Παραιτήθηκε ο από την πρωθυπουργία της Ισπανίας κάνοντας παραδεκτή την ήττα του από πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής την οποία υπέβαλλαν πριν από δύο ημέρες οι οι οποίοι κέρδισαν μετά την ψηφοφορία σήμερα την διακυβέρνηση της χώρας τους υπό τον αρχηγό του κόμματος .

Η πρόταση μομφής υποστηρίχτηκε από 180 έδρες έναντι των 169 και με μία αποχή και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης».

Η νέα κυβέρνηση υπό της νέας ηγεσίας της θα αναλάβει τα καθήκοντά της την ερχόμενη εβδομάδα αφού ο Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος αναλαμβάνει τα δικά του καθήκοντα την Δευτέρα διορίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Οι και ο αρχηγός τους Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότειναν στους Σοσιαλιστές τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας με συμμαχικό σχήμα των που θα κατέχει 186 έδρες αντί των 84 τις οποίες κατέχουν μόνο οι Σοσιαλιστές κι όλα τα κόμματα της βουλής αντιτάχθηκαν στην ψήφιση του ίδιου προϋπολογισμού της προηγούμενης κυβέρνησης τον οποίο χαρακτήρισαν ως απατηλό.

Ο νέος πρωθυπουργός απηύθυνε πρόταση διαλόγου προς την Καταλανική διοίκηση η οποία ανταποκρίθηκε θετικά διευκρινίζοντας επίσης ότι η αποδοχή της του διαλόγου δεν συνιστά την υποστήριξη στο ίδιο το κόμμα του πρωθυπουργού αλλά εκλαμβάνεται ως αντίθεση στην προηγούμενη διακυβέρνηση.

Ο Πέδρο Σάντσεθ γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1972 και σπούδασε οικονομικά παίρνοντας την μεταπτυχιακή του διατριβή στο ίδιο θέμα από το πανεπιστήμιο Καμίλο Χοσέ Θέλα. Με την πρώτη του θέση στην πολιτική υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στο δημαρχείο της Μαδρίτης το 1993 με την αντιπολίτευση του Λαϊκού κόμματος πριν να διατελέσει ως γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού κόμματος έκτοτε από το 2014. Το 2016 του προτάθηκε η πρωθυπουργία με κυβέρνηση μειοψηφίας από τον Βασιλιά Φίλιππο Σ.τ’ η οποία δεν έγινε αποδεκτή με την κοινοβουλευτική ισορροπία μετά των εκλογών.

Μετά από τις επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2016 ο Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο της παραίτησης του κόμματός του από την αποχή του από την κοινοβουλευτική διαδικασία για την δημιουργία της μειοψηφίας της αντιπολίτευσης του Λαϊκού κόμματος το οποίο οδήγησε την 1-η Οκτωβρίου του 2016 στην δική του παραίτηση και ακόμα από το βουλευτικό αξίωμα στις 29 του ιδίου μήνα. Στις 22 Μαΐου 2017 και με οριακή πλειοψηφία επανεξελέγη ως γενικός γραμματέας του κόμματός του. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι έγγαμος έχοντας δύο κόρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.