Όχι στην άτακτη εκκένωση του καταφυγίου του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας

eutuxia-papalouka-alekos-goulas
Ευτυχία Παπαλουκά - Αλέκος Γούλας

Με την παρούσα δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην εκκένωση  – και δη – την άτακτη εκκένωση του χώρου, όπου βρίσκεται το καταφύγιο του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, εντός του Άλσους. 

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής προς τους του Φιλοζωικού συλλόγου για άμεση απομάκρυνση του καταφυγίου, με την διασπορά των 50 περίπου σκυλιών και δεκάδων γατιών σε πανσιόν ανά την Αττική δεν τυγχάνει της αποδοχής μας. Πρόκειται για μία πρόταση άνευ σχεδίου, ολέθρια για όλους. Θεωρούμε ότι δεν αποτελεί εναλλακτική λύση.

Ο Δήμος, ως γνωστό, είναι ο φορέας, υπό την ευθύνη του οποίου τυπικά βρίσκεται η διαχείριση των αδέσποτων ζώων εντός των γεωγραφικών του ορίων. Ουσιαστικά το έργο αυτό εδώ και πολλά χρόνια το έχει επωμιστεί με αυταπάρνηση ο τοπικός Φιλοζωικός Σύλλογος. Θα μπορούσε μάλιστα να διαφημίζεται από το Δήμο αυτό το έργο. Ως εκ τούτου, ο Δήμος μας θα πρέπει με κάθε τρόπο και μέσο να αποτελέσει ασπίδα προστασίας προς το Σύλλογο και προς τα ζώα που φιλοξενούνται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι  πολλά από τα ζώα αυτά έχουν υποστεί στο παρελθόν κακοποίηση και δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον, μακριά από την προστασία του καταφυγίου και των εθελοντών που με συνέπεια και σε βάθος χρόνου τα φροντίζουν.

Θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αγνοηθεί το έγγραφο του Φιλοζωικού Συλλόγου (Αρ. πρωτ.  27591-15/12/2020) στο οποίο παρουσιάζεται ολοκληρωμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για τη νομιμοποίηση του δικού μας αλλά και αντίστοιχων καταφυγίων σε πάρκα και άλση. Καλείται δε το δημοτικό συμβούλιο να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή και να υποβάλει τη σχετική πρόταση προς την Κυβέρνηση. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω εισήγηση και γενικά το θέμα σχετικά με το καταφύγιο δεν έχει εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/01/2021, την στιγμή μάλιστα που τέσσερεις μέρες μετά λήγει το εκβιαστικό τελεσίγραφο προς το Σύλλογο για την εκκένωση του χώρου.

Ζητούμε να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στην προγραμματισμένη της 27ης Ιανουαρίου, έστω και προ ημερήσιας διάταξης, ώστε να αποφασίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις του Φιλοζωικού Συλλόγου, και να καταφύγουμε σε όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να ανασταλεί η άμεση εκτέλεση της απόφασης του Δασαρχείου για την έξωση στις 31/01/2021, δίνοντας χρονικό περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

Επιπλέον έρεισμα για την αναστολή της αποβολής του Φιλοζωικού από το Άλσος, μέχρι την εξεύρεση εναλλακτικής οριστικής βιώσιμης λύσης, θεωρούμε πως θα αποτελέσει ίσως και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και σχετική ΚΥΑ για την πανδημία, με την οποία αναστέλλονται οι αναγκαστικές εκτελέσεις.

Ενόψει της συζήτησης θα πρέπει να μας κοινοποιηθεί το εν λόγω έγγραφο του Δασαρχείου για την αποβολή και όλη η σχετική αλληλογραφία, κάτι που δεν έχει συμβεί έως σήμερα, με αποτέλεσμα δημοτικοί σύμβουλοι και φιλόζωοι να μην γνωρίζουμε ούτε το ακριβές περιεχόμενό του, ούτε και το πότε ακριβώς έγινε γνωστό στη δημοτική αρχή, προκειμένου να προετοιμάσει την εναλλακτική λύση στέγασης του καταφυγίου. 

Ελπίζουμε να αντιμετωπιστεί το θέμα με τη δέουσα προσοχή και να βρούμε κοινώς αποδεκτή λύση προς όφελος των φιλοξενούμενων ζώων, με σεβασμό απέναντι στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους που έχουν εργαστεί εθελοντικά με όραμα όχι μόνο την περίθαλψη των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων αλλά και τη μετάδοση της φιλοζωικής παιδείας.

 

Ευτυχία Παπαλουκά

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.