fbpx
2.3 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 09/02/2023

Οι Η.Π.Α. δεν θα έχουν εικονογραφημένες προειδοποιήσεις υγείας στα τσιγάρα – Αντισυνταγματικές τις κήρυξαν τα δικαστήρια

Οι μαζί με τον αμερικανικό λαό και τη βιομηχανία καπνού με τη χώρα των ελεύθερων έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση να εκτυπώνουν εικονογραφικές και γραφικές προειδοποιήσεις για την υγεία σε πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά των ΗΠΑ που πρόκειται να έρθουν τον Οκτώβριο του , αφού ο κρατικός δικαστής J. Κάμπελ Μπάρκερ του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του στο Τάιλερ δήλωσε ότι η προβολή και η χρήση των εικόνων ήταν αντισυνταγματικές.

Ο περιφερειακός δικαστής Barker στο Tyler, TX, έκρινε ότι η προβολή και η χρήση των εικόνων δεν ήταν σύμφωνη με την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ για την Ελεύθερη Ομιλία και παραβίασε το δικαίωμα των εταιρειών στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη ομιλία από την Πρώτη Τροποποίηση υπό την επιδίωξη επιτακτικού λόγου.

Ο αμφισβητούμενος κανόνας, που οριστικοποιήθηκε από τον FDA τον Μάρτιο του 2020, θα απαιτούσε τη χρήση 11 γραφικών εικόνων και είχε αναβληθεί σε πολλές περιπτώσεις από το έτος 2016, μεταβάλλοντας την ημερομηνία της απαίτησης από το 2021, η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο και θα απαιτούν το 50% του μπροστινού και του πίσω μέρους των πακέτων να λεηλατηθούν και να καλυφθούν με εικόνες σοβαρών καταστάσεων υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα και το 20% της διαφήμισης να καλύπτεται από μία από τις εικόνες αντίστοιχα.

Η ημερομηνία που ορίστηκε για τον Οκτώβριο του είχε αναβληθεί από τις 9 Απριλίου 2023. Πριν από αυτό, η ίδια «προθεσμία» για την επιβολή γραφικών εικόνων ευρωπαϊκού τύπου για τσιγάρα που πωλούνται στις είχε προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου 2021 και είχε αναβληθεί για τις 16 Οκτωβρίου 2021. Στη συνέχεια καθυστέρησε να αναβληθεί για τις 14 Ιανουαρίου 2022, για τις 14 Απριλίου 2022 και για τις Ιουλίου 2022, και στη συνέχεια για τις 9 Απριλίου 2023 και για τον επόμενο Οκτώβριο το 2023, αλλά αυτή τη φορά το δικαστήριο ανακάλυψε ότι όλα αυτά ήταν αντισυνταγματικά.

Ο δικαστής Μπάρκερ είπε ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1985 στην υπόθεση Zauderer κατά του Γραφείου Πειθαρχικού Συμβούλου, η κυβέρνηση μπορεί να απαιτήσει εμπορική ομιλία εάν είναι ακριβής, καθαρά πραγματικός και μη αμφισβητούμενος. Ωστόσο, είπε ότι οι εικόνες, από τη φύση τους δεν μπορούν να είναι καθαρά πραγματικές. «Η εικόνα μπορεί να μεταφέρει ένα πράγμα σε ένα άτομο και ένα διαφορετικό σε ένα άλλο», είπε. Είπε επίσης ότι ορισμένες από τις εικόνες μπορεί να γίνει κατανοητό ότι μεταφέρουν πραγματικούς ισχυρισμούς που μπορεί να μην είναι ακριβείς. Για παράδειγμα, μια εικόνα ενός ατόμου με ουλή από χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς θα μπορούσε να γίνει κατανοητό ότι υποδηλώνει ότι μια τέτοια χειρουργική επέμβαση ήταν η πιο κοινή θεραπεία για καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα, για τις οποίες η FDA δεν είχε προσφέρει κανένα στοιχείο. «Οι εικόνες στις προειδοποιήσεις εδώ είναι προκλητικές», έγραψε ο δικαστής. «Όσον αφορά κάθε προειδοποίηση, δεν είναι πέρα από την εύλογη πιθανότητα οι καταναλωτές να λάβουν από αυτήν ένα φορτωμένο μήνυμα αξίας ότι το κάπνισμα είναι λάθος».

Κώστας Κητής
Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Δυτικού Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield Adult Learning Centre, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδυνές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σχετικά άρθρα