Οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Τρία είναι τελικώς τα σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για το 67% του . Όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι εξής τρεις υποψήφιοι:

  • International Container Terminal Services Inc. ()
  • P&O Steam Navigation Company με την DP World (DPW), θυγατρική της Dubai Port
  • Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd (Όμιλος Σαββίδη) κ, Terminal Link SAS

Αντίθετα εκτός διαδικασίας εκ των εταιρειών που αναμενόταν να προσέλθουν στην τελική φάση του διαγωνισμού με δεσμευτική προσφορά έμεινε η Mitsui.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φάκελοι με τις προσφορές και την τεκμηρίωση από τα ενδιαφερόμενα σχήματα κατατέθηκαν στο γραφείο της  στο , καθώς η τράπεζα λειτουργεί ως οικονομικός σύμβουλος του .

Ως προς τα σχήματα υπενθυμίζεται ότι το πρώτο, η International Container Terminal Services Inc, είναι εταιρεία από τις Φιλιππίνες. Η P&O Stream είναι το σχήμα της DP World (Dubai Ports World) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γνωστή στον χώρο της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού. Τέλος το τρίτο σχήμα των Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD κ, Terminal Link SAS αποτελείται από τη γερμανική DIEP, την θυγατρική της γαλλικής CMA Terminal Link SAS και την Belterra Investments ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη.

Υπενθυμίζεται ότι η Terminal Link συμφώνησε προ ημερών να ενταχθεί στο σχήμα με την DIEP και τον όμιλο Σαββίδη, βάζοντας έτσι ένα από τα μέλη της Ocean Alliance, της συμμαχίας τακτικών γραμμών μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων, την CMA.

Να σημειωθεί ότι η Mitsui η οποία είχε εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον και εμφανιζόταν ενεργή στη φάση της προεργασίας του διαγωνισμού είχε ζητήσει να δοθεί παράταση στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο δεν προσήλθε με δεσμευτική προσφορά.

Τώρα τα επόμενα βήματα στο διαγωνισμό είναι να ζητηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ βελτιωμένες προσφορές από τους υποψηφίους, οι οποίες μάλιστα θα αντιπαραβληθούν με τις αποτιμήσεις που έχουν γίνει για λογαριασμό του Ταμείου από τους ανεξάρτητους αποτιμητές.

Μετά το στάδιο της μειοδοσίας αναμένεται να επιλεγεί ο πλειοδότης με τον οποίο θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πώλησης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη σύμβαση παραχώρησης ο δικαιούχος ανάδοχος καλείται να εκτελέσει σε διάστημα 7 ετών επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων € , καθώς επίσης να αυξήσει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000 TEU μέσα σε διάστημα 9 ετών.

Μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή θα πρέπει να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τέλος η επικύρωσή της από τη Βουλή.

ΜΕΣΩhttp://www.capital.gr
ΠΗΓΗhttp://www.capital.gr
Προηγούμενο άρθρο25η Μαρτίου και στον Λευκό Οίκο – Ντόναλντ Τραμπ: «Αγαπώ τους Έλληνες»
Επόμενο άρθροΟ εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΒΙΝΤΕΟ)
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.