17.8 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 28/05/2024

    Οι Ιρλανδοί βουλευτές αποφασίζουν αν ο καπνός θα απευθύνεται στους άνω των 21 ετών

    Η Ιρλανδία κοντεύει να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης που θα αυξήσει το ελάχιστο απαιτούμενο όριο ηλικίας για την αγορά καπνού υπεράνω των 18 ετών νομικής ευθύνης των πολιτών της.

    Σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό υγείας και το αρμόδιο μέλος της κυβέρνησης για την δημόσια υγεία και στρατηγική απέναντι στα ναρκωτικά φάρμακα, το υπουργικό συμβούλιο κατάρτισε νομοσχέδιο για την αύξηση του ελάχιστου ηλικιακού ορίου απαιτούμενου για την αγορά καπνού στα 21 χρόνια από τα 18. Μέχρι στιγμής από την Ευρώπη, μόνο η Λετονία έχει αυξήσει το όριο αυτό ηλικίας για την αγορά καπνού στην νομοθεσία της αφορώντας την πώλησή του στα 20 χρόνια και η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε. που πραγματοποιεί κάτι παρόμοιο.

    Η Ιρλανδία υπήρξε η πρώτη χώρα της Ευρώπης και του κόσμου που υπαγόρευσε την απαγόρευση του καπνίσματος στους έγκλειστους και κοινόχρηστους χώρους το 2004 επικαλούμενη την ιδιότητα των περισσότερων ως χώρων εργασίας ενώ ακολουθήθηκε από την Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία, ενώ ο Καναδάς υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε την χρήση των εικονογραφημένων προειδοποιήσεων υγείας πάνω στις συσκευασίες των πακέτων τσιγάρων το 2001.

    Το καταρτισμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τα άτομα κάτω των 21 ετών που διατελούν ως άνω των 18 πριν από την θέσπιση του αντίστοιχου νόμου. Αν εγκριθεί το νομοσχέδιο δεν θα ισχύει και για τα καινοτόμα προϊόντα ατμού και νικοτίνης τα οποία θα εξακολουθήσουν να πωλούνται αποκλειστικά σε ενήλικες ως και από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η «δημιουργία» μιας γενεάς χωρίς καπνό που σχεδιάζεται να επιβληθεί δια της βίας του νόμου στην Μεγάλη Βρετανία από τον Ρίσι Σουνάκ δεν θα μπορέσει να εξαπλωθεί από εκεί και στην Ιρλανδία σύμφωνα με την νομική συμβουλή που δόθηκε αρχικά στην κυβέρνησή της, οφείλοντας την ύπαρξη της Κοινής Αγοράς και την Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα των προϊόντων καπνού.

    Η προσαύξηση του κατώτατου ηλικιακού ορίου για την αγορά καπνού ωστόσο στα 21 έτη στοχεύει στην μείωση του ποσοστού των Ιρλανδών καπνιστών στο επιθυμητό ποσοστό από τα περισσότερα κράτη του 5% και ισχύει από το 2019 για τις περισσότερες Αμερικανικές πολιτείες από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Έκτοτε, τα ποσοστά καπνίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί δραματικά στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό του 11% του συνολικού πληθυσμού. Το τρέχον ποσοστό των Ιρλανδών που καπνίζουνε βρίσκεται στο 18% από τα άτομα άνω των 15 ετών (σ.σ. στην Μεγάλη Βρετανία το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 13,5%).

    Κώστας Κητής
    Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
    Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα