Για διεθνές δικαστήριο οδεύουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα

Γράφει ο Κώστας Κητής

kitis-kostas

Σύμφωνα με διατυπώσεις του σε συνέντευξη στην Βρετανική Guardian, ο Υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει την δικαστική οδό για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην κατοικία τους, και να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, μετά από χρόνια και μακροσκελή εμμονή στην διπλωματική συνδιαλλαγή που συνάντησε την αδιαλλαξία των Βρετανών επισήμων και διαδραματίστηκε χωρίς καμία ιδιαίτερη ανταπόκριση ή καρποφορία.

Η δικηγορική ομάδα της Αμάλ Αλαμουντίν φαίνεται ότι κατάφερε τελικά να πείσει την ενδιαφερόμενη πλευρά της Ελλάδας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο και προσοδοφόρο για την επιστροφή των γλυπτών, μετά από πολύ καιρό και προσπάθεια, και με την κυβέρνηση να εμμένει στην διπλωματική για όλον αυτόν τον καιρό μετέπειτα των προτάσεων της Αμάλ Αμαλουντίν.

Η ομάδα της Αμάλ Αλαμουντίν είχε στείλει πέρσι στην κυβέρνηση ένα δεκασέλιδο και εμπιστευτικό συστατικό τελεσίγραφο που περιείχε τις κύριες επιφυλάξεις που έπρεπε να λάβει πριν να πάει την υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο, και προ αυτού μια 150-σέλιδη εισηγητική έκθεση και 200 χιλιάδες Ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, μετά από τα οποία η κυβέρνηση εξουσιοδότησε στην ομάδα την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης, και η Αμάλ Αλαμουντίν προθυμοποιήθηκε να συναντήσει κατ’ιδίαν κυβερνητικά στελέχη.

Πλησιάζοντας η επέτειος των 200 χρόνων από την καπηλεία των γλυπτών του Παρθενώνα, η Ελλάδα έχει μια σημαντική ευκαιρία να πετύχει τον επαναπατρισμό τους, ενώ η ύπαρξη του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης δεν αφήνει άλλα περιθώρια και δικαιολογίες περί καλύτερης διαφύλαξης τους, για την Αγγλία. Όπως είχε πει τότε η Αμάλ Αμαλουντίν, η ευκαιρία είναι τώρα ή ποτέ. Στην εισηγητική της έκθεση καλύπτονται τα σχετικά ερωτήματα ως προς το που θα δικαζόταν η υπόθεση, πόσο θα κόστιζε, και ποιες θα ήταν οι πιθανότητες να μην χάσει. Αποκλεισμένο ήταν το ενδεχόμενο Ελληνικού, Βρετανικού, ή Αμερικανικού δικαστηρίου, για ευνόητους λόγους, ενώ υποψήφια ήταν τα δικαστήρια της Χάγης και του Στρασβούργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.