφωνίες βουλευτών και μελών του Συντηρητικού Κόμματος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής της εναποτέθηκε στον ακραίο περιορισμό της κατάργησης του καπνίσματος αποτελώντας πρωτοβουλία του διαδόχου της Ινδού πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ λέγοντας προ ημερών πριν από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου, ότι:

  «Ενώ το κράτος έχει καθήκον να προστατεύει τα παιδιά από βλάβες, σε μια ελεύθερη κοινωνία, οι ενήλικες πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους επιλογές για τη ζωή τους. Η απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε οποιονδήποτε γεννήθηκε το 2009 ή αργότερα θα δημιουργήσει μια παράλογη κατάσταση όπου οι ενήλικες απολαμβάνουν διαφορετικά δικαιώματα με βάση την ημερομηνία γέννησής τους. Μια Συντηρητική κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδιώκει να επεκτείνει το κράτος νταντάς. Αυτό θα δώσει μόνο βοήθεια σε όσους επιθυμούν να απαγορεύσουν περαιτέρω επιλογές τις οποίες δεν εγκρίνουν. Η νεοεκλεγείσα Εθνική κυβέρνηση στη Νέα Ζηλανδία αντιστρέφει ήδη την απαγόρευση του καπνίσματος από γενιά σε γενιά που πρότεινε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να αντιστρέψει αυτή τη βαθιά αντι-συντηρητική πολιτική».

  Το νομοσχέδιο αποτελώντας πρωτοβουλία του πρωθυπουργού παρά της υπουργού υγείας της χώρας έχει πολυσυζητηθεί από την Αγγλική κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης και τον τύπο, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς που να διαφωνεί ή να αντιτίθεται να επέμβει με τα τεκταινόμενα εντός της βουλής παίζοντας τον ρόλο του παρατηρητή στην δημοκρατία. Υποστηρίζεται δε εξολοκλήρου από την αξιωματική αντιπολίτευση του κόμματος των Εργατικών και ημιμερώς από το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών με διαιρεμένες απόψεις μεταξύ του κομματικού φάσματος και των βουλευτών. Ο πιο έντονος και ακραίος περιορισμός που περιλαμβάνει για την σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος ανακλήθηκε από την Νέα Ζηλανδία μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της κυβέρνησης από 2 ελευθεριακά και 1 συντηρητικό κόμμα όπου θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών στις 13 Δεκεμβρίου του 2022 αναμένοντας την εφαρμογή του από τον φετινό Ιούλιο.

  Η Βρετανική ένωση καπνιστών FOREST έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της προωθώντας τις δηλώσεις του προέδρου της για τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης και διοργανώνοντας δεξίωση για τα μέλη της και επίσημη δεξίωση πολιτικών στελεχών και πολιτικών ενώσεων εντός του κοινοβουλίου.

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα