11.9 C
Nea Chalkidona
Παρασκευή, 31/03/2023

  Ο Θ. Κονδύλης μας μιλά για τα βιβλία του και την σχέση του με την ιστορία

  Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί και στο εξωτερικό.

  Κερδίστε δύο αντίτυπα του νέου του βιβλίου “Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα”

  Πότε και πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
  Ήταν μια επιθυμία που είχε γεννηθεί από τα εφηβικά μου χρόνια. Όταν ωρίμασε μέσα μου μετά από τα τριάντα μου, πήρα την απόφαση να σταματήσω όποια άλλη δουλειά έκανα. Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα. Αλλά πια μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια πιστεύω ότι δικαιώθηκα στις επιλογές μου.

  Τι σας εμπνέει στην συγγραφή ενός βιβλίου;
  Η έμπνευση είναι κάτι το ακαθόριστο. Υπάρχει παντού και πουθενά. Δεν ξέρω, ίσως είναι η φύση, ίσως ο έρωτας, ίσως κάποιο γεγονός. Τα πάντα και τίποτα. Η έμπνευση είναι ο ένθεος λόγος που έρχεται στο μυαλό και στην καρδιά του συγγραφέα εκεί που δεν το περιμένει.

  Η έμπνευσή σας να γράψετε για την αρχαία Αμφίπολη σχετίζεται με τις ανασκαφές που πραγματοποιούνταν στον χώρο την ίδια περίοδο;
  Ναι. Η ανασκαφή στον τύμβο της Αμφίπολης αποτέλεσε την αφορμή για το βιβλίο μου ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Απ΄ την άλλη πάντα με συγκινούσε η αρχαία ελληνική ιστορία και γι΄ αυτό κι άλλα βιβλία μου τόσο ενηλίκων όσο και παιδικά έχουν αφορμή από αυτή την ιστορική περίοδο.

  Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των βιβλίων σας “Έγκλημα στην αρχαία Ολυμπία” και “Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη”; Αν ναι, ποια;
  Βέβαια. Ο πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος. Ο «αστυνόμος» Αλέξανδρος είναι αυτός που εξερευνά τα μυστήρια και καταλήγει στη σύλληψή του δολοφόνου. Είναι κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα με την υπόθεση να τοποθετείται στην αρχαία Ελλάδα.

  Τα βιβλία σας έχουν λεπτομερείς περιγραφές τόσο για τους χώρους στους οποίους διαδραματίζονται όσο και για τα ήθη της εποχής. Πόσο χρόνο και πόση έρευνα απαιτείται για την συγγραφή του κάθε βιβλίου σας;
  Αναμφισβήτητα η έρευνα προηγείται πάντα της συγγραφής. Είναι απολύτως απαραίτητο για να μην πέφτει ο συγγραφέας σε ιστορικά ατοπήματα. Έτσι κι εγώ εργάζομαι πολύ σε αυτό το κομμάτι πριν αρχίσω το γράψιμο.

  Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα - Θάνος Κονδύλης- Εκδόσεις ΨυχογιόςΠρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο σας βιβλίο με τίτλο “Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα”. Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεση…
  Θα πω λίγα για την υπόθεση του έργου. Κύπρος 1950. Ψηλά στο όρος Πενταδάκτυλος βρίσκεται ένα απομονωμένο ελληνοτουρκικό χωριό, ο Ουρανός. Εκεί μεγαλώνει η Γαλήνη, η οποία έχει πάθος με τη ζωγραφική και τα τριαντάφυλλα που καλλιεργεί στον κήπο της. Γι' αυτό την αποκαλούν «Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα».  Στην εφηβεία της, ο έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα της σαν θα συναντήσει τα όμορφα μάτια του νεαρού Ορέστη, που ονειρεύεται να σπουδάσει γιατρός. Παρέα τους είναι κι ένας καλόκαρδος Τούρκος, ο τρελός του χωριού, ο Μεμέτης, που τρέφει τρυφερά αλλά κρυφά συναισθήματα για τη Γαλήνη. Όμως στον ήσυχο Ουρανό υπάρχουν πολλά κρυμμένα μυστικά που θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται, όταν το 1955 θα ξεκινήσει ο απελευθερωτικός αγώνας κατά των Άγγλων. Λίγο μετά η διχόνοια θα κάνει την εμφάνισή της, ενώ το 1974 η Τουρκία θα εισβάλει στην Κύπρο και το μικρό χωριό θα βιώσει τον όλεθρο. Οι μάσκες θα πέσουν και η παρέα των τριών φίλων θα διαλυθεί. Αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα οριστικά. Γιατί την κρίσιμη ώρα η αγάπη και η φιλία θα δώσουν τη δική τους μάχη μέσα στη φωτιά του πολέμου απέναντι στην καταστροφή που πλησιάζει ασταμάτητη.

  Σε μια δύσκολη εποχή με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο υπάρχει μια παρέα διαφορετικών εθνοτήτων, μπορεί η αγάπη και η φιλία να νικήσει τις διαφορές των εθνοτήτων και την καχυποψία των ανθρώπων;
  Πιστεύω πως ναι. Είναι στο χέρι των ανθρώπων να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Αν οι λαοί πουν στους ηγέτες τους «όχι» στον πόλεμο, δεν νομίζω αυτοί να θελήσουν τον πόλεμο. Αλλά μερικές φορές σκέφτομαι αν πραγματικά οι λαοί θέλουν την ειρήνη και την αγάπη. Δηλαδή πάντα κατηγορούμε τους πολιτικούς. Αλλά μήπως μερικές φορές και οι λαοί επιθυμούν την εξόντωση του διπλανού τους;

  Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε μέσα από το νέο σας βιβλίο;
  ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ είναι ένα βιβλίο που με σημάδεψε. Είναι μια μεγάλη αλληγορία. Τίποτα στην Κύπρο και γενικότερα στον κόσμο μας δεν είναι έτσι όπως φαίνεται, ή όπως εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι. Οι άνθρωποι, οι καταστάσεις, ο κόσμος, όλοι κρύβουν μέσα τους μυστικά που σε συγκεκριμένη ώρα και για συγκεκριμένο λόγο αυτά αποκαλύπτονται. Και τότε οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να πάρουν μια θέση απέναντι στη νέα πραγματικότητα.

  Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική που δέχεστε; Έχετε λάβει ποτέ αρνητικά σχόλια από τους αναγνώστες σας για ένα νέο σας βιβλίο;
  Η κριτική είναι πάντοτε καλοδεχούμενη όταν είναι καλοπροαίρετη. Έχω δεχτεί «κακές» κριτικές, αλλά κυρίως πριν βγει το βιβλιο, εννοώ πριν τυπωθεί, από ανθρώπους του τους έδωσα το χειρόγραφο για αξιολόγηση. Όλες τις κριτικές τις διαβάζω και τις ακούω. Αλλά δεν τις αποδέχομαι όλες. Ειδικά τις κακές κριτικές τις αναγιγνώσκω διπλή φορά. Πιστεύω ότι από όλες τις απόψεις μπορεί ο συγγραφέας να πάρει κάτι καλό και χρήσιμο.

  Υπάρχει κάποιο από τα βιβλία σας για το οποίο είστε λίγο παραπάνω υπερήφανος και θα το προτείνατε στους αναγνώστες μας αυτή την περίοδο;
  Για όλα τα βιβλία μου θα είχα να πω ένα καλό λόγο. Αυτή την περίοδο θα είχα να προτείνω τα βιβλία μου ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ που μιλάει για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, αλλά και το ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ που μιλάει για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

  Υπάρχει κάποιο ή κάποια πρόσωπα της λογοτεχνίας από τα οποία έχετε επηρεαστεί;
  Θα έλεγα από τους Έλληνες πεζογράφους έχω λάβει στοιχεία από τον Καραγάτση και τον Παπαδιαμάντη που τους εκτιμώ πολύ. Επίσης από τους ξένους μου αρέσουν ο Ιταλός Ουμπέρτο Έκο κι ο Αμερικανός Μάρκ Τουέιν. Αλλά αυτά είναι μόνο λίγα από τα ονόματα συγγραφέων που εκτιμώ.

  Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μυστικά για να γίνει ένα βιβλίο αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;
  Ο συγγραφέας πρέπει πάνω απ΄ όλα να γράψει μια ιστορία που θα έχει κάτι να πει στο κοινό του. Είναι ο έρωτας, είναι το μυστήριο, είναι η φύση, είναι μια συνωμοσία; Το θέμα είναι πως θα δώσει το θέμα του στον αναγνώστη, ώστε αυτός να επηρεαστεί τόσο που θα το προτείνει στον φίλο του και αυτός σε κάποιον άλλο και πάει λέγοντας έτσι θα γίνει ένα βιβλιο επιτυχημένο.

  Όταν θέλετε να επιλέξετε ένα βιβλίο για να διαβάσετε τι σας τραβάει πρώτο την προσοχή και τι είναι τελικά αυτό που σας κάνει να το διαλέξετε;
  Κατ΄ αρχήν θα έχω κατασταλάξει στο τι είναι αυτό που θεματικά τη συγκεκριμένη περίοδο με τραβάει περισσότερο. Είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι το ερωτικό, είναι το μυστήριο… Μετά θα δω τι κυκλοφορεί από άποψη βιβλιογραφίας και ύστερα θα αρχίσω να διαβάζω κάποιές υποθέσεις από το εξώφυλλο. Ποτέ δεν θα πάρω ένα βιβλιο γιατί απλά «έτυχε». Πάντα θα το ψάξω καλά. Γι΄ αυτό περνάω αρκετές ώρες σε βιβλιοπωλεία ψάχνοντας καλά βιβλία.

  Ποια είναι η αγαπημένη σας ιστορική περίοδος;
  Κυρίως ο Μεσαίωνας και η Αναγέννηση. Γι΄ αυτό και κάποια βιβλία μου είναι με ιστορικά στοιχεία από αυτή την περίοδο. Αλλά και η αρχαία Ελλάδα με συγκινεί ιδιαίτερα. Είναι μια ιστορική περίοδος με πολλά μυστήρια, πρόσφορα προ εκμετάλλευση από κάθε συγγραφικό νου!

  Υπάρχει κάτι νέο που ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;
  Αυτή την περίοδο ξεκουράζομαι αν και ομολογώ ότι κάτι στριφογυρίζει στο μυαλό μου. Οι πρώτες σημειώσεις έχουν ξεκινήσει αλλά ακόμα δεν έχω ξεκινήσει να γράφω. Ελπίζω όμως ότι όταν αυτό θα γίνει, πολύ σύντομα θα τελειώσει με ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

  Η ομάδα του Καφενείου
  Η ομάδα του Καφενείου
  Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα